Annonce:
Annonce:

Løkke bandlyste løgnere: Men nu er undskyld, undskyld, undskyld godt nok

Statsministeren svang grovfilen over Thornings blødsødenhed over for løgn - alligevel har Esben Lunde hans fulde opbakning

Løkke og Lunde på Amalienborg. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Løkke og Lunde på Amalienborg. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Annonce:
Følg Politik

Man har et standpunkt, indtil man ... selv bliver statsminister og ens egen vestjyske stemmesluger gør i nælderne.

Lars Løkke Rasmussen var i den grad ude med riven, da historien om Morten Bødskovs nødløgn rullede over Christiansborg i maj 2014.

Her gjorde han det klart, at hvis man blev taget i vildledning eller løgn af Folketinget, så ville man ikke kunne sidde som minister i hans eventuelle kommende regering. Hans præcise ord i en svada mod Helle Thorning-Schmidt lød ifølge Ritzau:

- Hvis man bevist sidder og konstruerer løgnehistorier, der vildleder Folketinget, så kan man selvfølgelig ikke have et ministeransvar.

- Jeg synes, at det er meget, meget underligt, at statsministeren ikke er i stand til at svare klart på, at ministre, der lyver i hendes regering, ikke er velkommen.

Annonce:

Ordene var altså hårde fra Løkke, som på daværende tidspunkt var oppositionens leder og af Søren Pind udnævnt som landets 'moralske statsminister'.

Ikke desto mindre gav Lars Løkke Rasmussen i går sin utvetydige opbakning til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen - en mand som støtteparti Dansk Folkeparti - støttet af oppositionen - mener 'lyver' og taler usandt. Et skudsmål som Løkke aldrig har sagt dem imod.

Esben Lunde Larsen har erkendt, undskyldt og beklaget, at han har tilbageholdt oplysninger over for et flertal i Folketinget i sagen om stramninger over for kvotekonger i fiskeribranchen.

'Klart brud på ministeransvarlighedsloven'
Undervejs i sagen er det blevet afsløret, hvordan han udmærket kendte til, at der lå adskillige forslag i hans styrelser, som han burde have delt med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de øvrige partier, som havde indgået en fiskeriaftale udenom regeringen, mens Esben Lunde Larsen var på rejse i Sydamerika i december 2016.

Annonce:

Den første forklaring fra Venstre-manden lød ellers, at han 'mig bekendt' ikke havde set et strammekatalog på 16 punkter.

Esben Lunde Larsens alternative sandheder fortsatte, da han i et hastesamråd i fredags forsøgte at bilde partierne ind, at han kun havde delt et enkelt forslag om tro- og love-erklæringer med dem, fordi det ifølge hans embedsfolk var det mest virksomme.

Også det var forkert. Dokumenter påviser, at embedsfolkene derimod havde frarådet tro- og love-erklæringer.

Eksperter understreger, at Esben Lunde Larsen har brudt loven med sin opførsel.

-  Ministeren erkender selv, at der er oplysninger, han har forsømt at give til Folketinget. Oplysninger, som han burde have delt med Folketinget. Det er et klart brud på ministeransvarlighedsloven, siger Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, ifølge Berlingske.

Annonce:

12 timer var for meget
Tilbage i 2014 var den nuværende vicestatsminister Anders Samuelsen faktisk endnu hårdere end Løkke ved Helle Thorning-Schmidt, da han buldrede imod, at hun havde ladet Morten Bødskov sidde i stolen i hele 12 timer trods kendskabet til hans brøde.

I skrivende stund er der gået 24 timer siden Esben Lunde Larsen sagde undskyld, undskyld, undskyld.

- Når Thorning står nede i salen og påstår, at man ikke må lyve, så er konsekvensen, at så skal man fyres.

- Men der gik mindst 12 timer, hvor hun kendte til sagen, men hvor hun ikke fyrede ham. Hun skulle have stoppet Bødskov med det samme, sagde Anders Samuelsen dengang.

Enhedslistens spidskandidat i Aalborg ved efterårets kommunalvalg, Per Clausen, har denne analyse af Løkke og Samuelsens logik.

 I går hang Esben Lundes ministerpost i en tynd tråd. Men han blev reddet af Dansk Folkeparti

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: