LA vil samle blå blok om at sløjfe åbne skattelister

Med et beslutningsforslag om at lukke de åbne skattelister vil LA teste velviljen hos de øvrige blå partier

Danskerne skal ikke længere kunne tjekke, hvad forskellige virksomheder betaler i selskabsskat. I hvert fald ikke hvis det står til Liberal Alliance, der fremsætter beslutningsforslag om at lukke de omdiskuterede åbne skattelister.

- Skattelisterne er en offentlig gabestok, som hænger virksomheder ud, selv om de overholder loven til punkt og prikke, siger skatteordfører Merete Riisager (LA) til Ritzau.

Da de åbne skattelister blev indført af SRSF-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti i 2012, lød et af argumenterne, at gennemsigtigheden ville have en motiverende effekt på virksomhedernes skattebetaling.

Men Merete Riisager tror ikke på listernes pædagogiske effekt.

- Skattelisterne bidrager ikke til gennemsigtighed, men skaber et fjendtligt erhvervsklima. Og det har vi ikke brug for over for de virksomheder, der bidrager til at skabe vores velstand, siger skatteordføreren.

Liberal Alliances anke er, at et selskabs skattebetaling i et enkelt år ikke giver et retvisende billede af, om selskabet lever op til de danske skatteregler. Underskud og store investeringer kan eksempelvis spille ind på selskabsskatten, lyder det.

- Hele forudsætningen for skattelisterne er, at virksomhederne snyder. Og det er der altså ikke noget, der tyder på, at de gør. Så grundlaget for den her gabestok er forkert, siger Merete Riisager.

Spørgsmål: Det er vel ikke en gabestok, hvis bare man betaler den selskabsskat, man skal?

- Jo, det har vi desværre set eksempler på. Mobilselskabet 3 blev hængt ud som dårlig skattebetaler på et fuldstændig forkert grundlag. Det har uden tvivl været en kæmpe belastning for deres omdømme, siger ordføreren.

Både Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har tidligere udtrykt utilfredshed med listerne. Og Merete Riisager forventer bestemt også borgerligt flertal til sit beslutningsforslag:

- Nu har vi jo faktisk en borgerlig-liberal regering, og derfor bør det være nu, vi sørger for at fjerne skattelisterne.

29 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere