Annonce:
Annonce:

LA presser regeringen: Frem med Irak-kommissionens arbejde

Liberal Alliance ønsker mest mulig indsigt i det arbejde, som Irak-kommissionen nåede at udføre

Mette Bock (foto: Joachim Adrian)
Mette Bock (foto: Joachim Adrian)
Annonce:
Følg Politik

Der tegner sig nu et politisk flertal på Christiansborg for åbenhed omkring det arbejde, som Irak- og Afghanistankommissionen nåede at udføre, før regeringen nedlagde den.

Materialet står til at blive overdraget til Rigsarkivet, hvor det tidligst bliver tilgængeligt om to årtier. Det skriver Information.

Selv om Liberal Alliance fortsat støtter, at kommissionen nedlægges, ønsker partiet åbenhed om det arbejde, der indtil nu er udført.

- Jeg kan ikke se, hvorfor der ikke skulle være åbenhed omkring det, siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, til Dagbladet Information.

Regeringen skrotter krigs-kommission: Sparer en promille

Helt exceptionelle forhold
Hun understreger dog, at der kan være 'helt exceptionelle forhold', som taler imod åbenhed.

Annonce:

- Hvis der er meget gode argumenter for, hvorfor man ikke skal, så må man jo komme frem med dem, siger hun til avisen.

Mandag skrev Information, at de mange tusindvis af dokumenter, som er indgået i den nu nedlagte kommissions arbejde, står til at ende i Rigsarkivet.

Irak-kommission sender dokumenter i Rigsarkiv

I udgangspunktet betyder det, at arkivenhederne tidligst vil blive tilgængelige, når de er 20 år gamle. Og hvis der er særlige omstændigheder som for eksempel hensyn til statens sikkerhed eller rigets forsvar, vil fristen kunne være endnu længere.

Interessant
Ifølge Berlingske er justitsminister Søren Pind (V) er på ferie og kan derfor ikke kommentere kravet om åbenhed fra Liberal Alliance.

Men hos de konservative kalder udenrigsordfører, Naser Khader,udmeldingen fra LA 'interessant'.

- Jeg vil ikke afvise det, men jeg skal lige drøfte det med folketingsgruppen, inden vi lægger os fast, siger Naser Khader.

Annonce:

Han understreger, at de seneste dages afsløringer i flere medier af hidtil ukendte og omstridte detaljer om Danmarks krigsdeltagelse i Irak, ikke rokker ved de Konservatives støtte til V-regeringens lukning af kommissionen.

Kontroversielle sager
Det er blandt andet kommet frem i Politiken, at daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, allerede i marts 2002 drøftede muligheden for en invasion af Irak med den amerikanske viceforsvarsminister.

På det tidspunkt afviste Anders Fogh Rasmussen ellers over for offentligheden, at der var taget stilling til en mulig dansk deltagelse i krigen i Irak.

Desuden har Jyllands-Posten afsløret, at Danmark under Irak-krigen havde en aftale med det omstridte sikkerhedsfirma Blackwater.

Daværende forsvarsminister, Søren Gade (V) har ellers gang på gang afvist, at Danmark brugte - eller ville bruge - private firmaer til sikkerhedsopgaver under Irak-krigen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: