LIVE: Sådan bliver det nye Skat

Skat bliver omkalfatret af regeringen. Få overblikket her og følg med, når Løkke og Lauritzen holder pressemøde

Her lukker Løkke skat og fortæller, at et nyt system skal til, før at tilliden kan genopbygges (Video: Ritzau)

Regeringen opløser Skat, som vi kender det i dag oven på en lang række elendige sager, der har kostet statskassen milliarder.

Det står klart, at syv nye styrelser fremover skal stå for at inddrive skatter og afgifter hertillands. Og det får især konsekvenser for Skats 6200 medarbejdere, som skal finde sig tilrette i en ny struktur.

Se klippet, hvor Løkke komme med beskeden over artiklen

Men allerede kort før mødet kunne man på hjemmesiden fra1til7.dk læse om den nye indretning af Skat.

Planen betyder, at 1500 arbejdspladser enten oprettes eller flyttes til Jylland, Fyn eller Sjælland uden for hovedstadsområdet.

De 1500 fordeler sig med 220 til Region Nordjylland, 620 til Region Midtjylland, 320 til Region Syddanmark og 340 til Region Sjælland. Samtidig falder antallet af medarbejdere i Region Hovedstaden med 290.

Skats afløser

Skats afløser

Syv nye styrelser:

Skattegæld

Told

Ejendomsvurderinger

Motorområdet

Skatter, afgifter og moms

It og udvikling

Tværgående HR og rekruttering

Med Skatteankestyrelsen og Spillemyndigheden kommer Skat til at bestå af ni styrelser i alt.

- Nu sår vi frøene til fremtidens skattevæsen, og det skal have næring fra hele landet. Derfor har det været naturligt for regeringen at placere hovedsæderne rundt på hele danmarkskortet, siger Karsten Lauritzen.

- Det har stor betydning for et lokalområde, fordi det skaber fremdrift og udvikling. Den slags skal selvfølgelig ikke være forbeholdt København

Ud over de nye styrelser opretholdes 370 statslige arbejdspladser i Haderslev, Svendborg og Køge – hvor skattevæsenet ellers stod til at skulle flytte. En ny afdeling med 150 arbejdspladser åbnes i Randers.

Så galt er det gået: Skats skandaler

1 Ejendomsvurderinger: Skats vurdering af parcelhuse stemte i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke overens med de priser, som husene blev handlet til. Skatteministeriet har været vidende om problemerne siden 2007 uden at gribe ind.

De fejlbehæftede ejendomsvurderinger ventes ifølge Politiken at løbe op i omkring ni milliarder kroner, når boligejere i 2019 skal kompenseres for at have betalt for meget i ejendomsskat.

2 Svindel med udbytteskat: Skat anmelder i slutningen af august 2015 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet.

Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er oppe på 12,3 milliarder kroner.

3 Skrottet it-system: Skat stopper i begyndelsen af september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem), der samlet har kostet 1,5 milliarder kroner.

EFI har tilsyneladende både glemt at opkræve gæld og opkrævet forældet gæld. Siden systemet blev droppet er danskernes gæld til det offentlige vokset til knap 100 milliarder kroner. Ifølge revisionsfirmaet PwC er det kun realistisk at inddrive 20 af disse milliarder.

Dermed vil skatteforvaltningen i 2021 samlet set være til stede i 26 byer fordelt i alle dele af Danmark.

De nye styrelser skal alle være i drift fra 1. juli 2018.

Gældsstyrelsen skal ligge i Middelfart, Vurderingsstyrelsen i Roskilde, Toldstyrelsen i Aarhus, Motorstyrelsen i Aalborg, Administrations- og Servicestyrelsen i Herning og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen i København.

Skattestyrelsen får hovedsæde i København med hovedområder i Ribe, Høje Taastrup og Aarhus.

De nuværende Skatteankestyrelsen og Spillemyndigheden består. Skatteankestyrelsen har kontor i København, Silkeborg og Haderslev. Spillemyndigheden ligger i Odense.

Inden dagens offentliggørelse udtrykte Jørn Rise, som er formand for Dansk Told & Skatteforbund, bekymring for, hvordan de 3000 skattemedarbejdere, han repræsenterer bliver ramt af flytteplanerne.

- Processen bliver nødt til at strække sig over en årrække, hvis medarbejderne skal kunne nå at omstille sig og eventuelt flytte bopæl.

- Giver man ikke medarbejderne den fornødne tid, så tvinger man dem til at træffe en vanskelig beslutning. Skal de blive eller søge et nyt job?, sagde han.

Sitting Lauritzen
Allerede inden dagens pressemøde bliver der lavet gæk og løjer med regeringens planer. Med en reference til Hella Joofs udtalelser om fremtidens velfærdssamfund har Twitter-bruger Filip Rasmussen lavet denne fotocollage:

 

Det er fuldstændig hat og briller

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.