Løkke mørklægger dokumenter

Statsminister Lars Løkke afviser at udlevere dokumenter, som har været sendt forbi hans skrivebord i sager om kvotekonger og andre fiskeri-sager

Nu mørklægger statsminister Lars Løkke (V) alle dokumenter i sagen om kvotekonger, der har været en tur forbi hans skrivebord.

Det sker inden Lars Løkke igen skal stå skoleret i et samråd om sit forhold til kvotekongerne onsdag eftermiddag.

Løkke skriver i et svar til Folketinget, at han ikke vil udlevere dokumenterne, fordi de har en betydning for den interne beslutning i Statsministeriet.

'Statsministeriet finder derfor ikke at burde oversende de dokumenter, som spørgsmålet vedrører', skriver Løkke i svaret til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der er underskrevet med statsministerens signatur.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at Løkke har fået et sommerhusophold af kvotekongen John-Anker Hametner. Samtidig deltog Løkke i kvotekongens firmafest.

Så tætte er de: Løkke var til kvotekongens firmafest

Løkke har afvist, at han havde en personlig relation til kvotekongerne på et samråd sidste år.

(Artiklen forsætter under billedet)

Lars Løkke deltog i John-Ankers Hammetners torskegilde i Thyborøn, hvor kvotekongen gave penge til LøkkeFonden. Foto: Ernst Van Norde
Lars Løkke deltog i John-Ankers Hammetners torskegilde i Thyborøn, hvor kvotekongen gave penge til LøkkeFonden. Foto: Ernst Van Norde

Udlever det hele
Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet havde ellers krævet, at statsministeriet skulle udlevere alle dokumenter i sager relateret til kvotekonger og andre fiskeri-sager.

'Statsministeren bedes oversende en samlet oversigt over alle sager, som indeholder fiskerirelaterede emner, og som har været forelagt statsministeren siden juni 2015 og indtil dags dato. De enkelte akter ønskes vedlagt i deres fulde længde, lød det i et officielt spørgsmål til Løkke.

Se Løkkes svar her: (Artiklen forsætter under billedet)

 

Spørgsmålet var stillet af Simon Kollerup (S), Maria Reumert Gjerding (EL), Roger Matthiesen (ALT) og Trine Torp (SF) statsministeren.

Kvotekonger forgylder Løkkes fond

Heller ingen sms'er
De fire politikere havde også spurgt til Løkkes sms'er med kvotekongen John-Anker Hametner.

Inden samrådet oplyser Løkke i et folketingssvar, at Statsministeriet ikke har fundet sms-beskeder, telefonnotater og lignende mellem Statsministeriet og storfiskeren John-Anker Hametner Larsen siden juni 2015 og indtil dags dato.

'Statsministeriet har på baggrund af en søgning i ministeriets elektroniske journalsystem mv. ikke identificeret dokumenter eller oplysninger omfattet af spørgsmålet', skriver Løkke i svaret, som er sendt til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg tirsdag.

Samme storfisker står i spidsen for det årlige nytårsgilde i Thyborøn, hvor der indsamles penge til LøkkeFonden. Den har Løkke stiftet.

Lars Løkke Rasmussen er tidligere formand for LøkkeFonden. I dag er hans kone, Sólrun Løkke Rasmussen, bestyrelsesformand for fonden.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Løkke skal stå skoleret

OVERBLIK: Her er spørgsmålene til Løkke om kvotekonger

Oppositionen har bedt Løkke svare på seks spørgsmål om kvotekonger og gaver. Løkke vil svare på det ene.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal onsdag i samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Her skal han svare på spørgsmål om sit forhold til kvotekongerne.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at Løkke fik et sommerhusophold af kvotekongen John-Anker Hammetner i 50 års fødselsdagsgave.

Løkke vil dog kun svare på det første af i alt seks spørgsmål.

Det sker med henvisning til, at de øvrige spørgsmål om sommerhusopholdet falder ind under "private forhold". Og det har ikke noget med ministergerningen at gøre, mener Løkke.

Her er de seks spørgsmål:

1) Mener statsministeren, at han gav korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 9. november 2017?

2) Er statsministeren enig med professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen i, at statsministeren har udvist "ekstremt dårlig dømmekraft" og i professorens vurdering, som lyder "Desværre er det jo ligesom en mosaik, der danner sig om denne her mand af svag moral og dårlig dømmekraft", jævnfør artiklen "Ekstremt dårlig dømmekraft" bragt i Ekstra Bladet 17. januar 2018?

3) Er statsministeren enig med formanden for Transparency International Danmark Natascha Linn Felix, der til Ekstra Bladet 17. januar 2018 udtaler "Landets statsminister bør ikke modtage sådan en gave, det er soleklart". Og senere i samme artikel "Jeg undrer mig og bliver forarget over, at landets statsminister modtager så stor en gave og gør brug af den i en situation, hvor stramninger over for storfiskere er under behandling?".

4) Hvilke gaver og/eller ydelser har statsministeren modtaget fra de såkaldte kvotekonger?

5) Hvad er værdien af de gaver, som statsministeren har modtaget fra de såkaldte kvotekonger?

6) Har andre ministre i statsministerens regeringer modtaget større gaver, ydelser eller lignende fra de såkaldte kvotekonger?

Kilde: FT.dk, Ritzau