Annonce:
Annonce:

Kvotekonger forgylder Løkkes fond

Rundhåndede fiskemillionærer smed over 190.000 kr i LøkkeFonden ved indsamling

Der var grund til smil hos Løkke og fruen, da kvotekongen John- Anker Hametner Larsen kunne overrække en check på knap 373.000 kr. Over halvdelen af pengene kommer fra 12 kvotekonger og virksomheder i fiskeindustrien. (FOTO: Ernst Van Norde)
Der var grund til smil hos Løkke og fruen, da kvotekongen John- Anker Hametner Larsen kunne overrække en check på knap 373.000 kr. Over halvdelen af pengene kommer fra 12 kvotekonger og virksomheder i fiskeindustrien. (FOTO: Ernst Van Norde)
Annonce:
Følg Politik

Vejen til statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) er brolagt med støttekroner,

Det ved Danmarks største og rigeste kvotekonger om nogen. 12 kvote-millionærer og virksomheder inden for fiskeindustrien gav således 190.004 kr. til LøkkeFonden, hvilket var over halvdelen af de indsamlede midler, da storfisker og kvotekonge John-Anker Hametner Larsen fornylig afholdte sin årlige indsamling i Thyborøn. 

De rundhåndede bidrag gav dem til gengæld eksklusiv adgang til at møde landets statsminister til torsk og snaps samtidig med, at de fik deres navn på den check, der blev overrakt til Lars Løkke. I år stod der 372.829 kr. på den. 

Kæmpe grafik: Her er Løkkes stenrige kvotekonger

John-Anker Hametner Larsen, som er landets ottende største kvotefisker, gav selv det største bidrag med 50.000 kr. Han har om nogen vist, at støttekroner er vejen til statsministeren.

Annonce:

Han har haft Løkke på tomands-hånd flere gange, siden han afholdte det første torskekilde i Thyborøn i 2014. Han har blandt andet også været til statsministerens 50-års fødselsdag, hvor han gav det meget omtalte gavekort til et sommerhusophold, og i 2017 deltog Løkke i John-Ankers firmafest. 

Løkke til kvotekongens firmafest: Fri bar, Peter AG og krydderskinke

Professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, mener den form for adgang til statsministeren er meget problematisk :

– Forhistorien er jo, at en af kvotekongerne forsøgte at henvende sig til Løkke uden held, men da man så begynder at holde arrangementer og støtte statsministerens fond, så kunne det lade sig gøre. Det er jo dybt problematisk og meget udemokratisk, at man kan få adgang til landets statsminister, hvis man har pengene til det, siger han.

– Og når alle de største kvotekonger vælger at støtte en fond på den måde, så er der jo ikke meget tvivl om, at der er et underliggende motiv. De gør det ikke bare for at være søde og støtte et godt formål, men fordi det er landets statsminister, siger han.

Annonce:

 Lars Løkke til kvotekongen: -Undskyld! (Video: Ernst van Norde)

Ikke nogen forbindelse
Lars Løkke Rasmussen har selv flere gang slået fast, at der ikke er sammenfald mellem sit hverv som statsminister og sin rolle i LøkkeFonden, hvor hans hustru i dag er formand. I 2016 skrev han blandt andet i et svar til Folketinget, at ’(...)mit virke som statsminister ikke har forbindelse til mit tidligere virke for Løkke-Fonden.’

Her er spørgsmålene Løkke ikke vil svare på til samrådet

Natascha Linn Felix, der er formand for Transparency International Danmark, som arbejder for at bekæmpe korruption og bestikkelse, mener dog ikke det er realistisk, at Løkke kan holde det adskilt:

– Rent juridisk kan det gå, men moralsk og etisk er det problematisk for en statsminister. De her fiskere ser ham jo ikke som to personer. De vil med alt sandsynlighed - og med rette - udnytte det til deres lobbyisme, og det er svært at fortstille sig, at den snak ikke vil handle om kvoter. 

Annonce:

– Udefra set og som general betragtning virker det urealistisk at tro, at Lars Løkke kan holde strengt adskilt at agere som Løkke-fondens repræsentant og få donationer - og så bagefter som statsminister holde faglige møder, der i nogen tilfælde kan handle om det, han har talt med bidragsydere om, siger hun. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen. Han er af S, EL, ALT og SF blevet indkaldt til et samråd på onsdag i Miljø- og Fødevareudvalget  for at redegøre for sit forhold til kvotekonger.

Kæmpe grafik: Her er Løkkes stenrige kvotekonger

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: