Læger må snart ordinere cannabis

Politikerne er nu enige om en forsøgsordning med medicinsk cannabis, der blandt andet omfatter kræftpatienter

Her ses et eksempel på medicinsk cannabis i USA. Foto: Beth Nakamura, AP
Her ses et eksempel på medicinsk cannabis i USA. Foto: Beth Nakamura, AP

Patienter med eksempelvis kræft, multipel sklerose eller rygmarvsskade kan fra 2018 få lægeordineret medicinsk cannabis.

Det ligger fast, efter at satspuljepartierne er blevet enige om en ny forsøgsordning, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Målet er blandt andet, at patienter, der i dag medicinerer sig selv med illegale stoffer, fremover kan behandles lovligt og under kontrollerede former. Den lovlige cannabis kan for eksempel indtages via en inhalator eller i the.

Derudover skal forsøget sikre, at der bliver indsamlet mere viden om medicinsk cannabis.

- Det væsentlige for mig som sundhedsminister er, at patienternes sikkerhed er i orden, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.

- Og jeg tilfreds med, at vi nu får en forsøgsordning, hvor udvalgte patientgrupper under nogle forsvarlige rammer kan få lægeordineret medicinsk cannabis, samtidig med at vi bidrager til forskningen på området.

nationen KOL-Lisbeth savner sin cannabis: Forbedrede min lungeprocent

Forsøgsordningen er planlagt til at vare i fire år, oplyser ministeriet. Herefter skal den evalueres, så politikerne kan beslutte, om den skal fortsætte.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, oplyser, at det er forventningen, at omkring 500 patienter vil komme med i forsøget.

- Her er virkelig nogle patientgrupper, vi har behov for at komme i møde, siger han.

- Flere og flere finder ud af, at her er rent faktisk lindring og behandling for de symptomer, de har.

Når ordningen først kan træde i kraft i 2018, skyldes det, at der er en række forhold, der skal være på plads først, forklarer Flemming Møller Mortensen.

De to rivaler Donald Trump og Hillary Clinton. (Foto: AP) Politik Glem Hillary og Trump: Dette stemmer amerikanerne også om

Blandt andet skal myndighederne finde ud af, hvordan man kan importere den rå cannabis fra fabrikker, hvor den er produceret under ordnede forhold.

De sygdomme og symptomer, der kommer med i forsøgsordningen, er multipel sklerose, rygmarvsskade, kroniske smerter, hvor anden behandling ikke tåles, samt kvalme og opkastning efter kemoterapi.

Der er sat 22 millioner kroner af til forsøget. De penge skal gå til at sætte rammerne op og indsamle oplysninger om blandt andet effekt og bivirkninger.

Partierne vil nu forsøge at finde flere penge, så patienterne ikke skal betale for meget selv, oplyser Flemming Møller Mortensen.

53-årige Gunnar Langemark under behandlingen på Hillerød kræftafdeling. Privatfoto. Krimicentralen Gunnar var kræftpatient - og kunde hos cannabis-'Moffe'

72 kommentarer
Vis kommentarer