Annonce:
Annonce:

LA-leder brød boligregel: Skrev selv under

Alex Vanopslagh mener, at han befandt sig i en 'gråzone', da han brød reglerne for bopælspligt i sin gratis københavnerlejlighed. Regler som han selv erkender at have skrevet under på

Alex Vanopslagh har tilsyneladende skrevet under på regler, som han ikke har læst. Foto: Jens Dresling
Alex Vanopslagh har tilsyneladende skrevet under på regler, som han ikke har læst. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Politik

Det står sort på hvidt. Klart og tydeligt.

Folketingets medlemsboliger må maksimalt benyttes 180 dage om året.

Alligevel brød Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, reglerne med piber og trommer.

Ekstra Bladet kan nu afdække, hvordan Alex Vanopslagh selv har underskrevet et dokument, hvor der står, at han vil overholde de selvsamme regler, han erkender at have brudt.

Derfor erkender han nu, at han slet ikke havde læst regelsættet - trods sin egen underskrift.

- Jeg var ikke klar over reglen. Det er 100 procent mit ansvar og min fejl. Da jeg tog fat i Folketingets jurister, fortalte de mig om det regelsæt, jeg ikke har læst, skriver Vanopslagh i en sms til Ekstra Bladet.

Annonce:

Politikerne, som bor i Folketingets lejligheder, skriver under på en såkaldt brugsaftale, når de flytter ind. Derefter skriver de en gang om året under på en erklæring, hvor de lover at overholde reglerne. Det oplyser Folketingets administration til Ekstra Bladet.

Overhold reglerne
Ikke desto mindre forklarer Alex Vanopslagh nu, at han først satte sig ind i reglerne, da Information tog kontakt til ham angående hans boligforhold.

- Kan det virkelig passe, at du har skrevet under på et dokument hvert år, som du aldrig har læst?

- I det dokument står reglerne ikke. Der står bare, at man skal overholde reglerne, skriver Alex Vanopslagh.

- Folketinget oplyser, at du har underskrevet en årlig erklæring om, at du overholder reglerne?

- Ja, men der står reglerne ikke, fastholder Alex Vanopslagh.

Alex alene
Alex Vanopslagh står ganske alene med sin uvidenhed om reglerne.

Ekstra Bladet har spurgt en række folketingsmedlemmer med gratis lejligheder, om de overholder reglerne.

Seks medlemmer erklærer samstemmende, at de overholder reglerne til punkt og prikke. Herunder den omstridte 180-dages regel, som Alex Vanopslagh har brudt.

Annonce:

Alex Vanopslaghs egen partifælle Henrik Dahl er endda meget specifik med antallet af dage, han har opholdt sig i sin folketingslejlighed.

'Jeg bor i en folketingsbolig og i Ribe, der ligger i mit valgdistrikt. Skønsmæssigt har jeg 150 overnatninger om året i København,' skriver Henrik Dahl.

Ekstra Bladet har anmodet Liberal Alliances presseafdeling om et regulært interview med Alex Vanopslagh. Uden held. I stedet har Ekstra Bladet modtaget svarene i denne artikel på sms fra LA-lederen.

Klokkeklare regler
Tidligere har Alex Vanopslagh undskyldt sig med, at han har befundet sig i en 'gråzone' angående de gældende regler.

Men den forklaring står i skarp kontrast til Folketingets svar på Ekstra Bladets spørgsmål til reglerne for lejlighederne.

Folketinget understreger nemlig, at folketingsmedlemmer klart får besked om, at de skal fortælle, hvis de ikke længere lever op til kravene for en gratis lejlighed i København.

Annonce:

'Medlemmer bliver også oplyst om, at de er forpligtet til straks at underrette Folketingets administration om ændrede forhold, der kan have betydning for medlemmets ret til en medlemsbolig,' skriver Folketinget til Ekstra Bladet.

Det var alle disse blinkende lygter, som Alex Vanopslagh - ifølge sin egen forklaring - overså, indtil pressen begyndte at se ham efter i kortene.

Folketinget gør det klart, at ingen kan være i tvivl om reglerne.

- Når medlemmerne tager deres medlemsbolig i brug, får de samtidig udleveret en brugsaftale, som de underskriver.

- Brugsaftalen indeholder oplysninger om betingelserne for at kunne disponere over en medlemsbolig. Her fremgår det, at de maksimalt må opholde sig i medlemsboligen 180 dage om året, skriver de.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her kan det ses, at det står sort på hvidt, at folketingsmedlemmer maksimalt må opholde sig 180 dage i deres folketingslejlighed. Ifølge Folketinget skriver medlemmerne under på dette, når de overtager den lejlighed, som Folketinget stiller gratis til rådighed for medlemmerne. Foto: Privatfoto
Her kan det ses, at det står sort på hvidt, at folketingsmedlemmer maksimalt må opholde sig 180 dage i deres folketingslejlighed. Ifølge Folketinget skriver medlemmerne under på dette, når de overtager den lejlighed, som Folketinget stiller gratis til rådighed for medlemmerne. Foto: Privatfoto

Alex Vanopslagh har haft adresse i Struer siden 2020, men efter Dagbladet Information fik interesse for lejligheden i Jylland, valgte han at søge adressebeskyttelse.

Alex Vanopslagh har efterfølgende opsagt både sin folketingsbolig og sin lejlighed i Struer.

Kom her tættere på partilederens vilde fortid.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: