Annonce:
Annonce:

Lægger pres på minister

Der er enighed blandt både røde og blå partier om, at reglerne for ægtefællesammenføring skal justeres. Men udlændinge- og integrationsministeren forholder sig fortsat tavs

Annonce:
Følg Politik

Urimeligt. Usagligt. Virkningsløst.

Det er nogle af de ord, de danske regler for ægtefællesammenføring har fået med på vejen i en længe ventet rapport, som blev sat i værk efter Ekstra Bladet det seneste halvandet år har beskrevet, hvordan reglerne i mange tilfælde rammer fuldstændig skævt.

Tirsdag havde udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) indkaldt repræsentanter fra de øvrige partier til de første drøftelser om rapporten og interessentgruppens arbejde.

Og på begge sider af fløjene er der en sjælden enighed om, at der er behov for at justere og forbedre reglerne.

Men ministeren selv afviste at stille op til interview om sagen efter mødet og forholder sig indtil videre komplet tavs.

Dybt uretfærdigt
Hos de konservative mener de, at behovet for en justering af reglerne 'taler for sig selv'.

Annonce:

- Vi har selv været med til at presse på for en justering af reglerne, fordi vi kan se, at der er for mange sager, der er dybt uretfærdige. Du kan bare tage forskeren Mads Rønne, der ikke kan komme til Danmark med sin hustru, siger Marcus Knuth (C).

Han har derfor sendt en række opfølgende spørgsmål til ministeren. Han fremhæver, at partiet især ønsker at gøre det lettere for højtuddannede at blive familiesammenført, men sværere for kriminelle.

Venstres Morten Dahlin fremhævede efter mødet, at partiet især finder det problematisk, at etniske danskere, der tydeligvis taler dansk, alligevel dumper på sprogkravet.

- Vi skal hurtigst muligt se, om vi kan få løst de problemer, der er. Mod det står, at man skal gøre det ordentligt. Lovgivningen fra 2018 har åbenlyst medført nogle meget uheldige situationer, og derfor skal det også ske på en ordentlig måde, hvor vi holder fast i den stramme udlændingepolitik, men samtidig undgår nogle af de dumme enkeltsager, som vi alle sammen har kunne læse om, siger Morten Dahlin (V).

Annonce:

- Vi opfordrer ministeren til at svare på vores spørgsmål hurtigst muligt, og det har vi en idé om, at han gør.

Skynder sig langsomt
Hos SF, Enhedslisten og de radikale er der også enighed om, at reglerne skal ændres.

- Der har været rigtig mange forfærdelige sager med mennesker, der bliver klemt i systemet. Vi skal have løst problemerne til bunds og sørge for, at færre - og helst ingen - bliver klemt i systemet fremover, lyder det fra Carl Valentin (SF).

Han mener, at det er 'fair nok', at der er gået otte måneder fra serviceeftersynet blev iværksat og frem til første møde nu har fundet sted.

- Hvad så med de danskere, der stadig bliver klemt i systemet?

- Det er forfærdeligt, men hvis vi skal løse deres problemer, så skal vi også komme helt til bunds i, hvordan vi kan ændre lovgivningen, så den kommer dem til gavn. Jeg håber, det kommer til at gå stærkt, men det skal heller ikke være så forhastet, at man kommer til at lave nye problemer i systemet.

Annonce:

Langsom proces
Enhedslisten havde håbet, at der allerede i dag kunne være blevet rykket noget ved reglerne og forhandlingerne kunne gå i gang med det samme, fortæller Rosa Lund.

- Det er meget ærgerlig og langsom proces. Det handler om nogle mennesker, hvis liv går i stå, når de søger om ægtefællesammenføring. Vi mener, det er urimeligt, at vi har sat en pris på kærlighed, for eksempel med bankgarantien.

Hun siger, at det er første gang, hun oplever villighed fra både blå og rød blok til at ændre reglerne.

- Jeg vil allerede nu gå op på mit kontor og sende den første byge af spørgsmål til ministeren. Det tror jeg gælder alle partier. Det jeg tager med mig fra mødet er, at der nu er en vilje til at ændre på reglerne fra begge fløje. Vi er ikke helt enige om hvordan, men hos både Enhedslisten og de konservative kan man pege på urimeligheder. Det er nyt, synes jeg, siger Rosa Lund.

Annonce:

Hul på bylden
Andreas Steenberg fra de radikale glæder sig over, at arbejdet nu så småt kan gå i gang. Noget, han har kæmpet for i årevis, fortæller han.

- Der er hul på bylden. Både Venstre, Konservative og Socialdemokratiet anerkender, at der er noget galt med reglerne, og nu er vi begyndt at tale om det i stedet for grøftegraveri. Det har jeg kæmpet for i mange år.

- Det er helt forkert, at danskere kan blive udvist af deres eget land, fordi de vil bo med den, de elsker, siger Andreas Steenberg, der også havde håbet, at forhandlingerne kunne starte 'allerede i dag'.

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) efter mødet, men han afviste at stille op.

Danskernes umulige kærlighed

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om reglerne for familiesammenføring mm.:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land: Russiske Vlada og danske Lene fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold. Trods Ruslands strenge syn på homoseksualitet, mente de danske myndighederne ikke, at noget stod i vejen for, at parret kunne flytte dertil og være en familie.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!: 39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten har boet og arbejdet i Spanien. Han måtte ikke få sin kone til Danmark og tog konsekvensen og forlod landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf: Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud: I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold Flere tusind siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise, at han kan dansk: Bjarne er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kunne ikke få papir på, at han bestod danskeksamen i folkeskolen, og derfor måtte hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere: Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke et integrationsproblem for Danmark, slog daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast på et samråd i juni 2021, som han var indkaldt til på baggrund af Ekstra Bladets dækning.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Dansk topforsker fanget i 'regelhelvede': Nu har han forladt landet: Den danske topforsker Mads måtte forlade Danmark sammen med sin familie, da hans hustru fik afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi han ikke har afsluttet 1.g.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Fejl splittede familie i fire år: Danske Zahra kæmpede i årevis for at få sin mand til Danmark. Da Ekstra Bladet gik ind i sagen, viste det sig, at afslagene, parret har fået, skyldtes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl: Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt familien adskilt i fire år. Få måneder efter fik parret endelig familiesammenføring.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Havde alt i Danmark: Så blev han smidt ud og politianmeldt: Fast arbejde, familie og topskat. Sean havde det hele, men myndighederne besluttede, at han skulle forlade Danmark, og kort efter politianmeldte de ham og hans hustru.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

110.000 kr.: Camilla og Noel har ikke råd til at være en familie: Camillas kæreste og faderen til hendes barn måtte rejse tilbage til Filippinerne. Parret har nemlig ikke råd til at betale det tårnhøje beløb, der er nødvendigt, hvis man vil søge familiesammenføring i Danmark.

Egon fanget i gakgakregler: - Det er absurd: Egon har været i militæret, har hus og familie i Danmark og arbejder til daglig for Mærsk. Men han blev aldrig færdig med folkeskolen, og derfor kan han og hans kæreste ikke søge familiesammenføring.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum
 

De er mindre kriminelle end danskere: Udenlandske ægtefæller til danske statsborgere er mindre kriminelle end danskerne selv, viser opgørelse. Desuden er 97,7 procent af arbejdsstyrken i beskæftigelse.

Rapport afslører: Hård kritik af reglerne: De danske regler for ægtefællesammenføring får massiv kritik i en rapport, som blev bestilt efter Ekstra Bladets dækning.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Partier lægger pres på minister: Flere partier i både blå og rød blok erkender nu, at der er behov for at justere og forbedre reglerne.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: