Live-tv: Mette F: Ikke-vestlig indvandring er Danmarks største udfordring

Slut med at søge asyl ved grænsen og skrappere krav til beskæftigelse, er noget af det, S vil foreslår på pressemøde mandag kl. 11. Følg pressemødet live

Socialdemokratiet præsenterer mandag på et pressemøde et større udlændingepolitisk udspil, der skal fungere som oplæg til næste folketingsvalg.

Her deltager ud over S-formand Mette Frederiksen gruppeformand Henrik Sass Larsen, politisk ordfører Nicolai Wammen, udenrigsordfører Nick Hækkerup og udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye.

På pressemødet udråber Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen nu ikke-vestlig indvandring til den største udfordring for Danmark.

- Vi kommer med udspillet, fordi vi som resten af det danske samfund kan se, at vi har store udfordringer med integrationen.

- Det er efter vores opfattelse den største udfordring i det danske samfund nu, siger Mette Frederiksen.

Hun peger på, at udviklingen er sket med stor fart, og nu bliver politikerne nødt til at skride ind. Ellers vil det danske velfærdssamfund ikke kunne opretholdes i sin nuværende form:

- Den danske befolkning har ændret sig med stor hast. I 1980 havde én procent ikke vestlig-baggrund. Nu er tallet lidt over otte procent. Så hurtigt har befolkningen ikke ændret sig på noget andet tidspunkt i nyere tid, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet foreslår konkret et stop for spontan asylsøgning i Danmark.

Det betyder, at man ikke længere kan rejse til Danmark og bede om asyl, hvorefter man bliver indkvarteret i Danmark mens asylansøgningen behandles.

I stedet kan asylsøgere sendes til lejre i eksempelvis Nordafrika, og der skal indføres et loft over, hvor mange ikke-vestlige personer, der kan komme til Danmark via asylsystemet og familiesammenføring.

Det vil dog ikke betyde, at Danmark hjælper færre flygtninge, understreger Mette Frederiksen.

Hun peger på, at hver gang der i dag bliver brugt 135 kroner på asylsøgere i Europa, bliver der kun brugt én krone på at hjælpe flygtninge i nærområderne:

- Det her er et opgør med, hvad det vil sige at være humanist. Hvis vi laver et nyt asylsystem, så kan vi hjælpe mange flere, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokraternes beskriver, at deres udlændinge-udspil består af tre elementer:

1. Antallet har en betydning. Danmark skal have kontrollen igen. Vi vil indføre et loft for, hvor mange nye ikke-vestlige udlændinge der kan komme til Danmark på et år. Så vores boligområder, skoler og arbejdspladser kan følge med. Så vi får en reel mulighed for at integrere dem, der kommer hertil. At de lærer sproget, får et arbejde og tilegner sig vores grundlæggende værdier. Og vi har forslag til, hvordan vi rent faktisk kan håndhæve sådan et loft samtidig med, at vi overholder de internationale konventioner. Vi vil ændre vores asylsystem og bl.a. oprette et modtagecenter uden for Europa. Fremover skal det kun være muligt at få asyl i Danmark som kvoteflygtninge gennem FN.

2. Vi skal hjælpe flere. Lige nu lader vi de svageste i stikken; dem der ikke kan eller har råd til at flygte. Men som har mest brug for hjælp. Det er ikke retfærdigt. Vi skal ikke acceptere, at mennesker drukner i Middelhavet eller udsættes for vold og overgreb under deres flugt. Målet må være, at færre er nødt til at flygte og at flere kan skabe sig en fremtid i deres eget land i stedet for at søge en tilværelse i Europa. Det kan Danmark ikke løse alene, men vi kan gå forrest. Ved selv at fordoble vores bistand til nærområderne. Og ved i EU at stille os i spidsen for et historisk løft af særligt Afrika.

3. Den nye frihedskamp. Socialdemokratiet er og har altid været et frihedsprojekt. Det har handlet om at give stadig flere mennesker muligheden for at forme deres eget liv. Det er i vidt omfang lykkedes gennem uddannelse, fri og lige adgang til sundhed og høj beskæftigelse. Nu står vi over for et nyt kapitel i den frihedskamp: De nye danskere. Ligestilling mellem kønnene skal også gælde for dem. Ret og pligt. At religion altid er underordnet demokratiet. Det kræver et opgør med de normer, der eksisterer i dele af Danmark. Det kræver først og fremmest, at flere bliver en del af det danske fællesskab. Hvor vi deler de samme grundlæggende værdier. Og hvor vi møder hinanden i boligområder og skoler. En 10-årsplan skal sikre, at ingen boligområder, skoler eller uddannelses institutioner i fremtiden har mere end 30 pct. ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Og flere skal bidrage til det danske samfund. Vi vil derfor indføre en pligt til at bidrage i 37 timer om ugen for alle indvandrere på integrationsydelse og kontanthjælp.

Her kan du se hovedpunkterne i det nye udspil:

Forsiden på socialdemokraternes nye udspil:

 

Foto: Louise Herrche Serup/Ritzau Scanpix Dansk politik Mettes lejre i Afrika deler rød blok

'Gu’ skal vi ej lukke alle ind i Danmark, lyder det fra Morten Østergaard, der i tre dage - onsdag til fredag - flytter i egen lejlighed helt tæt på integrationsproblemerne.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Dansk politik Østergaard træt af image som 'Halalhippie': Lejer Vollsmose-lejlighed på Airbnb

301 kommentarer
Vis kommentarer