Løkke nægter at tale om sommerhus-tur

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stiller op til nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger, men han vil ikke svare på spørgsmål om sommerhustur. Det er 'private forhold'

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stiller op til nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger, men han vil ikke svare på spørgsmål om sommerhustur. Det er 'private forhold'. Foto: Ernst van Norde
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stiller op til nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger, men han vil ikke svare på spørgsmål om sommerhustur. Det er 'private forhold'. Foto: Ernst van Norde

Så tætte er de: Løkke var til kvotekongens firmafest

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stiller op til nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger.

Det har han tirsdag meddelt i et brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Løkke: Gratis sommerhusferie ‘kan se skævt ud’

Flere oppositionspartier har bedt om at få statsministeren i samråd, efter Ekstra Bladet har afsløret, at Lars Løkke Rasmussen fik lov at bo gratis i en uge i kvotekongen John-Anker Hametner Larsens sommerhus i Skagen.

Statsministeren oplyser i brevet, at han er klar til at svare på spørgsmål om sit forhold til de såkaldte kvotekonger. Men han ønsker ikke at svare på spørgsmål om gaver, da det ifølge Løkke hører ind under 'private forhold'.
Artiklen fortsætter under billedet.

Lars Løkke vil ikke tale om sit ophold i John Anker Hametners sommerhus i Skagen, da det hører under 'private forhold'. Foto: Kristian B. Larsen
Lars Løkke vil ikke tale om sit ophold i John Anker Hametners sommerhus i Skagen, da det hører under 'private forhold'. Foto: Kristian B. Larsen

'Privatliv'
Statsministeren henviser til Håndbog i Folketingsarbejdet, der fastslår, at 'spørgsmål om ministres privatliv bliver afvist, medmindre spørgsmålet også indeholder vigtige elementer af offentlig interesse'.

Løkke henviser samtidig til en betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen, der står for at administrere spillereglerne på Christiansborg.

Hør Poul Madsen konfrontere kvotekonge: Er det uden for referat?

I betænkningen fastslår udvalget, at 'der kun stilles spørgsmål om forhold, ministeren er ansvarlig for som minister og derfor ikke om private forhold'.

Kritik venter
Selvom Løkke stiller op til samrådet, vil meldingen fra statsministeren formentlig få kritik fra miljø- og fødevarerordførerne fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og SF, der har indkaldt til samrådet.

De har stillet en række spørgsmål, der kredser om, hvorvidt det er udtryk for god moral og ordentlig dømmekraft, at statsministeren modtog et ophold i John-Anker Hametner Larsens sommerhus i fødselsdagsgave, der har en anslået værdi af 10.000 kroner.

Wammen til Løkke: Stop gemmelegen og læg kortene på bordet

Oppositionspolitikerne mener, at Lars Løkke Rasmussen burde sige nej til gaven, fordi politikerne på Christiansborg blandt andet har til opgave at regulere fiskerierhvervet.

Men det ansvar har regeringen ikke forvaltet godt nok, mener oppositionen. Den har kritiseret, at der ikke er blevet sat hårdere ind over for de såkaldte kvotekonger.

Fyldestgørende
Spørgsmålet, som Løkke vil svare på, handler om, hvorvidt han gav 'korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevarerudvalg den 9. november 2017'.

Oppositionen mener, at Løkke på samrådet nedtonede sit forhold til storfiskeren og eksempelvis ikke sagde noget om, at han modtog fødselsdagsgaver.

Først ignoreret: Sådan fik kvotekonge Løkke på krogen

Lars Løkke Rasmussen fik opholdet i gave ved sin 50 års fødselsdag i 2014, men gaven blev dog først indløst i 2016, hvor Løkke igen var blevet statsminister.

Lars Løkke Rasmussen var i weekenden i Thyborøn i forbindelse med nytårskuren for LøkkeFonden, som er en organisation, han har stiftet til støtte for drenge med udfordringer.

I forbindelse med nytårskuren holdt Løkke en tale. Her fastslog han, at hans forhold til storfiskeren blandt andet skyldes dennes stærke engagement i LøkkeFonden.

Løkke i opsigtsvækkende tale til kvotekonge: Undskyld, John-Anker!

Løkke undskyldte samtidig, at storfiskeren var kommet i pressens søgelys som følge af gaven.

Samrådet kan ifølge Statsministeriet formentlig gennemføres i næste uge. Her vil Løkke dog kun svare på ét af de seks spørgsmål, som oppositionspolitikerne har stillet.