LA har fået 20 procent flere medlemmer på ét år

Det er blevet stuerent at melde sig under Liberal Alliances faner. Sådan forklarer Samuelsen markant fremgang

Et ultraliberalt parti med luftige økonomiske planer, der vil øge uligheden og skære dybt i velfærden.

Det billede har forfulgt Liberal Alliance siden begyndelsen i 2008, hvor det gamle partinavn 'Ny Alliance' blev ændret til 'Liberal Alliance', og partiprogrammet fik en markant mere liberal profil.

Nu er kampen mod fordommene dog ved at være vundet, mener partileder Anders Samuelsen, der forud for partiets landsmøde i Aalborg lørdag kan glæde sig over markant fremgang i medlemstallet.

På knapt ét år fra partiets seneste landsmøde i 2015 og til i dag er antallet af medlemmer i Liberal Alliance steget fra 5500 til i dag 6600 medlemmer. Det svarer til en stigning på 20 procent.

- Det tager jeg som udtryk for, at det er blevet mere og mere stuerent at melde sig under Liberal Alliances faner. Vi har fået taget nogle opgør omkring nogle fordomme, som har været omkring partiet. Det synes jeg, er rigtig godt, siger Samuelsen.

Han fremhæver, at det ikke kun er medlemstallet i moderpartiet, der viser fremgang. Flere melder sig også ind i partiets ungdomsafdeling, og antallet af byrådsmedlemmer er siden kommunalvalget steget fra 33 til 38 på grund af afhoppere fra andre partier.

Midt i fremgangen er der dog også kritiske ryster, som efterlyser, at partiet søger tilbage til de liberalistiske rødder.

Tirsdag meldte den 25-årige debattør og tidligere medlem af hovedbestyrelsen i partiet Rasmus Brygger sig ud af partiet med en kontant afskedssalut på Facebook:

- Da jeg meldte mig ind i partiet, da det stadig var ungt, var det på alle måder spækket med liberale visioner. Ikke kun på det økonomiske, men på alle områder.

- Men ligesom mange andre partier - måske endda også i større omfang - er flere blevet betaget af nationalkonservative ideer, som jeg ikke længere kan støtte op om, skrev Rasmus Brygger.

En kritik, der har fået delvis støtte fra tidligere ungdomsformand Alex Vanopslagh og den liberale debattør og blogger Amalie Lyhne. Til Berlingske sagde hun torsdag:

- Dengang Liberal Alliance var mere kompromisløs, fik man også mange hug for det. Nu har man valgt en linje, hvor man rigtig gerne vil have indflydelse og samarbejde, og så får man kritik for det.

Samuelsen afviser dog, at partiet bevæger sig i en nationalkonservativ retning.

Spørgsmål: Kan kombinationen af stigende medlemstal og kritik fra den mest liberale del af baglandet ikke ses som udtrykt for, at I er ved at blive et mere rundt parti?

- Nej, jeg ser det som udtryk for utålmodighed. Folk vil gerne se flere liberale resultater. Jeg vil sikkert have sagt det samme, hvis jeg kom udefra: Kan I ikke skaffe nogle flere resultater? Til det vil jeg sige, at jeg vil gøre mit bedste, siger Anders Samuelsen.

29 kommentarer
Vis kommentarer