'Lammefromme politikere': Frede er fredet

Fyr og flamme: Trods krads kritik, mystiske mails og politisk polemik bakker et flertal i Folketinget op om kronprinsens arbejde i den olympiske komité

Kronprins Frederik er fredet, når det gælder medlemskabet af den omstridte OL-organisation IOC, når man ser på regeringen og flertallet på Christiansborg. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Kronprins Frederik er fredet, når det gælder medlemskabet af den omstridte OL-organisation IOC, når man ser på regeringen og flertallet på Christiansborg. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Et flertal på Christiansborg holder hånden over kronprins Frederik, når det gælder tronfølgerens engagement i Den Internationale Olympiske Komité, IOC.

Hverken Socialdemokratiet, DF eller regeringspartierne vil lægge politisk pres på kongehuset for at få kronprinsen til at trække sig fra den omstridte olympiske organisation, viser Ekstra Bladets rundspørge blandt partierne. 

- Arbejdet i IOC er godt for ham, fordi det giver ham erfaring med at arbejde politisk, hvilket han kan bruge som fremtidig konge, siger DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen.

Løkkes zig-zag
Kongehusets skal holde sig politisk neutral, men kronprinsen stemte i IOC stik imod den danske regerings forsøg på at udelukke russiske atleter fra OL i 2016 på grund af statsdoping.

For godt et år siden kunne statsminister Lars Løkke (V) ikke se problemet i den kommende konges politiske soloridt. 

Kronprinsen havde ’forvaltet sit medlemskab af IOC på en både hensigtsmæssig og tilfredsstillende måde’ lød det fra Løkke under en debat i Folketinget.

For nyligt lød der så andre toner fra statsministeren. Lars Løkke erkendte, at der er behov for at ramme samarbejdet mellem kronprinsen og politikerne ’lidt fastere ind’. Men overordnet set er regeringen stadig tilfreds med Frederiks bijob.

’Det er dejligt, at vi har en kronprins, der er dybt engageret i idrætten og kulturens verden’, siger kulturminister Mette Bock (LA) i et skriftligt svar.

Konservativ-kovending
Den nuværende erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), var knap så royal-positiv, når det kom til IOC tilbage i 1998. Dengang skulle kronprinsen ikke ’fedtes ind i politisk betændte afgørelser’.

Den holdning forsvandt som dopingprøver fra russiske atleter, da kronprinsen meldte sit kandidatur i 2006.

- Mine tidligere mere skeptiske udtalelser om kronprinsens mulige IOC-kandidatur er forældede, lød det fra Brian Mikkelsen.

’Lammefromme politikere’
Kronprinsens medlemskab af IOC er ellers ’en rigtig dårlig idé’ ifølge organisationen Play the Game, der arbejder for demokrati og gennemsigtighed i sport.

- Kronprinsen bliver uundgåeligt viklet ind i et storpolitisk spil med elementer af korruption og andre dårligdomme, siger international chef Jens Sejer Andersen, der undrer sig over den politiske tilbageholdenhed.

- Når det drejer sig om kronprinsen og IOC, så forvandler ellers kritiske politikere sig til lammefromme tilhængere af den olympiske bevægelse, mener han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kongehuset. Kronprinsen sagde dog sidste år i portrætbogen ’Under bjælken’, at han ikke mener, at have talt imod regeringens linje overfor Rusland i sagen om dopingskandalen.

Kronprinsen og IOC

- Kronprins Frederik blev i 2009 valgt ind i IOC, der er den øverste myndighed for De Olympiske Lege. 

- Sidste år blev kronprinsen genvalgt til otte år mere i IOC.

- IOC har 94 medlemmer. To af disse er danske: kronprinsen og den tidligere badmintonspiller Poul Erik Høyer.

- Kronprinsen har tidligere sagt, at posten er i ’fuld overensstemmelse med min politiske neutralitet’.

- Siden kronprins Frederik blev valgt ind, har IOC været involveret i talrige sager om korruption og doping. Sagerne drejer sig blandt andet om tildelingen af OL til Rio de Janeiro og Beijing samt doping i Rusland.

68 kommentarer
Vis kommentarer