Løkke: Ingen afstemning om EU her!

Danskerne kan glemme at få en EU-afstemning og hører til i EU, siger statsministeren. Nej, siger Thulesen Dahl, som vil have folkeafstemning, hvis han skal i regering med Løkke

Så skeptiske er sønderjyderne i dette spørgsmål (Video: Claus Bonnerup)

EU-skeptiske sønderjyder og andre danskere, der har fået nok af Bruxelles-bureaukrati skal ikke regne med nogen Brexit-lignende folkeafstemning her til lands.

I hvert fald ikke, hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det slog Løkke fast, da Ekstra Bladet mødte statsministeren på Folkemødet på Bornholm og spurgte ham til ønsket om at forlade EU hos flere af de danskere, vi har talt med.

Fotos: Claus Bonnerup Politik Sønderjyder trætte af EU: Vi vil ud nu

- Jeg ønsker ikke nogen afstemning. Danmark hører til i EU. Det gør vi i dag, det gør vi også i næste uge. Og det gør vi helt uanset udfaldet af den afstemning, der skal være i Storbritannien, som jeg i øvrigt håber fører til det resultat, at Storbritannien vælger at blive, sagde Lars Løkke Rasmussen, som dermed klart afviser ideen om at følge i premierminister David Camerons fodspor ved at give befolkningen mulighed for at forny medlemskabet af EU. Eller forkaste det.

Bliv
I Løkkes øjne er det eneste rigtige at blive i unionen – uanset at flere og flere danskere er skeptiske over for EU’s udvikling.

- Det vil være godt for Storbritannien (at blive red.). Det vil også være godt for Danmark, fordi vi i mange situationer, når vi sidder til europæiske rådsmøder, ser ens på tingene; Storbritannien, de skandinaviske lande, Holland, Tyskland og den type lande. Derfor vil vi mangle en britisk stemme, hvis de melder sig ud, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Tulles krav
Men hvis det står til Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, som i sin folkemødetale meldte sig klar til at gå i regering efter næste valg, er det tæt på et krav fra DF, at der skal være en afstemning om Danmarks EU-medlemskab. Det siger Thulesen Dahl i et interview med Ekstra Bladet.

Lars Løkke Rasmussen ville imidlertid ikke forholde sig til de klare uenigheder mellem DF og Venstre på EU-politikken, efter DF-formandens udmelding om at gå i regering.

- Jeg står ikke her og danner nogen ny regering, fordi meldingen fra DF går på, hvad DF’s position er efter næste folketingsvalg. Det er der tre år til, sagde Lars Løkke.

 

* * *

 

Tulle: Vi skal have Brexit-afstemning

Der var bragende uenighed fra dag nul mellem Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl, efter DF-formanden meldte ud, at han vil i regering.

Thulesen Dahl vil nemlig stille som krav, at danskerne – hvis briterne på torsdag stemmer sig ud af EU – skal have en Brexit-lignende afstemning.

- Vi er overbeviste om, at hvis det bliver ’Brexit’ på torsdag, så vil der blive lavet en aftale med Storbritannien, som er en mellemting mellem det medlemskab de har nu og Norges løsning. Den løsning mener vi også, at danskerne gennem en folkeafstemning skal kunne stemme om.

- Det er et klart politisk ønske fra vores side. Så skal vi selvfølgelig finde ud af, hvordan vi arbejder med det, og hvordan vi bedst får det igennem. Men hvis det lykkes briterne at få sådan en mellemstation kæmpet hjem, fordi de stemmer nej på torsdag, så skal danskerne have en folkeafstemning.

- Men statsministeren siger, vi ikke skal have nogen afstemning?

- Jamen, det følger jo af den EU-politik, han har stået for i mange år. Det står der jo i hans regeringsgrundlag, at vi skal tættere på EU's kerne. Men det skal vi selvfølgelig ikke. Det blev allerede underkendt 3. december sidste år, da folket satte sig igennem.

- Men kan du så gå i regering sammen med Lars Løkke, når I er så uenige på et centralt punkt som EU-politkken?

- Altså, det kommer jo helt an på, hvilken styrke danskerne giver de forskellige partier ved et valg. Man skal kunne se ved en evt. regeringsdeltagelse, at vi har fået vores tilstrækkelige indflydelse ud af det. Det fik SF ikke i 2011. Og det ville vi ikke have fået sidste sommer, hvis vi gik med i regering. Det skal selvfølgelig kunne ses, hvis muligheden byder sig.

 

* * *

De røde siger nej

Heller ikke Socialdemokraterne eller SF vil lege med tanken om en dansk EU-afstemning, lød det, da Ekstra Bladet mødte dem på Folkemødet.

Pia Olsen Dyhr (SF):

- Det synes jeg ikke, at vi skal, fordi Danmark har et helt andet forhold til EU end briterne. Vi har allerede forbeholdene, og de fungerer fint,

- Vi har brug for samarbejdet, men samtidig er der steder, hvor det ikke giver mening. Blandt andet synes jeg ikke, at vi skal have en fælles mønt.

- Jeg mener faktisk, at der skal være mindre EU, men jeg synes ikke, at tiden er til det, og det kan jeg høre på danskerne, at de heller ikke synes.

 

Peter Hummelgaard Thomsen (S):

- Vi skal ikke have en afstemning som briternes, fordi det ikke er i Danmarks interesse, og det er også uklart, hvad det er, som briterne stemmer om.

- Vi ved ikke, hvad der ville vente på den anden side, og hvad et nej til EU ville betyde for vores eksport, beskæftigelse og forbrugerrettigheder.

- Det er vigtigere at reformere EU end at have en nytteløs diskussion om at melde sig ud.

 

 

Kristian Thulesen Dahl vil gerne i regering, fortalte han i går. Men det kræver umiddelbart en afstemning om Danmarks EU-medlemskab, siger han til Ekstra Bladet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

394 kommentarer
Vis kommentarer