Liberal Alliance: Dårlig ledelse skyld i hospitals-svigt

Sundhedsordfører May-Britt mener, det er hospitalernes ledelse, der har ansvaret for dårlig hygiejne på landets sygehusgange

Blandt vores politikere er der er meget forskellige opfattelser af, hvad der er galt med vores sundhedsvæsen og hvem der har ansvaret (Foto: Tariq Mikkel Kahn).
Blandt vores politikere er der er meget forskellige opfattelser af, hvad der er galt med vores sundhedsvæsen og hvem der har ansvaret (Foto: Tariq Mikkel Kahn).

- Vi har et af de dyreste sundhedsvæsener, og derfor må vi forvente, at der er råd til ordentlig rengøring.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup, da Ekstra Bladet spørger til hendes holdning om, at landets patienter skal benytte toiletter, der er smurt ind i afføring og urin. Hun mener ikke, det er et tegn på, at der mangler penge i sundhedssektoren.

Janni Ree er en hyppig gæst på de københavnske sygehuse. Både hendes mand, Karsten Ree, og hendes 67-årige far er syge af kræft (Foto: Jan Unger). Vagthund Kendte i chok: Så sygt oplevede vi sundhedsvæsenet

- Jeg mener mere, det er et ledelsansvar.

I dag bringer Ekstra Bladet historien om, at flere kendte danskere har været en tur forbi sygehuse, hvor toiletterne var så beskidte, at de gik pænt udenom dem. Tidligere på ugen bragte Ekstra Bladet også historien om, at Knut Wallevik døde, fordi familien ikke ringede 112, på trods af, at han var på hospitalets grund.

Se også: Knut døde på sygehuset - skulle have ringet 112

De to tilfælde har fået Annette Wandel, chef for Kvalitet og Politik hos Danske Patienter, til at råbe op. Hun mener, det er et tegn på, at de mange besparelser i sektoren gør, at medarbejderne ikke kan nå deres opgaver.

- Der er tale om et system, som er blevet så fragmenteret og presset, at det har givet grobund for en kultur, hvor det hele menneske forsvinder bag systemets behov, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Det er May-Britt Kattrup dog ikke enig i.

- Jeg synes ikke, at nogen af de her eksempler har noget som helst at gøre med besparelser. Der er tilsyneladende sket en procedurefejl, og hospitalet har jo sagt, at det er meget beklageligt. Det er en sag, der bare ikke må ske, men det har ikke noget at gøre med besparelser og effektivisering, siger hun til Ekstra Bladet.

Brug deres uddannelse ordentligt

May-Britt anerkender, at forholdene i sundhedssystemet ikke er optimale, når personalet tvinges til at udfylde protokoller frem for at tilse patienten.

- Der skal være mindre overflødig registrering, og så skal der være mere tid til patienterne. Man skal have mere tillid til personalet og bruge deres uddannelse og kompetencer på patienterne i stedet for at udfylde papirer, understreger hun overfor Ekstra Bladet.

May-Britt Kattrup lægger vægt på, at sektoren godt kunne bruge flere penge, men fokuserer i højere grad på effektiviseringer. Man skal kunne få det samme som nu - det skal bare koste mindre.

Men det forslag giver ikke mening hos Enhedslisten.

- Man bliver nødt til at stoppe op og lade være med at tro, at man kan få lidt mere, uden man vil betale for det. Man skal kigge på det fundamentale om, at man bliver ved med at skrue op for, hvor hurtigt personalet skal løbe, og hvor meget hospitalerne skal levere for de penge, de nu har, siger partiets sundhedsordfører Stine Brix til Ekstra Bladet.

TIP OS: Er du blevet svigtet af sundhedsvæsenet? Send os dit tip på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

39 kommentarer
Vis kommentarer