Lige nu: Samuelsen i krisemøde med baglandet

Anders Samuelsen skal stå skoleret for et utilfreds bagland, og du kan følge med live her, før hovedpersonerne går ind til mødet

Ekstra Bladet var til stede, da topfolkene ankom (Video: Ernst van Norde)

Et ekstraordinært møde i Liberal Alliances hovedbestyrelse finder fredag eftermiddag sted i Nyborg.

Ekstra Bladet er til stede ved mødet for at høre kommentarer fra hoved- og bipersoner inden krisemødet om regeringsdeltagelse og leder Anders Samuelsen går i gang. Du kan følge med live her.

- Jeg er den rigtige partileder, siger Anders Samuelsen, som dog erkender et hak i troværdigheden.

- Situationen er alvorlig, fordi vi har begået nogle store fejl, og det har jeg også undskyldt for, men nu skal vi se fremad, siger Anders Samuelsen.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) erkender, at det har været et dårligt forløb.

- Jeg forstår godt den frustration, der er, fordi forløbet har ikke været godt nok, og det er det, vi skal ind at drøfte på mødet, siger han ved ankomsten.

Leif Mikkelsen, gruppe- og landsformand for Liberal Alliance, slår fast, at mødet ikke skal afgøre, om partiet skal sidde i regering eller ej.

- Bestyrelsen stemte ikke om, hvorvidt vi skulle gå i regering, og de kommer heller ikke til at stemme om, hvorvidt vi skal gå ud af regeringen, siger han inden mødet i Nyborg.

Krisemødet kommer som reaktion på regeringens beslutning om at droppe en ambitiøs skattereform med de 'historisk store' skattelettelser, som Anders Samuelsen og LA-toppen ellers gang på gang har lovet danskerne. Noget, der i dag også får vennerne i V og K til at kritisere Samuelsen.

Flere lokalformænd og hovedbestyrelsesmedlemmer har de seneste dage været aldeles kritiske over for partiets deltagelse i regering. Senest i aftes, hvor en lokalformand trak sig i protest.

Sjælden kritik
Og selvom de fleste fortsat bakker op om LA's deltagelse i regering, er det opsigtsvækkende, at det i det ellers hermetisk lukkede og topstyrede parti, som meget sjældent byder på kritik fra baglandet, pludselig pibler frem med sure baglandsfolk.

- Vi ser gerne, at LA trækker sig ud af regering. Det var meget forudsigeligt, at det endte, som det gjorde. Man forærede de afgørende mandater til DF, da man gik i regering – et parti med en økonomiske politik til venstre for S, siger Søren Nielsen, formand for Liberal Alliances Ungdom og medlem af partiets hovedbestyrelse, til Ekstra Bladet.

Vreden vokser i det liberale bagland: - Samuelsen bør ikke fortsætte

Han vil fredag eftermiddag på hb-mødet lægge op til, at partiet trækker stikket på regeringsdeltagelsen.

- Vores plads i regering gør, at vi er nødt til at føre politik på DF’s nåde. Det er ikke borgerlig politik. LA bør trække sig, så vi kan være den borgerlige modvægt og stemme, siger Søren Nielsen.

Telefonerne gløder
De fleste hovedbestyrelsesmedlemmer, som Ekstra Bladet har været i kontakt med, vil dog ikke ud med, om de vil af med Samuelsen eller LA's rolle som regeringsparti.

Det er i sig selv ganske opsigtsvækkende, at automatreaktionen blandt partiets bagland ikke er opbakning til den siddende leder og partifader. Og ifølge Ekstra Bladets oplysninger gløder telefonerne i hovedbestyrelsen, som ringer til hinanden og deres respektive lokalforeninger på kryds og tværs. Målet er at finde ud af, hvordan vinden vender inden det potentielt skæbnesvangre møde.

- Jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker. Dem har jeg delt med dem, jeg skal dele dem med. Og jeg har ikke tænkt mig at sige noget nu. Det kan du betragte som en pæn måde at sige ingen kommentarer på, lyder det eksempelvis fra hovedbestyrelsesmedlemme Emil Lykke Jensen.

Hovedbestyrelsen har ikke i sig selv magt til at tvinge Samuelsen til at gå eller til at smide LA ud af regering. Det er udelukkende et anliggende for folketingsgruppen.

Anders Samuelsen afviser, at han er i fare for at måtte gå som formand.

Samuelsen afviser at gå som partileder

- Jeg har noteret mig, at der er en tre stykker, der har lagt navn til, at de synes, at der skal en ny leder til. Det er ikke det, der er spørgsmålet. Det relevante spørgsmål er, hvordan vi kommer videre herfra, sagde han i går om situationen.

- Der er begået procesfejl. Det har vi erkendt. Men det er ikke det, som har stået i vejen for, at vi har fået en skatteaftale. Det er, at der er politisk modstand mod at sænke skatterne for helt almindelige danskere, siger han, der i onsdag undskyldte over for LA's medlemmer og vælgere på Facebook.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.