Læger slår alarm: - Det går ud over patienterne

På to år er antallet af patienter i sygehusvæsenet steget med 55.000, antallet af ansatte er steget med fire. Hektiske arbejdsdage påvirker behandlingen af patienter

78 procent af de adspurgte i undersøgelsen fortæller, at de har arbejdsdage, der er så hektiske, at det påvirker kvaliteten af behandling. Foto: Niels Hougaard
78 procent af de adspurgte i undersøgelsen fortæller, at de har arbejdsdage, der er så hektiske, at det påvirker kvaliteten af behandling. Foto: Niels Hougaard
Følg Politik

Det går ud over patienterne, at arbejdspresset på de danske sygehuse er så stort.

Det viser en ny rundspørge, som Lægeforening har alvet, hvor 700 sygehuslæger har svaret.

Det skriver avisen Danmark tirsdag på baggrund af Lægeforeningens rundspørge og tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Avisen skriver også, at der på to år er kommet 55.000 flere patienter, men antallet af ansatte er kun steget med fire.

Hele 78 procent af de adspurgte læger svarer, at de har arbejdsdage, der er så hektiske, at det påvirker kvaliteten af behandling og pleje.

I lægeforeningens undersøgelse svarer hele 78 procent af de sygehusansatte læger, at de oplever arbejdsdage, der er så hektiske, at det påvirker kvaliteten af behandling og pleje. Størstedelen fortæller også, at de oplever, at der inden for fem år er skåret personale væk eller kommet flere opgaver.

Dybt frustrerende
Andreas Rudkjøbing, der er formand for lægeforening mener, at undersøgelsen fortæller noget om sundhedsvæsenets sande tilstand.

- Alene i 2016 og 2017 steg antallet af patienter med 55.000 ifølge Sundhedsdatastyrelsen. Til sammenligning blev der kun ansat fire ekstra personer på sygehusene i samme periode. Det er ikke mærkeligt, at så mange læger råber vagt i gevær, siger han til avisen Danmark.

Anæstesilæge på Odense Universitetshospital Joachim Hoffmann-Petersen er en af de læger, der oplever et fortravlet sygehusvæsen i dagligdagen, hvor patienter ofte må vente for længe i akut-modtagelserne eller ikke får den bedst mulige behandling.

- Hver dag på sygehusene er der et barn med en brækket arm, som venter med smerter længere tid end nødvendigt. Jeg har ikke tal for, hvor mange blindtarme, der unødigt går hul på årligt, men jeg er sikker på, det er et betydeligt antal. Den slags ting er dybt frustrerende at opleve som personale, siger han til avisen.

Åbent samråd
Sundhedsministere Ellen Trane Nørby og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i dag i åbent samråd om arbejdspresset på de danske sygehuse. De er indkaldt af SF.

- I virkeligheden vil jeg gerne udfordre ministrene på det psykiske arbejdsmiljø. Hvis man kan sidde overhørig, at personer fortæller, de går grædende hjem, lader patienter tisse i sengen, glemmer prøvesvar eller ikke får taget de målinger, de skal, vidner det om noget meget alvorligt. Hvis man siger, svaret ikke er flere penge, selv om det er det eneste, der kan løse den akutte situation, bliver jeg bekymret, siger SF's sunhedsordfører Kirsten Normann Andersen, der står bag spørgsmålene til ministrene.

Sundhedsordføreren har også bedt ministrene forholde sig til mulighed for at give Arbejdstilsynet flere beføjelser, så det kan kræve mere personale eller færre senge på sygehusene.

Regionernes ansvar
Sundhedsordfører i Venstre Jane Heitmann vil ikke kommentere det samlede antal af ansatte og patienter i sygehusvæsnet i de to seneste år eller muligheden for, at Arbejdstilsynet skal have flere beføjelser.

- Siden Lars Løkke blev sundhedsminister i 2001, er der hver dag ansat en læge og en sygeplejerske undtagen om søndagen. Det er regionernes ansvar at ansætte tilstrækkeligt personale, og det er ledelsen på den enkelte afdeling, der har ansvar for at sikre den daglige drift. Vi har selvfølgelig et ansvar fra Christiansborg for at sikre gode rammer for danskernes sundhedsvæsen, og det har vi gjort ved at løfte sundhedsvæsenet med 5,5 milliarder kroner siden valget i 2015.

Fra 2015 til 2017, mens Venstre har siddet i regering, er antallet af ansatte i det danske sygehusvæsen imidlertid kun steget med fire personer, mens antallet af patienter er steget med 55.000. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Antallet af læger er steget i perioden, men antallet af ansatte inden for andre faggrupper som sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere er faldet.

Sololæger lukker på stribe og går sammen med kolleger

Voldsom stigning i privat sygepleje

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind