Lars Løkke: Vil ikke stemme for rigsretssag mod Støjberg

Tidligere statsminister Lars Løkke vil ikke stemme for rigsretssag mod sin tidligere minister

Partier er ikke enige om, om Støjberg skal stilles for en rigsret.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen vil ikke stemme for en rigsretssag mod sin tidligere minister Inger Støjberg.

Det skriver han i et opslag på sin hjemmeside.

Konklusionen kommer i slutningen af et længere indlæg, hvor han opvejer for og imod at stille eks-ministeren for en rigsret i kølvandet på den rapport, Instrukskommissionen er kommet med, og som advokater siden har lavet en anbefaling på baggrund af.

Det er første gang, Lars Løkke Ramussen, der for nylig meldte sig ud af Venstre, ytrer sig om hvorvidt han ønsker at stille Inger Støjberg, der var udlændinge- og integrationsminister i hans regering, for en rigsretssag.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har noget af et skib at rette op. Foto: Emil Agerskov Dansk politik Historisk lavt: - Et kæmpestort blåt øje

Skal være sikker
Lars Løkke skriver blandt andet, at der ikke bør rejses en rigsretssag, med mindre man føler sig overbevist om, at det vil føre til domsfældelse.

'På den måde er det at sammenligne med en straffesag, hvor anklagemyndigheden ikke må rejse en sag, fordi det vil være rart lige at finde ud af, om den tiltalte er skyldig eller ej. Og i denne sag er det Folketinget, der er anklager,' skriver han blandt andet.

Han er samtidig overbevist om, at Støjberg var færdig som minister, hvis hun stadig havde siddet på posten, da beretningen fra Instrukskommissionen udkom.

Mette Frederiksen ville grumme gerne undvære en rigsretssag, hvor en bred folkelig sympati uanset det juridiske formentlig vil være på Støjbergs side, skriver Hans Engell. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Politik Engell: Mette hader rigsretten

'Min stemme for en alvorlig misbilligelse kan man i hvert fald regne med,' lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Har tolereret hendes stædighed for længe
Han fortsætter med at skrive, at det er muligt, at Inger Støjberg vil blive løsladt, eller at der formentlig bare blive tale om en bøde, hvilket Støjberg blot vil konstatere var 'alle pengene værd'.

Uanset hvad vil grøfterne blive gravet videre, hævder Løkke.

Pia Kjærsgaard har fundet på en måde at forhindre fedtspilleri. Her taler hun med Inger Støjberg, som DF støtter i sagen om adskillesen af unge asylpar, ved Folketingets åbning.  Foto: Jens Dresling Dansk politik Pias snedige trick: Ud af busken!

'Måske er det for sent. Der er gået skyttegrav og symbolpolitik i sagen fra begge sider, så måske er ketchuppen nu så meget ude af tuben, at den ikke kan komme tilbage,' skriver han, mens han tilføjer, at han også selv fejlagtigt har tolereret Inger Støjbergs stædighed alt for længe.

I sidste ende konkluderer den tidligere statsminister, at Folketinget bør udtrykke misbilligelse af Inger Støjberg, men at en rigsretssag vil sætte den fremtidige barre for at føre den slags sager for lavt.

Afventer beslutning fra V og S
Flere af regeringens støttepartier har allerede meldt ud, at de vil stemme for en rigsretssag mod Inger Støjberg, mens både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har sagt, at de vil stemme imod.

Folketingets to største partier, Venstre og Socialdemokraterne, har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt de vil kræve Inger Støjberg stillet for en rigsret, hvorfor det altså endnu er uvist, hvordan sagen mod Støjberg ender.

Inger Støjberg får ingen fripas af V-formanden. Endelig afgørese i den kommende uge. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Dansk politik Ellemann rasler med sablen: - Jeg står ved hvert eneste ord

Sagen kort

Sagen handler om adskillelsen af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, i 2016, hvor Inger Støjberg var minister. Først ombudsmanden, siden byretten, så Instrukskommissionen og sidst uvildige advokater har vurderet, at den praksis var ulovlig.

Instrukskommissionen har desuden fundet, at Inger Støjberg var vidende om, at udførslen af en sådan praksis ville være ulovlig. Og at hun vildledte Folketinget i sagen i en længere periode.

Liberal Alliance, SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet og Frie Grønne har alle sagt, at de vil stemme for en rigsret. Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti har sagt, at de vil stemme imod.

Venstre har endnu ikke meldt ud, hvad de vil stemme. Hvis Venstre eller Socialdemokratiet stemmer for, vil der være flertal.

/ritzau/

550 kommentarer
Vis kommentarer