Lækket brev: S-borgmestre i skralde-krig med Dan J

Socialdemokratiske borgmestre i landets fem største byer med affalds-advarsel til Dan Jørgensen. Ministeren svarer kontant igen

Danskerne skal i gang med at håndtere affald mere nøje end i dag. Og står det til klimaminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S), skal det fremover ske i ti forskellige skraldespande, lød det på et pressemøde forrige uge. Video: Ritzau Scanpix.
Følg Politik

Klimaminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) har mødt intern modstand fra en række prominente partifæller.

Det fremgår af et brev, som de socialdemokratiske borgmestre i landets fem største byer - samt Esbjergs Venstre-borgmester - har sendt til de to ministre.

Det er altså bl.a. Københavns overborgmester Frank Jensen og hans kollega i Aarhus, Jacob Bundsgaard, der er gået i offensiven.

Brevet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, er forfattet i januar og handler om affald. Nærmere bestemt advarer borgmestrene i klare vendinger mod, at det kommunale monopol på driften af affaldsområdet bliver ophævet og i stedet kommer på private hænder.

Borgmestrenes frygt kan vise sig begrundet. Således har Ekstra Bladet kunnet afsløre, at et dugfrisk forhandlingsoplæg fra regeringen netop lægger op til et opgør med det kommunale affaldsmonopol. 

Chok fra klima-Dan: Vil privatisere dit skrald

I brevet bemærker S-profilerne:

'Kommunerne løfterne opgaverne på området i dag, fordi vi har fået et ansvar og redskaber til at løse dem. Vi tager ansvar for en samfundskritisk opgave, som vi løfter med et stort fokus på at styrke den cirkulære økonomi og samtidig sikre den mest miljørigtige behandling af affaldet'.

Artiklen fortsætter under billedet...

Frank Jensen er blandt de borgmestre, der har sendt affalds-brevet til Dan Jørgensen og Lea Wermelin. Foto: Anthon Unger.
Frank Jensen er blandt de borgmestre, der har sendt affalds-brevet til Dan Jørgensen og Lea Wermelin. Foto: Anthon Unger.
 

Kommunerne skal fortsætte
Denne 'samfundskritiske opgave' mener borgmestrene absolut ikke skal privatiseres.

'(det) bør stå klart, at kommunerne fortsat skal drive infrastrukturen på affaldsområdet - også under producentansvar. Det gælder både indsamlingen og den indledende grovsortering, der sikrer, at vi kan drive en sammenhængende og effektiv infrastruktur,' lyder det fra borgmestrene, der udover Frank Jensen og Jacob Bundsgaard tæller Peter Rahbæk-Juel fra Odense, Aalborgs Thomas Kastrup-Larsen, Randers' Torben Hansen og Esbjergs Jesper Frost Rasmussen.

Ville påvirke regeringen
Sidstnævnte forklarer om baggrunden for opråbet til Dan Jørgensen og Lea Wermelin:

- Vi ville gerne påvirke nogle af de ting, som regeringen var på vej med i et udspil, som vi forventede ville komme dengang.

Siden har corona-krisen været med til at udskyde sagen. Men nu er regeringen altså klar med et forhandlingsoplæg, som går stik imod borgmestrenes advarsel.

Betontankegang
Dan Jørgensen har på skrift svaret på et par spørgsmål fra Ekstra Bladet til striden mellem S-borgmestrene og S-regeringen.

Han lader forstå, at hans kritiske kolleger lide af 'betontankegang'. Ta' den, Jensen og co.

- En række S-borgmestre i de store byer advarede allerede i januar imod en privatisering af dansk affald. Hvorfor lytter han ikke til dem?

'Vi har for længe set til imens der ude i kommunerne er blevet opbygget en overkapacitet og startet en forretning med at importere plastikholdigt og forureningsholdigt affald fra udlandet. Det vil jeg have stoppet. Og jeg både håber og tror et flertal af Folketingets partier vil være med til det. Der er behov for en forandring, så vi genanvender danskernes affald frem for bare at futte det af.'

- Borgmestrene kalder affaldshåndteringen for kritisk infrastruktur. Er det ikke det? Har Mette Frederiksen ikke netop lagt op til, at Danmark skal stoppe med at sælge ud på det

'Kommunerne skal fortsat eje forbrændingsanlæg i Danmark. Det ændrer vi ikke ved. Men der skal være færre og de skal stoppe deres forurenende import af plastikaffald. Desværre er der visse politikere både lokalt og i Folketinget som lader betontankegang og vanetænkning stå i vejen for en ambitiøs klimapolitik. Jeg håber klimaet vinder her,' lyder det fra Dan Jørgensen.

Danskerne indsamler tonsvis af plastikaffald: Du er til grin ved skraldespanden

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind