Løkke og co. står til kæmpe lønfest

15 procent mere i løn til folketingspolitikere og ministre mod en lavere pension, foreslår kommission ifølge Politiken

Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere haft problemer med privatøkonomien. Han havde for eksempel ikke råd til at købe statsmandstøj for 152.000 kroner over et lille år for egen regning, fortalte han selv i sommeren 2014.

Men nu er der hjælp på vej til den økonomisk trængte statsminister, der i dag tjener knap 1,5 millioner kroner om året.

Flere kilder i og uden for Vederlagskommissionen - der har kulegravet politikernes løn og pension i knap to år - siger til Politiken, at både ministre, folketingspolitikere og borgmestre står til at få en lønstigning.

Folketingspolitikere og ministre skal ifølge kommissionen have en lønstigning på 15 procent. Det betyder, at Lars Løkke får omkring 225.000 ekstra i løn om året før skat.

Se også: Skattefri politiker-bonus uden kontrol: Jeg kunne spise soft ice for 60.000 kroner

'Ikke i min vildeste fantasi'
Det er fuldstændig ude af proportioner, mener SF, som ellers tidligere har givet håndslag på at stemme for kommissionens anbefalinger i et bredt flertal.

- Det her er helt uden for skiven, og jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at man kunne finde på at lave tocifrede lønstigninger til politikere, siger siger finansordfører Jonas Dahl til Ekstra Bladet.

- Det er alt for store lønstigninger i en situation, hvor vi stadig er på kanten af en krise. Almindelige lønmodtagere har fået meget, meget små stigninger, hvis overhovedet nogen, de senere år. Så skal politikere da heller ikke have store markante lønstigninger, siger han.

Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale, De Konservative og SF havde givet håndslag på at stemme for kommissionens forslag - uanset hvad. Men det flertal får altså nu en politisk mavepuster, da SF trækker støtten.

Se også: Vild finte: Troels Lund på orlov med fuld ministerløn

Lavere pension
Til gengæld for lønstigningen forventer kommissionen at ændre politikernes pensionsordninger, så de mere minder om en almindelig arbejdsmarkedspension på 17-18 procent.

Pensionen skal erstatte den hidtidige pension på op 347.000 kroner om året for folketingspolitikere og de fordelagtige eftervederlag, hvor ministre kan få løn i op til tre år efter, at de er stoppet.

Lars Løkke og de andre politikere i dag ser dog ud til at undgå den lavere pension. I kommissionens udkast gælder den kun kommende politikere, skriver Politiken.

Der skal ryddes op
SF mener, at fokus er lagt forkert i Vederlagskommissionen. Der skal ryddes op i tre ting.

Blandt andet et skattefrit tillæg på 60.000 om året, som egentlig skal gå til transport, medier og porto, men hvor der ingen kontrol er overhovedet.

- Man skal se på eftervederlagsregler, som er for begunstiget, særligt for ministre. Sådan som det ser ud nu, løser det ikke nogen af de problemer, siger Jonas Dahl til Ritzau.

- De skattefrie tillæg, man i dag får som folketingsmedlem. En normalisering af pensionsalderen, hvor folketingsmedlemmer og ministre selvfølgelig ikke skal kunne gå på pension før alle andre.

- Man skal se på eftervederlagsregler, som er for begunstiget, særligt for ministre. Sådan som det ser ud nu, løser det ikke nogen af de problemer, siger Jonas Dahl, som understreger, at der endnu ikke er lagt noget frem.

Spørgsmål: Der er i forvejen flertal, så nu er det vel nemt at stille sig imod og høste stemmer?

- Vi er gået med til at få Vederlagskommissionen, modsat de mange som har stille sig udenfor, fordi det er nemt at kritisere.

- Vi havde en forventning om, at det, der kom, ville være inden for skiven. Vi har taget en del af skraldet for at nedsætte kommissionen, det har mange haft travlt med at kritisere uden at lægge noget konkret frem, siger Jonas Dahl.

Heller ikke Dansk Folkeparti er tilfredse med resultatet.

- Vi synes, at det er helt helt utidigt, at vi skal stige med 15 procent. Det er jo stadig sådan, at politikerne er flinke til at skære ned flere steder, så vi skal selvfølgelig ikke så have lønforhøjelse, siger Peter Skaarup til Ekstra Bladet.

Kommissionen forventes at fremlægge sine forslag om meget kort tid.

1 af 3 Lars Løkke og co. kan se frem til lønstigninger på 15 procent. Polfoto: Anders Rye Skjold-Jensen.
2 af 3 Jonas Dahl er imod lønstigninger til politikere, som kommission forventes at foreslå. Foto: Mikkel Tariq Khan
3 af 3 Polfoto
309 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere