Ligestillingskvinde: Det er mandens skyld

Forkvinden i Frit Forum Odense, der har forbudt mandlige deltagere i panelet til en debat om kvinders valgret og ligestilling, siger at der er sket en misforståelse, og at skylden ligger hos... en mand

Forkvinde i Frit Forum giver skylden til næstformanden. Foto: Privat.
Forkvinde i Frit Forum giver skylden til næstformanden. Foto: Privat.

Først forbød Frit Forum Odense at have mænd i panelet, når den socialdemokratiske debatklub i næste uge holder et politisk arrangement om kvinders valgret og ligestilling.

Nu sætter kvinden i spidsen for Frit Forum Odense så trumf på, ved at sende skylden for det hele videre. Til en mand. Næstformanden i Frit Forum Odense.

Denne politiker må ikke sidde i panelet, når der skal diskuteres ligestilling i Frit Forum. Han er nemlig en mand. Foto: Privat. Dansk politik Sidste nyt: Ligestilling forbudt for mænd

Det hele begyndte med, at Liberal Alliances folketingsmedlem Merete Riisager var inviteret til en debat tirsdag 9. juni på Fyn om ligestilling og 100-året for kvinders valgret. Hun kunne dog ikke deltage, og Liberal Alliance sendte derfor besked, om, at folketingskandidat Anders Kirkeby ville repræsentere partiet alligevel.

Det måtte han ikke, fordi panelet i debatten skulle være mande-frit.

Da Ekstra Bladet går forkvinden for Frit Forum Odense på klingen, skynder hun sig at skyde skylden på næstformanden i stedet. Til sidste lykkedes det for Ekstra Bladet at få hende til at finde ud af, om Anders Kirkeby måske alligevel skal have lov at være med. Hun prøver dog først med solide bortforklaringer.

- For det første er det ikke en ligestillingsdebat. Det er bare for at markere 100-året for kvinders valgret, og for at sætte fokus på demokratiet. Hvis du forstår – det er ikke noget med, at vi udelukker folk, siger forkvinde i Frit Forum Odense Amalie Aggerholm til Ekstra Bladet.

Mandens fejl
- Men i indbydelsen til Merete Riisager står der, at ’Temaet vil ud over ligestilling også være studerendes vilkår og SDU's fremtid’.

- Ja, men det er min næstformand (Joachim, red.), der har skrevet det. Men han sagde til mig, at det bare var et tema om 100-året, og ikke at det var en ligestillingsdebat. Men det er så hans fejl. Så har han misfortolket det.

- Men det er ikke en fejl, at mænd ikke må komme med til den politiske debat?

- De må gerne være med, de må bare ikke være med i panelet. Det er for at sætte debat på, at vi er nået så langt.

- Er kvinder da bedre til at tale om 100-året?

- Nej, det er slet ikke det. Det er bare fordi, vi havde talt om at lave nogle debatter op til folketingsvalget, og så tænkte vi at der var en god sammenhæng med 5. juni, der er 100-året for kvinder stemmeret.

- Men mænd kan vel også have et input til 100-året?

- Ja, ja.

Debat kun for kvinder
- De må bare ikke komme og fortælle det hos jer?

- Jo jo, de må godt komme og deltage. Det var bare… Det var bare kvinder, der skulle være i debatten.

- Det forstår jeg, men jeg forstår bare ikke hvorfor?

- Det er for at sætte fokus på 100-året for kvinder. Det er overhovedet ikke for at være kønsdiskriminerende.

- Hvis man ikke kan komme i panelet som mand, er det vel kønsdiskriminerende?

Ikke diskrimination - bare et tema
- Nej, det synes jeg ikke. Ikke når det bare er et tema. Det er jo en debatklub, hvor vi laver nogle temaer. Jeg havde slet ikke regnet med, at det skulle ud, at vi er kønsdiskriminerende.

- Jeg kan ikke se, hvordan det ikke er kønsdiskriminerende, hvis man siger, at det kun er kvinder, der må deltage i debatten.

- Jeg ved ikke, hvad jeg mere skal sige, for det var bare et koncept for at markere 100-året.

- Så det er ikke diskriminerende, det er bare et koncept, at der kun må være kvinder i panelet?

- Ja, det er bare et tema. Det er bare for at markere, at vi har kvinder i panelet.

- Hvornår ville det så være diskrimination i dine øjne?

Ved ikke hvornår det er diskrimination
- Det ville det være, hvis det ikke var i en kontekst, at det er 100-året for kvinders valgret. Det ville det være alle andre dage... Eller det ved jeg ikke. Men det var som sagt ikke fordi, jeg ville diskriminere. Jeg har bare sagt 'go', fordi næstformanden syntes, at det var en genial ide.

- Men hvis du bare har sagt go, så må det være næstformanden, der har styr på, hvad det skal handle om.

- Ja.

- Og han siger jo, at temaet er ligestiling.

- Ja, altså.. så er det jo… Ja, det er rigtig nok. Altså jeg troede bare, at det var et tema.

- Skulle man så ikke give Anders Kirkeby lov til at være med alligevel, når det bare skyldes en misforståelse?

- Altså, der er jo ikke sket en misforståelse…

- Så forstår jeg det ikke. Du sagde lige, at der var sket en misforståelse af næstformanden?

- Altså jeg kan godt lige give dig hans nummer, hvis du vil høre ham?

- Eller også skulle I lige finde ud af, om der er sket en misforståelse, og så finde ud af, om Anders Kirkeby skulle inviteres med eller ej?

- Ja, det skal vi nok.

Ikke tøsefornærmet
Hos Liberal Alliance på Fyn håber Anders Kirkeby, at det ender med, at han alligevel får lov at deltage i debatten. Selv om han er en mand.

- Jeg håber naturligvis at de kan se, at det er vigtigt at få præsenteret Liberal Alliance, og at jeg som mand også kan deltage i en ligestililngsdebat. og derfor er jeg mere end interesseret i at deltage. Trods den indledning, der har været, siger han til Ekstra Bladet.

- Men drejer det sig i virkeligheden ikke bare om, at du er blevet tøsefornærmet?

- Nej slet ikke. Men jeg er ked af, at vi et år, hvor vi skulle fejre ligestilling, udelukker mændene fra fejringen og det arbejde, der ligger fremover for ligestilling, siger Anders Kirkeby.

93 kommentarer
Vis kommentarer