Liselott Blixt: Alle med behov skal have cannabis

DF'eren kæmper for medicintilskud til cannabis-medicin. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby: Find pengene, så lytter jeg

Liselott Blixt vil have cannabis til alle patienter, der har behov for det. Foto: Jan Sommer
Liselott Blixt vil have cannabis til alle patienter, der har behov for det. Foto: Jan Sommer

Hvis det står til forkvinden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), skal det være slut med at kronisk syge skal kriminalisere sig, hvis de bruger cannabis til f.eks. smertelindring. Og vi skal have sjov for sig og alvor for sig, når der handler om cannabis!

– Mange blander den cannabis, vi vil give til alvorligt syge mennesker, sammen med hash og andet, der indtages for sjov. Det må høre op. På alle planer – også juridisk må vi koncentrere os om skabe adgang til medicinsk cannabis for alle med et behov, siger Liselott Blixt.

Se også: Søs Egelind revser cannabis-forsøg: Det er en syltekrukke

Hun var med til via satspuljen at forhandle den netop vedtagne forsøgsordning med medicinsk cannabis igennem. Det var, hvad der kunne lade sig gøre, men pt. forsøger hun at forbedre den ved blandt andet at forsøge at samle flertal for et medicintilskud til patienterne i forsøget.

- De 22 mio. kr., der er afsat er alene til it, men jeg - og i øvrigt ordførerne fra de fleste andre partier - er indstillet på, at der skal findes penge til tilskud til patienterne. De nuværende omkostninger per patient baserer sig på import af den rå cannabis fra Holland, og derfor mener jeg, at der skal arbejdes ihærdigt på, at vi får en produktion i gang herhjemme.

Se også: Formand for lægeforening: Derfor er jeg imod cannabis

Tina Horsted har stor erfaring med at behandle patienter med cannabis-medicin. Foto: Melissa Kühn Hjerrild Samfund - 25. jan. 2017 - kl. 09:08 Speciallæge: Flere end 50.000 vil have glæde af cannabis

Tror at lægerne går med
Liselott Blixt er enig i forsøgsordningens skrøbelighed, idet lægerne selv må afgøre, om de kan tage ansvaret for at udskrive cannabis medicin.

- Men jeg tror nu, at lægerne går med, når de først ser den store effekt, som cannabissen har for mange.

Som det er nu, kan der søges enkelt-tilskud til medicin, der indeholder cannabisstoffer (THC og CBD), hvis patienten har været igennem en række konventionelle præparater uden effekt. Sådan har det været siden 2011. Det nye i forsøgsordningen er, at patienter også kan behandles med rå cannabis.

CANNABIS I DANMARK

Lægemidlet Sativex indeholder cannabisekstrater og er godkendt i Danmark. Det kan udskrives af neurologer til patienter med multipel sklerose.

Lægemidlerne Marinol og Nabilone indeholder syntetisk fremstillede cannabinoider. Læger kan ansøge om udleveringstilladelse til medicinen, selv om den ikke findes i Danmark.

Siden 2011 har det  det været muligt for apoteker at søge om at få lov til at fremstille medicin med cannabinoider. I 2015 begyndte Glostrup Apotek at fremstille medicin med THC og CBD. Lægen, der ordinerer medicinen, skal selv tage det fulde ansvar, da den ikke er godkendt af Lægemiddelstyrelsen. Medicinen er ikke testet for virkninger og bivirkninger i samme omfang som medicin, der er godkendt.

FORSØGSORDNINGEN
Venstre
, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og SF, blev sidste år enige om at afsætte satspuljemidler til en forsøgsordning, hvor en afgrænset gruppe patienter kan blive behandlet med cannabis-medicin.

Det er i forvejen muligt at få medicin, der indeholder dele af hamp-planten, men det nye bliver, at patienter også kan blive behandlet med rå cannabis. Der findes ingen godkendte lægemidler, som indeholder ren cannabis, men der er lagt op til, at man skal købe det fra Holland.

Forsøget, der træder i kraft 1. januar 2018, omfatter patienter med sklerose, rygmarvsskader og kroniske smerter samt kræftpatienter, der døjer med kvalme og opkast.

Man regner med, at den nye forsøgsordning vil omfatte 1500 patienter. Det er dog op til den enkelte læge, om han/hun vil give patienterne cannabis, fordi det ikke er et godkendt lægemiddel.

Trods velvilje fra forligspartierne er det endnu ikke lykkes at finde penge, så patienterne kan få tilskud til cannabismedicinen.

Kilder: Sundhedsministeriet, Videnskab.dk, Kræftens Bekæmpelse. Glostrup Apotek

Ministeren: Find pengene
Ekstra Bladet har også spurgt sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), hvad hendes holdning er til medicinsk cannabis, og hun svarer, at hendes holdning er lig med både for forudgående og nuværende regerings.

- Jeg har ikke selv siddet i satspulje-forhandlingerne og har derfor ikke været blandet ind i etableringen af forsøgsordningen, men da regeringen er positiv over for at se på en mulig anvendelse af medicinsk cannabis, som nogen mener, de har glæde af, så støtter jeg det naturligvis. Og hvis partierne kan finde finansiering for tilskud til cannabis-medicinen, så lytter jeg da også gerne til det, siger Ellen Trane Nørby.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 2 Sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Foto: Mads Nissen
2 af 2 Liselott Blixt vil have cannabis til alle patienter, der har behov for det. Foto: Jan Sommer
65 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere