Løkke fastholder fyring af generalkonsul

Trods Bertel Haarders frasigelse af jobbet i Flensborg, så får den siddende konsul ikke lov at blive

Lars Løkke vil have kendt ansigt på posten i Flensborg. Foto: Benjamin Nørskov
Lars Løkke vil have kendt ansigt på posten i Flensborg. Foto: Benjamin Nørskov

Bertel Haarder afslår. Derfor skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu til at finde en ny person til posten som generalkonsul i Flensborg.

Men det bliver ikke den nuværende generalkonsul Henrik Becker-Christensen, der får posten.

Lars Løkke Rasmussen lægger vægt på, at rollen nu skal udfyldes af en person med en stærkere politisk profil. Det skal åbne eksportmuligheder og flere diplomatiske døre.

Bertel Haarder. Foto: Jonas Olufson Dansk politik Bertel bekræfter: Dropper sit 'drømmejob'

- I Danmark er vi alt for dårlige til at drage nytte af de kompetencer, som erfarne politikere oparbejder gennem et langt liv i politik. Det gør andre lande langt bedre end os, siger Lars Løkke Rasmussen i en kommentar til Ritzau.

Rodet forløb
Den benhårde besked til Henrik Becker-Christensen kommer kort tid efter, at Ekstra Bladet kunne overbringe ham nyheden om, at Bertel Haarder droppede turen til det nordtyske.

- Jeg fik nyheden fra jer på Ekstra Bladet, siger han fra pragtvillaen i Flensborg.

På spørgsmålet om, hvorvidt han gerne vil blive på posten udtrykker han positive tone, men han ønsker ikke at tage forskud på glæden, så længe han ikke har hørt fra Udenrigsministeriet.

Om forløbet omkring hans stilling siger han:

- Jeg havde gerne været dette forløb foruden, skal vi ikke sige det sådan, siger Henrik Becker-Christensen.

Henrik Becker-Christensen modtager beskeden om Bertel Haarders fravalg. Foto: Ernst van Norde
Henrik Becker-Christensen modtager beskeden om Bertel Haarders fravalg. Foto: Ernst van Norde

Vil gentage sig selv
Sidst Lars Løkke Rasmussen var statsminister, udnævnte han flere tidligere toppolitikere til eksportambassadører.

De i alt fem eksportambassadører skulle med deres netværk være med til at åbne døre og fremme danske interesser i hvert sit land.

Blandt dem var tidligere S-minister Ritt Bjerregaard, tidligere K-formand og minister Lene Espersen og tidligere V-formand og minister Uffe Ellemann-Jensen.

Det er den type udnævnelse Lars Løkke Rasmussen håber at kunne gentage i Flensborg:

- Trekløverregeringen ønsker at kunne supplere vores dygtige korps af professionelle diplomater med nogle erfarne, politisk udpegede repræsentanter, som vil kunne udfylde udvalgte poster i diplomatiet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Bertel ville gerne have været formand for Folketinget, men blev kulturminister, så Pia Kjærsgaard kunne blive formand. Nu synes adskillige nationen!-medlemmer, at Bertel skal have chancen. Arkivfoto: Jacob Jørgensen nationen Amatør regering: Skal Pia nu overlade sin formandspost til Bertel?

Det var baggrunden for, at regeringen spurgte den tidligere minister Bertel Haarder, om han ønsker at udfylde positionen, siger Lars Løkke Rasmussen:

- Jeg noterer mig, at Bertel Haarder alligevel ikke ønsker at besætte posten. Jeg tror, at han ville have gjort det godt. Men jeg er overbevist om, at andre også vil kunne varetage opgaven med engagement og kompetence, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ni måneder endnu
Beslutningen om at indsætte en ny generalkonsul er dog blevet mødt med skepsis i lokalområdet.

Siden Bertel Haarders jobskift blev annonceret for to uger siden, har Flensborg Avis modtaget adskillige læserbreve om den nye generalkonsul.

Kritikken i læserbrevene går især på, at den nuværende generalkonsul Henrik Becker-Christensen ikke selv havde planer om at stoppe og ifølge forfatterne af læserbrevene gør et godt job.

Posten som generalkonsul i Flensborg skal besættes fra 1. september 2017. Regeringen sætter gang i processen med at finde en ny generalkonsul først i det nye år.

269 kommentarer
Vis kommentarer