Annonce:
Annonce:

Løkke: Grækenland må måske midlertidigt ud af Schengen

Hvis ikke Grækenland kontrollerer de ydre grænser, så bliver man nødt til at tage konsekvensen, siger Løkke

Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
Annonce:
Følg Politik

Europa har brugt et år på at diskutere flygtningekrisen, men nu begynder tiden at rinde ud for Grækenland.

Landet kan ikke blive i Schengen-samarbejdet, hvis man ikke leverer en ordentlig kontrol af de ydre grænser og registrering af de tusinder af flygtninge, som fortsat ankommer til landet.

Det scenarie åbner statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for efter et møde i Europaudvalget fredag.

- Hvis ikke der bliver leveret, så bliver man nødt til at tage konsekvensen, siger Løkke, der ikke afviser, at Grækenland midlertidigt må forlade Schengen.

Den danske statsminister deltager torsdag og fredag i næste uge i et topmøde i Bruxelles. Her ønsker Løkke at få klarhed over, om Tyrkiet vil leve op til aftale med EU om at passe på sin grænse mod Grækenland - og om Grækenland passer på sin ydre grænse.

Annonce:

- Grækenland skal leve op til sit ansvar som ydre-grænseland. De skal passe på deres grænse med støtte fra EU. Hvis der leveres på det, så er der ikke brug for nye beslutninger.

- Men hvis vi efter torsdag-fredag må rejse hjem med et billede af, at der ikke er fremskridt her, så bliver vi nødt til at tænke os om og begynde at handle derefter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fastslår samtidig, at Europa efter hans opfattelse ikke "kan tage et år lige som sidst, hvor vi fuldstændigt tilfældigt har plus én million mennesker ind i Europa":

- Der skal ske noget. Derfor vil vi insistere på, at Grækenland skal levere med opbakning fra EU-institutionerne. Schengen står og falder med, at der skal leveres der, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han lægger vægt på, at EU efter et års diskussioner fortsat arbejder med den todelte løsning, at der skal passes på de ydre grænser og fordeles flygtninge mellem landene.

Annonce:

- Man må bare stilfærdigt konstatere, at selv om der er et lavere influx i Europa og Danmark nu, end der var før jul, så er det stadig markant højere, end vi så samme tid sidste år. Derfor kan man frygte, at det lavere pres skyldes vejret og ikke, at der er leveret løsninger, siger Løkke.

Spørgsmål: Kan løsningen være, at Grækenland ryger ud af Schengen?

- Ja, det kunne det i min optik godt. I hvert fald midlertidigt. For det at være i Schengen hviler på, at man påtager sig et ansvar. Og hvis man ikke lever op til det ansvar, selv om man får tilbudt hjælp til det, så kan man i længden ikke have et system, hvor man har adgang til fri bevægelighed i hele Europa, når man har sat foden på græsk jord.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: