Annonce:
Annonce:

Kvotekonge støtter Løkkes fond

809.000 kroner fra torskegilde: Manden bag Thyborøns største fiskeflåde er pengeindsamler for statsministeren

Lars Løkke Rasmussen sammen med fiskeskipper John-Anker Hametner. Her ses de under en indsamlingsmiddag i Thyborøn. På godt tre år er der komme ca. 809.000 kroner i kassen, ifølge de lokale medier. foto: Scanpix/Morten Stricker
Lars Løkke Rasmussen sammen med fiskeskipper John-Anker Hametner. Her ses de under en indsamlingsmiddag i Thyborøn. På godt tre år er der komme ca. 809.000 kroner i kassen, ifølge de lokale medier. foto: Scanpix/Morten Stricker
Annonce:
Følg Politik

Regeringens uvilje mod et opgør med fiskeriets såkaldte kvotekonger har bragt miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) ud i et stormvejr. Både Dansk Folkeparti og rød blok beskylder ham for at lyve for Folketinget.

Ekstra Bladet kan nu afsløre, at statsminister Lars Løkke Rasmussen er særdeles tæt på en af Vestkystens 'kvotekonger' – en magtfuld og kapitalstærk fiskeskipper – som har indsamlet og doneret 809.000 kroner til Venstre-formandens fond.

Skibsreder og storfisker John-Anker Hametner Larsen oplyser, at han har otte store fisketrawlere - og ifølge TV Midtvest ejer han en række ejendomme i Thyborøn-området og købte i perioden 2015-2016 fiskekvoter for 110 millioner kroner.

Tulle om 'betændt' Lunde-sag: Stædighed klæder ikke ministeren

Annonce:

Mødtes med V-toppen
Siden 2014 har John-Anker Hametner Larsen afholdt et årligt torskegilde i Thyborøn med det formål at indsamle penge til Løkkes fond, hvor statsministerens hustru, Sólrun, efter folketingsvalget blev formand. Alene ved årets torskegilde i januar kunne Thyborøns fiskematador overrække 362.000 kroner til Sólrun Løkke, skriver Fiskerbladet.

Til arrangementet var hele tre toppolitikere fra Venstre til stede: statsminister Lars Løkke, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og det lokale folketingsmedlem Thomas Danielsen.

John-Anker Hametner Larsen har siden 2012 aktivt og personligt forsøgt at påvirke Lars Løkke og Venstres fiskeri- og kvotepolitik. I 2014 arrangerede han for første gang det såkaldte torskegilde for Lars Løkke på havnen i Thyborøn.

Løkke modtog stor check
Ved mindst én lejlighed har Lars Løkke personligt modtaget en check udstedt til Løkkefonden fra det store danske skibsmæglerfirma Atlantic Shipping, som netop er specialister i handel med større fiskeskibe og fiskekvoter.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra statsministeren, der opholder sig i USA, via hans særlige rådgiver.

DF-ordfører: Jeg blev truet af Løkkes ven

DF's fiskeriordfører Ib Poulsen håber, at de penge som samles ind i Thyborøn ikke påvirker regeringens fiskeripolitik. Polfoto/Rasmus Flindt Pedersen
DF's fiskeriordfører Ib Poulsen håber, at de penge som samles ind i Thyborøn ikke påvirker regeringens fiskeripolitik. Polfoto/Rasmus Flindt Pedersen
 

Annonce:

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, fastslog onsdag over for Ekstra Bladet, at fødevareminister Esben Lunde har løjet ham lige op i ansigtet, når de har drøftet mulighederne for et opgør med kvotekongerne.

DF og rød blok: Esben Lunde har løjet for Folketinget

Fiskeriordføreren kender udmærket kvotekongen John-Anker Hametner fra Thyborøn, forklarer han.

– Han har været inde på min Facebook-profil og kritisere mig for det her. I stærke vendinger. Så jeg har faktisk været nødt til at blokere ham. Han skrev, at når jeg kommer til generalforsamling i morgen (fredag, red) på Hanstholm Havn, så ville jeg nok blive smidt ud af byen. Noget i stil med at jeg nok ikke ville nå bygrænsen, siger Ib Poulsen.

– Hvad siger du til, at John-Anker Hametner har indsamlet 809.000 kroner ind til Løkkes fond og dermed fået eksklusiv adgang til Venstres top?

Annonce:

– Det er godt, at man kan samle så mange penge ind til så godt et formål. Man kan så samtidig håbe, at det ikke influerer på de beslutninger, man træffer politisk, at man er tæt på nogle dele af erhvervslivet. Jeg håber, at man kan adskille de gode formål og så politikken.

'Mig bekendt': Her er Lundes forklaring i ny møgsag

Hans Engell: - Det plejer at føre til en fyreseddel

Lundes nye møgsag

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V) har talt usandt for Folketinget, ifølge Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Det fremgår af et samrådsspørgsmål, som er blevet offentliggjort på Folketingets hjemmeside.

'Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekoncentration (kvotekonger)', skriver DF's og rød bloks medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalget i samrådsspørgsmålet.

Kvotekonger er få magtfulde og velhavende fiskere, som sidder på meget store fiskekvoter og dermed en i uforholdsmæssig stor del af fiskeriet. Dermed får få fiskere nærmest monopol, mens mindre fiskeskippere må opgive deres erhverv.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen - og et flertal i Miljø- og Fødevareudvalget - har gang på gang efterspurgt muligheder for at stramme op i forhold til de såkaldte kvotekonger, som ifølge Ib Poulsen benytter sig af 'stråmænd' og 'konefinter' til at kontrollere fiskekvoterne.

Men Esben Lunde har tidligere afvist, at man kunne gøre andet end at bede kvotekongerne om at udfylde nogle tro- og love-erklæringer om, at de har reel kontrol over fiskeriet af de kvoter, som de kautionerer økonomisk for.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: