Lavpris-hader fra S fløj til landskamp med 'Østeuropas Ryanair'

'Østeuropas svar på Ryanair' fragtede socialdemokrat Peter Hummelgaard til Cluj. Han har tidligere buldret mod lavpris-selskaber

Peter Hummelgaard (tv.) på vej til Cluj med én af fodboldvennerne. Foto: Privatfoto
Peter Hummelgaard (tv.) på vej til Cluj med én af fodboldvennerne. Foto: Privatfoto

- Forbrugerne skal sige fra over for billige billetter, hvor det er de ansatte, der betaler prisen for discountudgaven.

- Det er rent ud sagt hykleri.

- Svineri.

Peter Hummelgaard (S) lagde ikke fingrene imellem, da Ekstra Bladet afslørede, at Lars Løkke for godt et år siden tog en tur med Ryanair, kort efter han havde sparket gang i trepartsforhandlinger.

I går tog han en tur med det ungarske discountselskab WizzAir, da han fløj til Cluj i Rumænien for at se Danmarks fodboldlandshold spille 0-0.

Selskabet er opført på en liste over flyselskaber uden overenskomst udarbejdet af Hummelgaards tidligere arbejdsgiver 3F. Og den europæiske pilotsammenslutning (ECA) har ligeledes hængt selskabet ud for ikke at have styr på den krævede hviletid for piloterne og en række andre kritisable forhold.

Østeuropas Ryanair
Anders Mark Jensen, næstformand i Flyvebranchens Personale Union (FPU), er hård i filten over for selskabet.

- Det er total anti-union selskab, vi har haft problemer med, at de har fyret folk dernede, fordi de gerne ville være organiseret, siger han.

- Det er et selskab, som gerne vil køre på de laveste fællesnævnere, de vil gerne tilbyde nogle rigtig billige billetter primært til øst Europa, og man gør det gerne på bekostning af medarbejderne.

- Det er i vores verden et af de værste selskaber i Europa. Du kan godt sammenligne dem med Ryanair, det er øst Europas svar på Ryanair, påpeger han.

Derfor er han ærgerlig over Peter Hummelgaards rejse med netop WizzAir.

- Han skal tænke over, hvilke selskaber han støtter fremadrettet, fordi det er et anti-union selskab med ret horrible forhold. Jeg finder det lidt mærkeligt, at han vælger det selskab, siger Anders Mark Jensen fra Flyvebranchens Personale Union.

På Instagram ses Peter Hummelgaard, da han i går var på vej til kamp. Her i selskab med en af rejsevennerne.  

Burde have tjekket dem
Peter Hummelgaard er langt fra stolt af sit valg af flyselskab, da Ekstra Bladet fanger ham på telefonen inden ham og vennerne mandag formiddag flyver hjem igen.

- Jeg burde have tjekket op på, hvordan WizzAirs forhold er, siger Socialdemokratiets EU-ordfører.

- WizzAir er jo meget billigt, burde dine alarmklokker ikke have ringet?

- Vi fløj med overenskomstmæssig fly til forbindelsen. Vi fløj med Easyjet. Men der er meget få forbindelser til Cluj. Men i alle de henseender, hvor man har mulighed for at vælge, så vil jeg altid vælge at flyve med overenskomstmæssig fly. Ingen tvivl om det. Og jeg burde have tjekket op på WizzAir. Men billetterne var faktisk ikke særligt billige.

- Men der er vel mulighed for at flyve til Bukarest og tage bil derfra? Så der er vel andre muligheder?

- Ja, det er der. Men nogen gange spiller tid også en faktor. Jeg gør altid alt, hvad jeg kan for at flyve og spise og alt muligt andet på steder med overenskomst.

- Du har været meget ude efter Ryanair. Du er valgt ude ved lufthavnen i Taarnby. Burde du ikke holde styr på, hvem du flyver med hver gang?

- Det gør jeg virkelig også. Arbejdet med at skabe ordentlige vilkår for folk i luften, på jorden og andre steder fortsætter ufortrødent. Der var ikke mange mulige forbindelser til Cluj. Det er ikke det, man kalder en by med mange forbindelser.

Vi fløj Easyjet halvvejen
- Det kan jeg godt se, men jeg kan da samtidig se, at Lufthansa også flyver derned?

- Hvis det på nogen måde også havde været muligt på vej derned, så vil jeg altid foretrække det. Og vi fløj som sagt med Easyjet (halvdelen af vejen, red.) som har ordentlige forhold.

- Havde du ikke selv bestilt rejsen?

- Nej, jeg har ikke selv bestilt rejsen. Jeg burde helt klart have tjekket op på, hvem forbindelsen mellem Berlin og Cluj var med. Det er der ingen tvivl om.

- Men ville du stadig have fløjet med WizzAir, hvis du havde haft styr på det?

- Jeg vælger altid, når jeg kan at flyve med selskaber med ordentlige forhold.

- Du siger, når du kan. Der er vel altid den mulighed at blive hjemme. Man kan sige, 'jeg kan ikke komme derned, fordi jeg har de holdninger, jeg har - så må jeg se kampen i fjernsynet derhjemme'.

- Den mulighed er der.

Ikke hellig
- Så vil du blive hjemme næste gang, du ikke kan finde billetter med overenskomst?

- Jeg skal ikke gøre mig selv helligere end alle mulige andre. Jeg har aldrig nogensinde gjort mig selv helligere end andre. Men jeg ved, at hver evig eneste gang jeg kan, der er det et valg for mig at flyve med selskaber med ordentlige forhold. Jeg burde have tjekket op på, hvad de præcise forhold var for WizzAir.

- Så du kan godt komme til at tage et fly uden overenskomst en anden gang, hvis det er det letteste?

- Generelt kan man ikke udelukke det, fordi det skifter hele tiden. Hvem ved, nu skal SAS til at lave om i deres ordninger. Ikke desto mindre bestræber jeg mig på altid at støtte op om de virksomheder, der giver deres ansatte ordentlig løn og arbejdsvilkår, siger Peter Hummelgaard.

Socialdemokraten flyver i dag til Budapest med WizzAir. Herfra går turen til København med Norwegian, der er overenskomstdækket.

Hidsigt angreb på Ryanair-Løkke: Du pisser på lønmodtagerne

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller