Lille bysamfund: Hver tiende her er asylansøger

Valgfart 2015: Der er to asylcentre i Vrå, og selvom det er meget for den lille by, så påvirker det ikke indbyggerne

Se byen, hvor 10 procent er asylansøgere. (Foto: Lasse Brøndal/Rene Schütze)
Følg Politik

Vrå (Ekstra Bladet): Jernbanegade ligger øde hen i den 2434 indbygger store Vrå, der ligger nord for Aalborg.

Faktisk går der flere minutter mellem Ekstra Bladets ser nogen mennesker her, og når det sker, er det folk med anden etnisk baggrund end dansk. Det er ikke tilfældigt; med byens to asylcentre er hver tiende indbygger nemlig asylansøger.

- De giver liv i byen. Det er altid dem, der siger hej til os og smiler, sådan gør vi danskere jo ikke, siger Ulla Sørensen, der er frivillig i Røde Kors-butikken i Vrå.

I 2009 søgte 3855 personer asyl i Danmark. Et tal, der har været stigende frem til 2013, hvor 7557 søgte om Asyl. I 2014 skete der stort set en fordobling til 14.815 asylansøgninger.

Og selvom asylcentrene i Vrå kan forvente at få endnu flere nye indbyggere, så er det ikke noget, der bekymre indbyggerne.

De kan derfor ikke forstå den hetz, som partier fra både blå blok og rød blok kører mod flygtninge.

- Det må være så rædselsfuldt at være flygtning, så derfor skal vi selvfølgelig bare hjælpe dem. De giver jo også liv i vores butikker, siger 99-årige Asta Jørgensen.

Ekstra Bladets valgfart

Fra og med i dag kører Ekstra Bladets valgbus Valgfart rundt i landet. Hver dag er vi i en ny by med et nyt emne, og hver dag har vi debat mellem to folketingskandidater.

Vi starter i Aalborg, hvor vi diskuterer indvandrerpolitik; derefter går turen til Herning, hvor vi diskuterer arbejdsmarked, inden vi tager til Harrislee i Tyskland og debatterer grænsehandel.

På Fyn kommer vi søndag til Odense, hvor debatten handler om dagpenge. På Sjælland starter vi i Næstved, hvor vi som en del af debatdøgnet på Ekstra Bladet holder to debatter. Derfra kører vi til Stevns, hvor vi i Magleby debatterer Udkantsdanmark. Derfra går turen til Frederiksberg, hvor grundskyld og skatter kommer på dagsordenen.

Er du i nærheden, så kom ind i bussen og sæt dagsordenen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+