LIVE: Får vi busplanerne tilbage?

Movias bestyrelse har netop holdt møde, hvor de har drøftet, om der alligevel skal sættes busplaner op igen ved de sjællandske busstoppesteder

Ekstra Bladet stod klar efter bestyrelsesmødet, hvor det blev besluttet, at planerne kommer tilbage. Video: Jonas Olufson

Borgerne i en række sjællandske kommuner er langtfra tilfredse med Movias beslutning om at fjerne trykte informationer fra 14.500 busstoppesteder på Sjælland.

For at vise Movias bestyrelse og kommunalpolitikerne, hvilke konsekvenser de manglende køreplaner har for passagererne, bad Passagerpulsen, der hører under Forbrugerrådet TÆNK, i sidste uge danskerne om at dele deres holdning til Movias kontroversielle beslutning.

Movia-sagen kort:

Beslutningen om at fjerne informationstavlerne fra 14.500 sjællandske busstoppesteder blev truffet i Movias bestyrelse i oktober 2018.

3. december 2018 udsendte Movia en pressemeddelelse, hvor de fortalte om ændringen.

Helt konkret betyder ændringen, at det ikke længere vil være muligt at se busruter og køreplaner ved stoppestederne. I stedet skal man have sin telefon op ad lommen og tjekke det digitalt.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 210.000 ældre ikke er digitale og således ikke kan slå bussens køreplan op på nettet. En undersøgelse sidste år, lavet af Passagerpulsen under Forbrugerrådet Tænk, viste også, at ældre passagerer foretrækker at få information om afgangstider og forsinkelser på stedet.

Movia oplyser, at 'den mindre gruppe af passagerer, der ikke er trygge ved det digitale' kan ringe til Movia og bestille en køreplan med posten - eller de kan printe dem ud fra nettet (der dog i parantes bemærket må siges at være digitalt, red.) lige som de kan sende en sms (igen - digitalt, red.) og få relevante afgangstidspunkter.

Initiativet mundede ud i 1200 kritiske kommentarer, der tirsdag blev overleveret i en 300 sider lang bog til Movias kommunikationsdirektør, Camilla Struckmann, som kaldte det 'et værdifuldt input'.

Ekstra Bladet har ved flere lejligheder forsøgt at få en kommentar fra Movias bestyrelsesformand og borgmester i Hillerød Kommune, Kirsten Jensen, der senest gav følgende svar på mail:

'Når vi beslutter sådanne større ændringer i den kollektive transport, følger vi selvfølgelig op på reaktionerne på kommende bestyrelsesmøder. Det vil vi også gøre i denne sag. Indtil da har jeg eller Movia ikke flere kommentarer til beslutningen,' skrev hun.

Mødet, som formanden refererer til, foregår i Movias hovedkvarter i Valby onsdag, og Ekstra Bladet er derfor mødt op for at spørge bestyrelsens medlemmer, om de sjællandske borgeres kritik har fået dem til at ændre deres kontroversielle beslutning. 

31 kommentarer
Vis kommentarer