Løkke gennemfører enorm jobudflytning

Det står nu klart, hvilke styrelser der bliver ramt af regeringens store udflytningsplan

Sådan bliver Løkkes jobflytning

Så har Løkke sat tal på, hvor mange statslige arbejdspladser regeringen flytter til provinsen.

- Vi flytter omkring 3900 arbejdspladser, siger statsministeren på et pressemøde.

- Vi flytter mere end hver tidende statslige arbejdsplads i Region Hovedstaden.

- Det handler om rimlighed. Staten er vores allesammens stat, slår han fast.

Placeringen af de flyttede statslige arbejdspladser (Foto: Regeringens plan, Bedre Balance) Dansk politik - 1. okt. 2015 - kl. 12:24 Overblik: Her flytter jobbene hen

De berørte arbejdspladser bliver bl.a.: Arbejdsskadestyrelsen, Udlændingestyrelsen, Søfartsstyrelsen og Statens Administration.

Desuden opretter Skat 300 arbejdspladser uden for hovedstaden, oplyser skatteminister Karsten Lauritzen.

Mere end en tredjedel af landets kommuner får glæde af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser, skriver Ritzau.

I alt 38 byer i 25 kommuner vil ifå tilført arbejdspladser.

Brød tavsheden klokken 12
Offentliggørelsen af regeringens udflytningsplan skete på et pressemøde i Statsministeriet klokken 12, hvor Lars Løkke i selskab med finansminister Claus Hjort Frederiksen, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og skatteminister Karsten Lauritzen præsenterer planen 'Bedre balance – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder'.

Se også: Hveranden statslig lønkrone går til hovedstaden

Ifølge regeringens finanslovsforslag er der afsat 400 millioner kroner til udflytningen, som skal være med til at bringe liv og vækst til nogle af landets yderområder.

Men på pressemødet ville finansminister Claus Hjort Frederiksen ikke udelukke, at det ikke kan blive dyrere.

- Der er ingen, der siger at det ikke kan blive mere end 400 millioner kroner. Vi satser på, at man primært kan flytte ind i eksisterende byggerier.

Jyllands-Posten bringer i dag en opgørelse fra Danmarks Statistik, som viser, at selvom antallet af statslige arbejdspladser er steget med 4.500 mellem 2008 og 2013, så er udviklingen gået forbi landområder og mindre byer.

- Det er udtryk for en centralisering på alle niveauer i samfundet. De statslige arbejdspladser er blot toppen af isbjerget, og der er tale om en selvforstærkende effekt, hvor yderområderne bliver taberne, siger forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til avisen.

Dårlig forretning
Udflytningen var en af de varme temaer i valgkampen, fordi den tidligere regering ikke på samme måde som Venstre og Dansk Folkeparti ser udflytningen som svaret på den negative udvikling i Udkantsdanmark.

Flere beregninger viser nemlig, at udflytningen koster omkring en halv million per arbejdsplads. Og det er ikke nødvendigvis en god forretning.

Det udtalte økonom i Kraka Nicolai Kaarsen inden dagens offentliggørelse. Han har analyseret den effekt, som udflytning af statslige arbejdspladser har på skabelsen af job i den private sektor. Og erfaringerne er nedslående:

- Det tyder ikke på, at der er nogen effekt på den private beskæftigelse ved at flytte statslige arbejdspladser ud, siger han til Ritzau.

- Det er klart, at man selvfølgelig får skabt de arbejdspladser, man isoleret set flytter ud på statens område. Men det er ikke sådan, at det så efterfølgende smitter af på den private sektor og spreder sig som ringe i vandet, sige han.

- Det er baseret på en engelsk undersøgelse, hvor man faktisk flyttede hele 20 procent af de offentlige job ud af London. Og det kom der ikke noget ud af, når man ser på det private jobmarked, påpeger han.

Svært at skaffe folk
De økonomiske vismænd har tidligere påpeget, at udflytningerne medfører produktionstab og dermed tilbagegang i økonomien.

Og det er Nicolai Kaarsen enig i:

- På den ene side sparer man jo alt andet lige noget på husleje ved at flytte ud af de store byer, men der er omvendt også et produktionstab ved det.

- Man ved, at rigtig mange medarbejdere ikke flytter med ud, og dermed skal man jo i en periode skaffe nye folk og oplære dem. De kan ikke bare træde ind i rutinerne og være effektive fra start, siger han.

Her præsenterede Løkke ændringerne

205 kommentarer
Vis kommentarer