Annonce:
Annonce:

Løhde: Økonomien må ikke skrotte effektiv medicin

Stigende medicinudgifter er en udfordring, indrømmer sundhedsminister Sophie Løhde (V)

Annonce:
Følg Politik

Danske Regioner lægger i en ny model op til, at prisen skal inddrages, når lægerne beslutter, hvilken medicin der skal bruges på landets sygehuse.

Men prisen skal ikke være skyld i, at en ny og effektiv medicin skrottes, lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Jeg er parat til at se fordomsfrit på, hvad vi kan gøre for at lægge en dæmper på de stigende medicinudgifter. Og den model, som Danske Regioner har præsenteret i dag, ser spændende ud, men den rejser også en række ubesvarede spørgsmål.

- For mig er det dog helt afgørende, at en eventuel ny model skrues sammen på en sådan måde, at ny medicin, som har en betydelig og veldokumenteret effekt, ikke afvises på grund af økonomi, siger ministeren i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Ifølge Danske Regioner skal vurderingen af den nye medicin foretages af et medicinråd.

Annonce:

- Der er ingen tvivl om, at de stigende medicinudgifter er en reel udfordring, vi bliver nødt til at finde løsninger på.

- Vi har derfor i regeringen blandt andet også sat gang i et analysearbejde, som skal give os et solidt grundlag at stå på, når vi skal vurdere, hvordan vi fremadrettet kan håndtere de stigende medicinudgifter, siger Løhde.

Udmeldingen fra Danske Regioner får ikke Løhde til at ændre på den køreplan, hun og regeringen har lagt frem allerede.

- Så jeg vil fortsat invitere partiernes sundhedsordførere til et møde, hvor vi kan drøfte resultaterne af analysearbejdet, der allerede er i fuld gang, når det er færdigt her til foråret, siger Løhde.

Hvis den nye medicin forlænger patienternes levetid, giver færre bivirkninger og øger livskvaliteten mærkbart i forhold til den nuværende medicin, så vil regionerne betale en højere pris for produktet, end hvis patienterne ikke har gavn af medicinen.

Annonce:

Næstformand i regionerne Jens Stenbæk (V) tilføjer, at rådet skal består af de fremmeste eksperter på området.

Debatten om den dyre medicin blev et tema i sidste sommers valgkamp, da tal fra regionerne viste, at der siden 2007 er sket en fordobling af medicinudgifterne.

Fortsætter den udvikling, vil sygehusenes årlige medicinudgifter være steget fra 7,5 milliarder kroner i 2015 til 13,2 milliarder kroner i 2020.

Det fik sundhedsøkonomer og sygehuse til at advare mod, at den dyre medicin vil føre til fyringer på sygehusene og dermed forringelser for patienterne.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: