Løhdes lockout-bommert: Tusindvis af dyr risikerer vanrøgt

Nødslagtning og kaos truer: Fagbevægelsen undrer sig. Ville friholde dyrepassere for konflikt, men så valgte statens øverste arbejdsgiver, innovationsminister Sophie Løhde (V) at udstede lockoutvarsel mod dem

Gense Løhdes trussel med lockout og hvilke områder, der vil blive ramt
Følg Politik

Da innovationsminister Sophie Løhde (V) for snart tre uger siden varslede lockout af 120.000 statsansatte, angreb hun lønmodtagerne for at bringe dyrevelfærden i fare, fordi der var varslet strejke for ansatte i kødkontrollen.

Men nu viser det sig, at Løhde - der er statens øverste arbejdsgiver - selv kan blive skyld i vanrøgt af op mod 8.000 dyr, som i yderste konsekvens må nødslagtes.

Moderniseringsstyrelsen og Sophie Løhde har nemlig varslet lockout af cirka 45 dyrepassere samt teknikere og videnskabeligt personale på Institut for Husdyrvidenskab under Aarhus Universitet. Det skriver magasinet Forskerforum og forskeren.dk.

Instituttet ved Foulum har cirka 350 køer, 1500 mink samt et større antal svin, høns og kyllinger, forklarer institutleder Klaus Lønne Ingvartsen. Han er særligt bekymret for de mange mink, hvis lockouten som varslet træder i kraft 10. april.

- De får hvalpe midt i april, så vi kommer op på at have 7.000-8.000 mink. Det er en meget kritisk tid for dem. Det er dyrevelfærd i stor stil, som er på spil, siger Klaus Lønne Ingvartsen.

Forligsinstitutionen har mulighed for at udskyde konflikten i to gange 14 dage. Dermed kan storkonflikten bryde ud, mens instituttet har flest dyr.

- Det er paradoksalt, at lockouten kan betyde vanrøgt af forsøgsdyr. Paradoksalt fordi jeg ikke kan se hvordan, vi på arbejdsgiversiden kan have nogen som helst fordel af, at forsøgsdyr bliver vanrøgtet. For mig er forsøgsdyrene lige så vigtige, som patienter er for et hospital, siger Klaus Lønne Ingvartsen.

Bad forgæves om nødberedskab
Han bad derfor allerede i slutningen af januar om, at instituttets medarbejdere blev undtaget fra lockout, så de tusindvis af dyr ikke kom i klemme.

- Jeg er ærgerlig over, at der ikke er sket noget endnu. Der må være en flaskehals i Moderniseringsstyrelsen, siger han, der understreger pasningen af dyrene er en specialistopgave, som ikke kan overlades til hvem som helst.

- Jeg har ikke snakket om aflivning endnu. Men det er temmelig mange dyr, det drejer sig om. Det er op mod 45 medarbejdere med direkte kontakt til dyrene. Men vi har også it-medarbejdere, som er organiseret i Prosa. Mange af vores systemer kører elektronisk. Alarmsystemerne skal fungere. Samtidig er malkning af køer, ventilation, fodring og mange andre ting it-afhængigt, forklarer han.

Bordet fanger for Løhde
Moderniseringsstyrelsen og innovationsminister Sophie Løhde kan dog ikke uden videre tilbagekalde lockoutvarslet. 

Ifølge arbejdsmarkedsreglerne er listen over de lockoutvarslede bindende - og derfor er den statslige arbejdsgiver nødt til at forhandle et eventuelt nødberedskab for dyrene med de berørte fagforeninger.

Forhandlingssekretær i Den Offentlige Gruppe, Hanne Gram fra 3F, forhandler overenskomst på vegne af de lockoutvarslede dyrepassere.

Hun undrer sig over Moderniseringsstyrelsen.

- Det er en lidt speciel situation. 3F valgte netop ikke at udtage nogen, der passer dyr, i konflikten. Men så valgte Moderniseringsstyrelsen jo at lockoute dem, siger hun.

Kaos er Sophie Løhdes ansvar
- Nu har de så indkaldt os til et møde i morgen, fordi de vil have en stribe medarbejdere undtaget deres egen lockout. Det er jo den omvendte verden. Vi har bevidst friholdt alle, der passer dyr. Men vi vil da gerne holde et møde med dem og høre, hvad de vil, siger Hanne Gram.

Hun kan dog ikke garantere, at der kommer en aftale om nødberedskab.

- Sophie Løhde skød hårdt på lønmodtagersiden under sit pressemøde 9. marts, da hun varslede lockouten. I kunne blive skyld i tab af dyrevelfærd og overfyldte stalde i landbruget, fordi fødevarekontrollen var ramt af strejkevarsel?

- Ja, hun var meget forarget. Deres moral er meget god. Men jeg synes, de skyder vildt omkring sig. Vi havde taget cirka 10 procent ud i konflikt - hvorefter de tager alt, hvad der kan krybe og gå. Og så kommer de løbende bagefter, og siger; det mener vi ikke alligevel. Det er højst besynderligt, siger Hanne Gram.

Forhandlingslederen understreger, at som det er nu, så er medarbejderne ved Institut for Husdyrvidenskab stadig omfattet af Løhdes lockoutplaner.

- Det drejer sig om rigtig mange mennesker, de nu søger om at få fritaget. De kunne have valgt at holde dem udenfor fra begyndelsen. Så vi undrer os. De har jo selv valgt det - og i sidste ende er det Sophie Løhdes ansvar, forklarer hun.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra statens øverste arbejdsgiver, Sophie Løhde. Men hendes presseafdeling henviser til ressortministrene for de enkelte ansatte.

Grise risikerer aflivning: Lockout kan betyde overfyldte svinestalde

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+