Lidegaard: Modangreb i mediekrig skal ramme bredt

Lidegaard mener at have fået støtte til at hjælpe medier, der fortæller alternative historier på russisk

Det er vanskeligt at få information til at glide ned hos et stort publikum, hvis man kun henvender sig i en alvorlig tone.

Og netop målsætningen om at ramme bredt blev vendt og drejet, da EU's udenrigsministre mandag i Bruxelles blev enige om at forsøge at slå igen mod det, de kalder russisk propaganda.

Ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) misinformerer Rusland om forholdene på Krim og i Ukraine.

- Det er svært at få brede seertal udelukkende med meget seriøse programmer. Så vi talte meget om, hvordan vi kan ramme bredt, men også om, hvordan vi undgår, at det bliver modpropaganda, siger Martin Lidegaard efter mødet.

Han havde på forhånd udråbt mediedagsordenen som vigtigste danske fokus og sammen med sin britiske, estiske og litauiske kollega præsenteret en række konkrete forslag.

- Derfor var vi glade for, at der var overvældende opbakning til vores medieinitiativ fra alle lande. Der var ingen forbehold og endda en konklusion fra formanden om, at vi kommer til at vende tilbage forhåbentlig med konklusioner allerede i februar eller marts, siger Lidegaard.

Blandt andre den irske og finske minister samt EU-udenrigschef Federica Mogherini bakker op om at støtte medier, der på russisk kan give andre versioner af begivenhederne end de russiskes.

- Det, der har været så effektivt ved russisk propaganda, er, at det ofte smelter sammen med meget populære underholdningsprogrammer. De her politiske ting kommer ind sådan lidt ad bagvejen. Derfor rammer det meget bredt og effektivt, lyder Martin Lidegaards analyse.

- Noget af det, jeg er mest fokuseret på, er så, hvordan vi kan ramme de målgrupper. Om det kræver en anden underholdningskanal, er jeg mindre fast i kødet på, tilføjer han.

Første opgave bliver at få overblik over medier, som EU kan støtte og samarbejde med. Men den endelige løsning bliver et miks at eksisterende og nye kanaler. Pengene er der allerede i medlemslandenes naboskabsprogrammer.

Ifølge ministeren har Danmark over de næste fem år sat en milliard af til det østlige partnerskab.

- Derfor er det et spørgsmål om at prioritere, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer