LA vil slanke det offentlige - ikke medicin

Offentlige budgetter bør beskæres, men ikke medicinpriser, mener politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA)

Sundhedssystemet og medicinpriserne står ikke forrest, når der skal spares i det offentlige.

Det siger Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, til, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) imod holdningen hos flere sundhedsøkonomer klart afviser at presse medicinalindustrien, så prisen afgør, om patienter behandles med ny, dyr medicin.

- Vi opererer i vor 2025-plan med én procent effektivisering i hele den offentlige sektor. På sundhedsområdet er der effektiviseret for over det dobbelte i årene tilbage, siger Simon Emil Ammitzbøll.

- Det kan være, at det bliver nødvendigt at fortsætte den høje effektiviseringsgrad, hvis vi skal have råd til de stigende medicinudgifter. Det, tror jeg, kan lade sig gøre, når det har kunnet de seneste fem-ti år.

Simon Emil Ammitzbøll afviser, at danske politikere ikke vil spare på ny dyr medicin, fordi det kan ramme store danske medicinalfirmaer som Novo Nordisk eller Lundbeck. I Norge og Storbritannien har myndighederne presset priserne 30-50 procent ned.

- Det er vigtigst for os, at vi er hurtigt fremme i bussen med, at vi får en positiv udvikling med nye behandlinger for de patienter, som har behov. Vi går til valg på et trimmet velfærdssamfund, fordi der skal være råd til kerneydelserne.

Spørgsmål: - Viger politikerne tilbage, fordi I risikerer kritik i pressen for at ramme dødssyge patienter?

- Nej. Vi er jo ikke bange for at sige vores mening, selv om det nogle gange kan forarge journalister og visse vælgergrupper. Derfor går vi til valg på at afskaffe efterlønnen og nedsætte kontanthjælpen, siger Simon Emil Ammitzbøll.

De fem regioner må kunne afvise medicin ved at kræve lavere priser, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen, (S) til Morgenavisen Jyllands-Posten.

8 kommentarer
Vis kommentarer