Lærerformand efter aftalt lockout: 'Vi lægger hele vores arkiv frem'

Anders Bondo Christensen fra Danmarks Lærerforening kalder forløbet omkring lærer-lockout'en i 2013 for et absurd teater

Lærerne arrangerede koncert og demonstration på Rådhuspladsen i København under lockout'en. Foto: /ritzau/Daniel Hjorth
Lærerne arrangerede koncert og demonstration på Rådhuspladsen i København under lockout'en. Foto: /ritzau/Daniel Hjorth

Danmarks Lærerforening lægger nu alle dokumenter om forløbet op til lockout'en af de kommunalt ansatte lærere og de læreransatte på frie grundskoler i 2013 frem, så alle der har lyst, kan gå på opdagelse i dem.

- Vi har intet at skjule, siger lærerformand Anders Bondo Christensen til Ekstra Bladet.

Offentliggørelsen af arkivet kommer i kølvandet på, at tidligere SF-formand Annette Vilhelmsen i en ny bog, 'Søren og Mette i benlås', fortæller, at der var tale om aftalt spil mellem KL og regeringen, da lærerne blev lockout'et.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl bakker i bogen op om Annette Vilhelmsens udlægning af forløbet.

Eks-minister: KÆMPE lærerlockout under Thorning var aftalt spil

Absurd teater
Også Anders Bondo Christensen opfattede forløbet som aftalt på forhånd mellem KL og regeringen.

- Jeg oplevede det præcis, som de fortæller det. Det var et absurd teater, siger han og fortsætter:

- De ville ikke forhandle, for det hele var aftalt på forhånd. Man kan naturligvis ikke forhandle, når den ene part på forhånd har lavet en aftale med regeringen.

Lærerformand Anders Bondo Christensen. Foto: /ritzau/Daniel Hjorth
Lærerformand Anders Bondo Christensen. Foto: /ritzau/Daniel Hjorth

Den 1. marts 2013 meldte KL ud, at de havde besluttet at lockoute lærerne i kommunerne for at tvinge lærerforeningen tilbage til forhandlingsbordet.

- Men tvinge os tilbage til bordet? Jeg havde tryglet og bedt om at få lov til at komme ind og forhandle i KL. Det første jeg ringede til KLs chefforhandler Michael Ziegler og sagde var, at 'så lad os forhandle'. Men nej, nu måtte vi hellere tage den i forligsen, fik jeg at vide, siger Anders Bondo Christensen.

Ny konflikt kan ramme folkeskolen

Uendeligt ødelæggende
Han er ikke bare ked af selve forløbet, men også af konsekvenserne for den unikke danske model, hvor arbejdsmarkedets parter selv klarer problemerne, uden at der skal lovgives til højre og venstre.

- Det var så uendeligt ødelæggende for den danske model, som vi skal værne om, og som de mange steder i udlandet misunder os. Det er en kæmpe værdi, at vi kan løse komplicerede problemer, ved at parterne sætter sig til forhandlingsbordet sammen, siger Anders Bondo Christensen.

- Jeg tror stadig på den danske model, og nu må vi tilbage på sporet. Forløbet her var på ingen måde i orden, og jeg håber, at vi i forbindelse med forhandlingerne til den nye overenskomst næste år kan se frem til reelle forhandlinger.

Forsker: Styring af læreres arbejdstider er politisk makværk

Åbner arkiv
Derfor ser han også frem til at alle danskere med interesse for forløbet nu kan gå på opdagelse i lærerforeningens arkiv og blandt andet se hvilke forhandlingforslag - og ikke krav, slår Anders Bondo Christensen fast - som lærerne ville have præsenteret KL for.

- Det her er forudsætningen for at komme videre og tilbagevise billedet af, at det var lærerne, der intet ville, siger han.

Lærernes arkiv bliver offentliggjort fredag morgen på Lærerforeningens hjemmeside og indeholder blandt andet et lækket dokument fra en arbejdsgruppe med deltagelse af KL, Finansministeriet og Undervisningsministeriet, hvori det beskrives, hvordan en såkaldt normalisering af lærernes arbejdstid skal finansiere de ekstra undervisningstimer i reformen.

'Søren og Mette i benlås' er skrevet af journalist Anders-Peter Mathiasen og udkommer i næste uge på Politikens Forlag.

KLs chefforhandler: Vi havde ingen aftale med regeringen

KLs chefforhandler under forløbet op til og under lockout'en, Michael Ziegler, kan på ingen måde genkende hverken Annette Vilhelmsens, Kristian Thulesen Dahls eller Anders Bondo Christensens udlægning af forløbet.

- Vi havde ingen drøftelser med regeringen. Hvad der har været af drøftelser internt i regeringen eller mellem partierne på Christiansborg, skal jeg selvfølgelig ikke kunne sige, men beslutningen om at lockout'e lærerne blev taget i KLs bestyrelse efter lange drøftelser, siger Michael Ziegler til Ekstra Bladet.

- Kan du afvise, at I handlede på baggrund af en aftale med regeringen?

- Vi handlede ikke efter aftale med regeringen. Vi traf en selvstændig beslutning ud fra, hvad der var bedst for landets folkeskoler.

Michael Ziegler mener i modsætning til Anders Bondo Christensen, at det var Danmarks Lærerforening, der ikke ville forhandle.

- Det var en surrealistisk oplevelse. Efter det sidste møde var det meningen, at lærerne skulle vende tilbage med, hvad de havde af forslag, men de leverede ikke det aftalte. I stedet kom de med en masse spørgsmål. Sådan gjorde de hele vejen igennem. De var ikke interesseret i at forhandle, men forsøgte at trække tiden.