Løkke: Her er regeringens bud på nyt kampfly

Regeringen anbefaler en ordre på 27 F-35-kampfly til det danske forsvar. Flyet skal erstatte F-16

Lars Løkke mødes torsdag eftermiddag med syv af partierne for at beslutte indkøbet af nye kampfly (POLFOTO/Joachim Adrian).
Lars Løkke mødes torsdag eftermiddag med syv af partierne for at beslutte indkøbet af nye kampfly (POLFOTO/Joachim Adrian).

Så er det officielt. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekræfter torsdag, at regeringen indstiller F-35 til at være det kampfly, som skal erstatte Danmarks snart udtjente F-16-fly.

Regeringen anbefaler en ordre på 27 F-35-fly, der også går under navnet Joint Strike Fighter, og som produceres af amerikanske Lockheed Martin.

Regeringen holder pressemøde i Spejlsalen klokken 10 om Danmarks indkøb af nye kampfly. (Foto: AP) Dansk politik LIVE: Løkke vil have nye kampfly for milliarder

- Vi har vurderet, at det er nødvendigt med 27 nye kampfly, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det er ikke udtryk for en oprustning eller nedrustning. Med de nye fly kan vi udføre de samme opgaver som hidtil: Overvåge vores luftrum, afvise krænkelser og modvirke at krige ude i verden rykker tættere på, siger statsministeren.

F-35'eren har længe været favoritten i opløbet om at blive Danmarks næste kampfly. Eurofighter og Boeings F-18 Super Hornet må se sig slået i konkurrencen.

Regering ventes klokken 10 at fremlægge et ønske om, at det danske Flyvevåben fremover skal flyve i F-35-fly. (Foto: AP) Dansk politik Her er skandale-flyet, som regeringen vil bruge 20 mia. kr. på

Indstillingen kommer på baggrund af en rapport fra Nyt Kampfly Program-kontoret under Forsvarsministeriet, som har evalueret de tre forskellige kandidatfly.

Vejen mod de nye fly har været lang. Næsten 20 år er gået, siden Danmark i 1997 blev et af ni partnerlande, der gik sammen om at udvikle "morgendagens kampfly".

Der har været rejst kritik af F-35-flyet. I en rapport tidligere på året fra Pentagons våbentestenhed hed det, at F-35 ikke var kampklar og havde store tekniske vanskelig­heder.

De syv partier, der sidder med ved bordet, hvor indkøbet af nye kampfly skal besluttes, mødes torsdag eftermiddag klokken 16, har Forsvarsministeriet oplyst til Ritzau.

Forligskredsen består af Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Radikale, SF og De Konservative.

31 kommentarer
Vis kommentarer