Løkke i nytårstale om Danmarks fortid: Skamfuldt

Lars Løkke Rasmussen vil have alle 'forlæns ind i fremtiden'. Og så fik Danmarks fortid som slavenation en opsang - men der fulgte ingen undskyldning med. Læs hele talen her

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afholdte traditionen tro nytårsdag sin nytårstale. Foto: Melissa Kühn Hjerrild
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afholdte traditionen tro nytårsdag sin nytårstale. Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fokuserede i sin nytårstale på, at 'alle skal gøres til fremtidens vindere', men at Danmark risikerer, at mange unge bliver hægtet af i de kommende år.

'Det mindede mig om, hvor vigtigt det er, at alle børn og unge får det helt basale på plads. At kunne læse. Regne. Så de kan flytte sig. Få et bedre liv. Derfor vil regeringen i det nye år tage fat på en særlig satsning i de skoler, hvor mange elever klarer sig dårligt', sagde Lars Løkke og præsenterede derved en af de få politiske nyheder i sin nytårstale.

'Alle skal have et håb for fremtiden. For hvis mange føler, at mulighederne er få – og for de få. Så kan nogle fristes til lette løsninger. For lette løsninger. Som at stoppe udviklingen. Standse den nye teknologi ved grænsen. Det kan man jo ikke', sagde Lars Løkke bl.a.

Se også: Tale: Værdipolitik og stor menneskelighed

Se også: Se hele dronning Margrethes nytårstale

Skamfuldt
Af de mere opsigtsvækkende dele af en ellers nyhedsfattig nytårstale var en afstandtagen til Danmarks fortid som aktiv i slaveindustrien.

'I år er det 100 år siden, Danmark solgte de Vestindiske Øer til USA. Og satte et punktum for et grusomt kapitel i vores historie. Mange af Københavns smukke gamle huse og palæer blev opført for penge tjent på slavers slid og udbytning på den anden side af jorden,' lød det fra statsministeren, der kom med en kontant konklusion:

'Det er ikke en stolt del af Danmarkshistorien. Det er skamfuldt. Og det er heldigvis fortid. I nutiden kæmper danskere mod undertrykkelse. For frihed. Og det kan vi være stolte af.'

Der blev dog ikke i nytårstalen plads til en undskyldning for Danmarks rolle i slaveindustrien. Noget som flere kendere af Danmarks slaverifortid har været fortalere for.

Smalhals
Der blev også - som traditionen har været i flere af de senere års nytårstaler - også lagt op til smalhals fra statsminsiterens tide:

'Men man skal have pengene, før man kan bruge dem. Alt andet er uansvarligt', forklarede Løkke som konklusion på, hvordan der skal findes penge til ny velfærd og kompetencer:

'Hvis vi bruger lidt færre penge på SU. Så kan vi til gengæld investere mere i viden, uddannelser og kompetencer. Hvis vi, der har kræfterne, bliver lidt længere på jobbet. Så kan vi give et rigere Danmark videre til vores børn. Hvis vi bruger færre penge på asylcentre i Danmark. Så får vi flere penge til velfærd og til at hjælpe flygtninge i nærområderne', lød det fra Lars Løkke Rasmsussen som fortsatte:

'Hvis vi hjælper flere væk fra kontanthjælp og ind i arbejde. Så kan de, der arbejder, få en skattelettelse. Så det bedre kan betale sig at arbejde. Så endnu flere ledige rækker ud efter de job, som ellers er besat af udlændinge.'

Du kan læse hele talen her på siden

731 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere