Løkke: Et nej kan sende os ud af Europol

Der er ingen garanti for at blive i Europol, hvis vi stemmer nej til retsforbeholdet, siger statsministeren.

Et nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet kan betyde, at Danmark ryger ud af politisamarbejdet Europol og ikke kommer ind igen.

Sådan lyder advarslen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som tirsdag morgen havde taget opstilling i den fingerkolde morgenluft ved Nørreport Station for at overbevise de morgentravle københavnere om, at de skal stemme ja den 3. december.

- Europol-samarbejdet skifter retlig karakter, så hvis ikke vi får en tilvalgsordning, så risikerer vi at glide ud. Sådan er det, det er sådan, det hænger sammen.

En ny måling fra Voxmeter viser ellers, at 47 procent af de adspurgte forventer, at Danmark kan fortsætte i Europol efter et eventuelt nej ved afstemningen. Kun 14 procent tror, at et nej medfører et farvel.

Men statsministeren tror ikke, at vejen til en parallelaftale om Europol-medlemskab er så kort, som nej-partierne gør den til.

- Vi har tidligere ønsket parallelaftaler, hvor det har taget år at få dem på plads, siger han og tilføjer:

- Jeg hører også, at man sammenligner Danmark og Norge, og der må man sige, at Danmark har en offensiv brug af Europol, hvor vi trækker på dem 200 gange om dagen. Det står i stærk kontrast til den ordning, man har i Norge, påpeger han.

Spørgsmål: Hvis en vælger spørger dig, om vi kan fortsætte i Europol, hvis vi stemmer nej, hvad siger du så?

- At det kan vi desværre ikke garantere. Og selv, hvis vi kan komme til det, så risikerer vi, at det bliver på en ringere måde, end det, vi kender i dag, siger statsministeren, som påpeger:

- Det er en lidt mærkelig dansk selvforståelse, at tænke, at nu vender vi ryggen til de andre, og så har vi en forventning om, at de siger: "Vi er ligeglade med, at I vender ryggen til, vi skal nok komme og omfavne jer alligevel".