Løkke bryder nytårstradition

Statsministeren gør op med med hidtidig praksis om at optage nytårstalen på forhånd

Lars Løkke da han for knap et år siden talte til danskerne dagen efter nytårsaften. Foto: POLFOTO
Lars Løkke da han for knap et år siden talte til danskerne dagen efter nytårsaften. Foto: POLFOTO

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 1. januar holder sin nytårstale, sker det som noget nyt for direkte kamera.

Det oplyser Statsministeriet.

Normalt er talen båndet på forhånd.

Løkke vil holde talen fra sit kontor i Statsministeriet. Det foregår ellers normalt fra embedsboligen Marienborg. Løkke er dog ikke den første til at bryde den tradition.

I 2013 holdt hans forgænger Helle Thorning-Schmidt (S) ligeledes talen fra Statsministeriet.

Den første gang, en dansk statsminister holdt nytårstale, var i 1940. Da opfordrede socialdemokraten Thorvald Stauning i skyggen af Anden Verdenskrig danskerne til at holde fast i fællesskabet.

Efter krigen blev det en fast tradition, at statsministeren holdt nytårstale til danskerne. I 1961 blev talen for første gang vist på tv.

Nytårstalen giver statsministeren en sjælden mulighed for at tale uimodsagt til en stor del af nationen i 15 minutter.

Det har skiftende statsministre brugt til at forklare regeringens politik, lancere nye politiske initiativer eller kritisere politiske modstandere.

Løkkes seneste nytårstale blev således affyringsrampe for trepartsforhandlinger om integration af flygtninge.

Forhandlingerne resulterede blandt andet i en ny uddannelse for flygtninge, integrationsgrunduddannelse. Ifølge de seneste tal er 89 flygtninge kommet i gang med sådan et forløb.

Og i 2011, da Løkke var i gang med sin første periode som regeringschef, brugte han talen til et opgør med den politisk ømtålelige efterløn:

- For alle jer, der er under 45 år, foreslår vi, at efterlønnen helt afskaffes. For resten af jer vil vi ændre efterlønnen, så ændringerne er størst for de yngste af jer og mindst for de ældste, sagde Lars Løkke Rasmussen.

I 2002 brugte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) en af de mest berømte nytårstaler til at lancere sit opgør med "statsautoriserede smagsdommere":

- Der er tendenser til et eksperttyranni, som risikerer at undertrykke den frie folkelige debat. Befolkningen skal ikke finde sig i løftede pegefingre fra såkaldte eksperter, der mener at vide bedst, lød det fra Anders Fogh.

Helle Thorning-Schmidt holdt sin 2013-nytårstale i Statsministeriet. 1. januar gør Løkke hende kunsten efter. Foto: POLFOTO
Helle Thorning-Schmidt holdt sin 2013-nytårstale i Statsministeriet. 1. januar gør Løkke hende kunsten efter. Foto: POLFOTO
 

294 kommentarer
Vis kommentarer