Lars Løkke har ryggen fri i sag om statsløse

Statsministeriets top var ikke orienteret om konkret konventionsbrud i statsløsesag, fastslår kommission

Statsministeriets top blev ikke orienteret om, at Danmark gennem en årrække havde brudt konventioner om statsløses rettigheder.

Det fastslår Statsløsekommissionen i sin beretning, der er offentliggjort mandag.

Der havde ganske vist været kontakt på øverste embedsmandsniveau i forbindelse med statsløsesagen allerede i 2009 - to år før konventionsbruddene kom til offentlighedens kendskab.

Det skete, da daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) departementschef, Claes Nilas, gik direkte til Lars Løkke Rasmussens departementschef, Karsten Dybvad, og berettede om "knas" med Birthe Rønn.

Men efter afhøringer af alle parter "lægger kommissionen til grund", at Karsten Dybvad "ikke blev orienteret om, at Danmark i en årrække havde handlet i strid med konventionerne."

Det var netop Karsten Dybvad, der under de mange afhøringer i kommissionen noget overraskende pludselig omtalte mødet med Nilas fra 2009.

Lars Løkke Rasmussen har hele tiden påpeget, at han ikke havde hørt om statsløsesagen, før den kom frem i pressen i 2011.

Men kommissionen når altså frem til, at selvom husspektaklerne i Integrationsministeriet nåede frem til Dybvad, var det på et helt overordnet plan.

Og man kan heller ikke fastslå, i hvilket omfang Dybvad har orienteret Løkke efterfølgende.

Dybvad har forklaret kommissionen, at han på et helt overfladisk plan orienterede Løkke om "knaset" med Birthe Rønn, når det gjaldt behovet for at informere Folketinget på den ene eller anden måde om sagen.

Men Lars Løkke Rasmussen har bedyret, at han ikke kan huske at have fået nogen orientering om Birthe Rønn Hornbechs håndtering af statsløsesagen.

Omvendt har han heller ikke kunnet afvise, at han har fået en overordnet briefing, der var blottet for konkret information om konventionsbrud eller noget, der bare ligner.

Og kommissionen kommer det altså ikke nærmere end at erklære, at man ikke kan fastslå noget om indholdet af orienteringen til Løkke.

7 kommentarer
Vis kommentarer