Løkke er klar til jægersoldater i ildkamp med Islamisk Stat

Jægersoldaterne i Irak kan komme ud for situationer, hvor de må forsvare sig selv, siger statsministeren

De danske jægersoldater har fået et udvidet forsvarsmandat med til Irak. Det betyder, at de må åbne ild og forsvare sig selv, hvis der bliver skudt på dem eller de irakiske soldater, som de støtter.

Og det er ifølge jægersoldaternes chef Rasmus Amstrup "100 procent sikkert", at der vil blive skudt på den irakiske enhed.

Rasmus Amstrup understreger dog, at det som udgangspunkt er irakerne, der skal tage kampene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger under et besøg i Irak, at ildkamp er en risiko for danske soldater.

- Vi er fuldstændig klar på, hvad det er for et mandat, vi har givet vores jægersoldater. Det handler om at assistere irakiske tropper og ikke være førende i kampen.

- Men jeg gør mig det også klart, at når jægersoldaterne er ude på operation sammen med en irakisk (styrke, red.), så kan vores jægere komme i en situation, hvor de skal forsvare sig selv. Og dermed kan de komme i ildkamp, siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

Statsministeren har åbnet for at give jægersoldaterne mandat til på sigt også at bevæge sig ud på jorden i Syrien. Det kræver dog først en diskussion med de øvrige partier i Folketinget.

Ifølge statsministeren kommer det til gengæld ikke på tale at indsætte almindelige, regulære danske styrker på jorden i Irak og Syrien, som det skete i Afghanistan.

Her havde Danmark i en periode to kompagnier med kampsoldater, Leopard-kampvogne og specialstyrker indsat. Indsatsen i Afghanistan kostede mere end 40 danske soldater livet.

46 kommentarer
Vis kommentarer