Kvote-kaos: Fiskeristyrelsen anklages for løgn

Limfjordsfisker Peter Pedersen fik afslag på ansøgning om særlig tilladelse til at fange sild, men mener, at jurist fra Fiskeristyrelsen lyver

Fisker Peter Pedersen kan ikke få adgang til særlige silde-kvoter, selv om andre fisker kan. Foto: Ernst Van Norde
Fisker Peter Pedersen kan ikke få adgang til særlige silde-kvoter, selv om andre fisker kan. Foto: Ernst Van Norde

Fisker Peter Pedersens tillid til Fiskeristyrelsen er lige så hullet som et fiskenet.

Den 43-årige fisker har ansøgt om en særlig fiskekvote, der tillader unge og nystartede fiskere at fange 200 ton sild i Limfjorden om året (generationssild, som de retteligt hedder). Da der var et punkt i reglementet, som Peter Pedersen ikke levede op til, ansøgte han om dispensation fra dette punkt. Noget, han ved, andre fiskere har fået.

Men Peter Pedersen har fået afslag med en begrundelse, som han kalder 'løgn og latin'.

- Der er i princippet ikke noget galt i, at jeg får afslag. De kunne have givet mig afslag med en hvilken som helst anden begrundelse, end den de valgte. Men når de går ind og lyver, bliver jeg vred, siger Peter Pedersen, der for nuværende må nøjes med at fange østers, hummere og stenbider.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Forskelsbehandling
For at få adgang til de særlige silde-kvoter, der er tænkt som en håndsrækning til unge eller nystartede fiskere, skal en fisker blandt andet være under 45 år, hans skib skal være under en vis størrelse og skibet skal være købt samme år, som han søger om kvoten. Sidste punkt lever Peter Pedersen ikke op til.

- Jeg havde haft mit skib i flere år, da jeg søgte. Min ven og kollega Johannes havde på samme måde ansøgt om kvoterne og havde heller ikke et skib, der var erhvervet samme år, som han søgte. Han fik dispensation og fik lov at fiske sild i Limfjorden.

39-årige Johannes Christensen fik dispensation til særlig sildekvote, som er tiltænkt unge eller nystartede fiskere, i 2017. Men nu vil Fiskeristyrelsen muligvis tage kvoten fra ham, fordi de selv har brudt loven. Foto: Claus Bonnerup.
39-årige Johannes Christensen fik dispensation til særlig sildekvote, som er tiltænkt unge eller nystartede fiskere, i 2017. Men nu vil Fiskeristyrelsen muligvis tage kvoten fra ham, fordi de selv har brudt loven. Foto: Claus Bonnerup.
 

- En ting er, at de forskelsbehandler. Det er ikke det, der svækker min tillid til Fiskeristyrelsen. Det er, at de lyver, fastslår Peter Pedersen, der har klaget over afslaget på dispensation.

Sagen blev væk
En sådan klage bliver sendt til Fiskeristyrelsen, som skal sende den videre til Nævnenes Hus, der er en slags klagecentral for Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Men Peter Pedersen modtager aldrig noget sagsnummer fra Fiskeristyrelsen, som han kan henvise til, når han skal henvende sig til Nævnenes Hus.

- Jeg ender med at få opklaret, at det skyldes, at de ikke har modtaget klagesagen fra Fiskeristyrelsen. Så min sag er blevet væk i systemet.

Fiskeristyrelsen begik en fejl og fik ikke sendt Peter Pedersens klage videre i systemet, hvilket har forsinket processen i mere end et år.
Fiskeristyrelsen begik en fejl og fik ikke sendt Peter Pedersens klage videre i systemet, hvilket har forsinket processen i mere end et år.

Først 18. januar 2019 - med mere end et års forsinkelse - sender Fiskeristyrelsen Peter Pedersens klagesag videre i systemet.

4. februar 2019 får fiskeren - halvandet år efter han ansøgte om den særlige fiskekvote - endelig et sagsnummer - og får at vide, at Nævnenes Hus nu vil kigge på sagen.

- Det er her løgnen fra Fiskeristyrelsen dukker op, siger Peter Pedersen.

Ekstra Bladet har set klagesagen mellem Peter Pedersen og Fiskeristyrelsen.

Løgnen
Heri står der sort på hvidt, at 'Fiskeristyrelsen har ikke tildelt sild til et fartøj, hvor ejeren ved ansøgningen ikke overholdt grundbetingelserne for at få tildelt sild fra generationsskiftepuljen, herunder at fartøjet skal være købt samme år som silden fiskes'.

Her er passagen fra afslaget, hvor juristen skriver usandt - ifølge Peter Pedersen mod bedre vidende.
Her er passagen fra afslaget, hvor juristen skriver usandt - ifølge Peter Pedersen mod bedre vidende.
 

- Og det ved jeg jo er direkte løgn og latin. Dels har min ven jo fået dispensation, og jeg har kendskab til en anden fisker heroppe, som også har fået dispensation, siger Peter Pedersen.

Da Peter modtager afslaget, ringer han til juristen i Fiskeristyrelsen for at høre, om hun vil fastholde sin forklaring - for så skal hun vide, at hun lyver.

- Hun holdt fast i, at de aldrig havde givet dispensation før. Så jeg gjorde hende opmærksom på Johannes' sag, selv om jeg vidste, at hun godt kendte til den i forvejen. Hun fastholdt fortsat.

- Og det er næsten det værste i alt det her: nu kommer det til at gå ud over Johannes.

Ekstra Bladet beskrev i søndags Johannes Christensens sag, der handler om ulovlig tildeling af de særlige silde-kvoter, og om en embedsmand, der bad fiskeren 'holde tæt' med sin dispensation til sildene.

- Jeg tænkte, at det helt ok, lyder det fra fisker Johannes Christensen. Foto: Claus Bonnerup Dansk politik Ny sag om fusk med fiskekvoter: Johannes fik ulovlige sild for millioner

Straffer vennen
I dag ved Johannes Christensen ikke om de sild, som Fiskeristyrelsen i første omgang tilkendte ham i tre år, nu bliver taget fra ham. Muligvis på grund af omtalen i medierne, men mest af alt - tror Peter Pedersen - fordi Peter gjorde opmærksom på det.

- Det er jo slet ikke i orden, at de inddrager hans sild. De straffer ham, men det er jo ikke hans skyld, at de har lavet fejl, siger 43-årige Pedersen.

- Hvad betyder det for fiskere som dig og Johannes at få de sildekvoter?

- Det vil betyde en fordobling af min indkomst i tre år. Jeg kan lige holde skindet på næsen med det fiskeri, jeg har nu, men det vil kunne ruste os til fremtiden og give os lidt råderum, hvilket jo er hele meningen med generationsskifte-sildene, siger Peter Pedersen, der anslår værdien af sildekvoterne til mellem 600.000 og 800.000 kroner.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), har bedt Kammeradvokaten inddrage sagerne om generationsskifte-sild i den undersøgelse af fiskeriområdet, som allerede er i gang med at blive udredt.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Fiskeristyrelsen, der oplyser, at der ikke kommer nogle udtalelser, så længe Kammeradvokaten undersøger sagerne.

42 kommentarer
Vis kommentarer