Løkke lykønsker færøske socialdemokrater med valgsejr

Den danske statsminister ser frem til samarbejde med, hvad der tegner til at blive en ny færøsk regering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker tillykke til de færøske socialdemokrater, efter at Venstres søsterparti på Færøerne, Sambandspartiet, har lidt et forsmædeligt nederlag ved tirsdagens valg til Lagtinget.

Partiet mister efter alt at dømme regeringsmagten på de nordatlantiske øer, hvor den liberale Kaj Leo Holm Johannesen har stået i spidsen for landsstyret siden 2008.

I en kommentar til valget skriver Løkke, at alt tyder på, at Færøerne får et nyt landsstyre ledet af socialdemokraten Aksel V. Johannesen.

- Tak til Kaj Leo Holm Johannesen for mange års indsats og godt samarbejde. Tillykke til Aksel V. Johannesen og Javnaðarflokkurin, skriver Løkke.

- Jeg glæder mig til samarbejdet med det nyvalgte lagting og landsstyret, når det er forhandlet på plads, tilføjer den danske statsminister.

Socialdemokratiet, kaldet Javnaðarflokkurin, gik ved valget tirsdag fra seks til otte mandater. Formand Aksel V. Johannesen var den største stemmesluger og fik hele 2405 personlige stemmer.

Som formand for det nu største parti er det med al sandsynlighed ham, der overtager posten som Færøernes lagmand.

Regeringspartierne Sambandspartiet, med Kaj Leo Johannesen i spidsen, og Folkeflokken gik begge stærkt tilbage ved lagtingsvalget. Begge de borgerlige partier mister to pladser i Lagtinget, viser optællingen af valgresultatet.