Annonce:
Annonce:

Løkke bryder valgløfte: Regeringen vil hæve skatten

Grøn afgift skal betales over skatten i stedet for elregningen - virksomhederne slipper billigere, viser nyt regeringsudspil

Annonce:
Følg Politik

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lovede i valgkampen at sænke skatten på de små arbejdsindkomster, men nu vil Venstre-regeringen hæve bundskatten og beskære danskernes personfradrag.

Det bekræfter finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) overfor Ritzau. Det gør han efter flere medier - her i blandt Politiko.dk og Ekstra Bladet - havde erfaret regeringens plan fra centrale kilder.

Formålet med at hæve skatten - i stedet for at sætte den ned for 'små arbejdsindtægter' - er, at regeringen på den måde vil komme ud af kattepinen med den såkaldte PSO-afgift, som EU-kommissionen har erklæret ulovlig.

- Det er en tvungen opgave, som vi har arvet fra den tidligere regering. Vi undersøger i øjeblikket, hvordan vi kan billiggøre den regning, som skal betales, siger Hjort.

Regeringen mangler 70 milliarder: Skal din skat nu stige?

Annonce:

Dit fradrag skal sænkes: Regeringen mangler milliarder

Hidtil er PSO-afgiften, som går til at støtte miljøvenlig energiproduktion, blevet opkrævet på elregningen hos virksomhederne og borgerne.

Men nu vil V-regeringen altså sende hele regningen videre til skatteborgerne - og tilsyneladende lade virksomhederne slippe helt.

Det kom frem på et møde i dag, hvor regeringen præsenterede de øvrige partier for en plan, hvor omstillingen til grønnere energiproduktion skal betales over borgernes skattebillet i stedet for som i dag over elregningen.

Med den nuværende model vil dem, som bruger mest strøm, også betale mest til den grønne omstilling.

Nyt princip
Men det princip vil regeringen altså gøre op med. I stedet vil V-regeringen gradvist hæve bundskatten i perioden fra 2017 til 2021, så den samlet stiger med 0,31 procentpoint, oplyser en central kilde.

Annonce:

I samme periode skal personfradraget sænkes med 1100 kroner. For danskere over 18 år er personfradraget i 2016 på 44.000 kroner.

Til politiko.dk siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt, at han ikke ønsker at 'kommentere på lækkede tal fra igangværende forhandlinger.'

V-regeringen skal dog ikke regne med at finde opbakning hos det konservative støtteparti. Formand Søren Pape har kategorisk afvist at stemme for en skatteforhøjelse, hvis han skal være med i en PSO-aftale.

Støtteparti er forbavset
Partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard, er da også dybt skeptisk overfor regeringens forslag.

Annonce:

- Det forbavser mig meget, at en borgerlig regering og et parti, der kalder sig for Danmarks liberale parti, overhovedet spiller ud med det her. Det er den nemme løsning bare at hæve skatten, og det er det, vi plejer at beskylde de røde partier for altid at ty til, og det er de nemme løsninger, der over årene har ført til, at vi har fået så ekstremt højt et skattetryk i Danmark, siger hun til Politiko.dk.

Dansk Folkeparti er især skeptiske overfor ideen om at hælde hele regningen over på skatteyderne, mens virksomhederne slipper.

- Vi synes kun, det er rimeligt, når man skal finansiere så stor en regning, at det finansieres både af virksomheder og borgere. I dag er det omtrent 50/50, og den fordelingsnøgle mener vi, at man bør videreføre, siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær til Politiko.

Løkkes centrale løfte
Lars Løkke Rasmussen har i snart tre år lovet at lette skatten på små arbejdsindkomster. Det var Venstres helt store slagnummer i valgkampen sidste år - men endnu har ingen Venstre-politiker villet forklaret 'hvordan og hvor meget?'

Så sent som i sidste måned sagde partiets politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen til Ekstra Bladet: - Vi vil sænke skatten på arbejde og primært på de laveste arbejdsindkomster.

Men nu lægger regeringen altså ud med at hæve skatten i bunden.

Tulles skattebombe: I krig med Løkke og Samuelsen

Hjort og co. i pengenød: Sådan detoneres pensionsbomben

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: