LA har før forgæves opfordret til flertalsregering

Efter valget tvang Liberal Alliance Løkke til at undersøge muligheden af at danne regering med fire partier

På Christiansborg anså de fleste iagttagere det for en umulighed. Men for Lars Løkke Rasmussen (V) der var ingen vej uden om.

Efter valget i juni skulle Løkke forsøge at danne en flertalsregering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Det havde Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, sikret ved som det eneste parti at 'tilråde' dronning Margrethe at overlade det til Lars Løkke Rasmussen (V) at undersøge, om der var grundlag for en borgerlig flertalsregering.

Flere iagttagere vurderede dog, at det nærmest var en umulighed i en blå blok. Det største parti i blokken, Dansk Folkeparti, ønsker en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent årligt, mens Liberal Alliance ønsker store skattelettelser og minusvækst.

Efter samtaler med lederne i blokkens tre øvrige partier afviste Løkke hurtigt idéen. DR's politiske redaktør, Uffe Tang, sagde dengang om eksperimentet:

- Hvis man havde lykkedes med at binde de her fire meget forskellige partier ind i det samme regeringsgrundlag, havde man bøjet alle ender og kanter så meget, at det ville have været fuldstændig umuligt for sådan en regering at rokke med ørerne.

Lørdag holder Liberal Alliance landsmøde i Aalborg, og i den forbindelse lancerer Anders Samuelsen igen idéen. Til Berlingske siger han:

- Jeg vil opfordre til, at der bliver dannet en flertalsregering. Det vil være godt for det borgerlige-liberale Danmark, at vi sætter os ned, og i stedet for at tage sagerne én ad gangen så får lavet en ordentlig plan for, hvad der skal ske.

Udmeldingen kommer på baggrund af en dyb bekymring hos LA-lederen for udviklingen i dansk økonomi. Og efter nogle voldsomme opgør i blå blok om senest Eva Kjer Hansen (V), der måtte gå som miljø- og fødevareminister.

Senest har både Danske Banke og Nykredit nedjusteret deres forventninger til væksten fra omkring 1,5 procent til under én procent. Dermed ser Danmark ud til at tabe endnu et vækstår på gulvet.

- Det er blevet tydeligere for vælgerne og det borgerlige Danmark, tror jeg, at der er behov for, at de fire partier arbejder tæt sammen om, hvordan vi får lavet blandt andet en vækstplan og får skabt et sundhedssystem i verdensklasse, siger Anders Samuelsen til Berlingske.

Et samarbejde ville dog formentlig kræve, at Liberal Alliance som det næstmindste parti i blå blok skulle sluge flere kameler. Det vil gå imod tidligere meldinger fra Anders Samuelsen.

Tre gange på de ni måneder siden valget har Anders Samuelsen truet regeringen på livet, hvis ikke partiet fik indfriet mærkesagen om en markant lettelse af topskatten.

Den første trussel faldt allerede få dage efter valget, inden regeringen overhovedet var dannet. Og den sidste er kun halvanden måned gammel.

- Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer, lød det i midten af februar fra Anders Samuelsen.

Den trussel har Samuelsen fortsat ikke trukket tilbage. Han ønsker over for Ritzau ikke at kommentere på, om den fortsat gælder.

4 kommentarer
Vis kommentarer