LA læser hellere krigsundersøgelse end 70.000 dokumenter

Søren Pind (V) vil muligvis genåbne Irakkommissionen. Men sigtet skal være historisk, uden politisk drilleri

Liberal Alliances Anders Samuelsen og Mette Bock. (POLFOTO)
Liberal Alliances Anders Samuelsen og Mette Bock. (POLFOTO)

Domfældelses og placering af skyld for Irak-krigen er bare politisk drilleri, mener Liberal Alliance, der kalder ideen om en historisk undersøgelse af danske krige for "spændende."

- Liberal Alliance ønsker at blive klogere. Hvis man kunne få et samlet indblik i de krige, Danmark har deltaget i gennem de seneste 25 år, så synes jeg, det lyder spændende, siger udenrigsordfører Mette Bock.

Se også: DF vil ikke genåbne lukket Irak-kommission

Partiet har flertal for et beslutningsforslag om at fremlægge 70.000 uklassificerede dokumenter. Men en historisk undersøgelse vil være mere spændende end at læse dokumenterne, mener Mette Bock.

- Hvis man får en samlet historisk redegørelse, er det for mig et se endnu bedre, end at man får lov til at kigge i 70.000 dokumenter, siger hun.

Justitsminister Søren Pind (V) vil muligvis genåbne Irakkommissionen. Men en ny undersøgelse skal have mindre juridisk karakter.

Søren Pind mener, den tidligere kommission havde karakter af personforfølgelse mod borgerlige ministre. Irakkommissionen blev nedsat af den tidligere regering, men lukket af den nuværende.

Se også: Engell: Irak-dokumenter er mindre problem for regeringen

Efter planen skulle tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) have været afhørt af kommissionen i februar. Men ifølge Politikens oplysninger vil en ny kommission ikke skulle gennemføre afhøringer.

Det bliver kritiseret af både den røde blok og Centralforeningen for Stampersonel, som frygter, at man vil stå tilbage med ubesvarede spørgsmål.

- Man kan slå alting ihjel ved bekymring, inden det er født. Jeg ved jo ikke, om kommissionen vil tale med politikere. Jeg vil gerne se det konkrete udspil, og så tager vi en snak derfra, siger Mette Bock.

I de seneste måneder har Liberal Alliance sammen med oppositionen lagt pres på regeringen for at genstarte arbejdet eller fremlægge de dokumenter, som den nu lukkede kommission har indsamlet.

Liberal Alliance har sågar tidligere antydet, at Søren Pinds ministerpost kunne komme i fare.

Se også: Irakkommissionen: Folketingsflertal lægger pres på regering

85 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere