Lars Løkke (V) og regeringens opgør med EU-borgere, som arbejder i Danmark, men sender børnecheck til hjemlandet, har lidt et nederlag.
Det erkender beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), efter at der tegner sig et flertal i EU mod den danske kurs.
- Det ser ikke ud til, at denne her kamp kommer i mål på nuværende tidspunkt. Men jeg kæmper videre, siger Troels Lund.
Lars Løkke Rasmussen (V) proklamerede ellers tilbage i 2014 et opgør mod EU-borgere, der kunne sende børnechecken til hjemlandet, 'bare fordi man planter sine træsko i en jordbærmark'.
Samtidig indrykkede en samlet blå blok en annonce før valget i 2015, hvor politikerne lovede at kæmpe for, at 'danske velfærdsydelser forbliver i Danmark og går til dem, som arbejder, bor og bidrager til Danmark i en længere periode'.
Mette F.: Løftebrud
Regeringen har dog ikke kunnet overbevise EU om, at en dansk børnecheck skal mindskes, hvis man sender den til for eksempel Rumænien.
Det får oppositionsleder og statsministerkandidat Mette Frederiksen (S) til at kalde nederlaget for et løftebrud.
- Det ligner et ret klart løftebrud. Statsministeren var meget klart i mælet om, at det ville han sikre, hvis han blev statsminister. Du ser det ud til, at det mislykkes, siger Mette Frederiksen.
Den udlægning bliver dog afvist at Troels Lund Poulsen.
- Vi lavede en annonce, som sagde, at vi ville arbejde for de her synspunkter.
- Det har jeg gjort 100 procent loyalt, men vi må også konstatere, at det, der er på bordet nu, er så elendigt, at vi kun kan sige klart nej til det, fortæller beskæftigelsesministeren.
Dagpenge med hjem
Den nye EU-lov lægger også op til, at EU-borgere kan tage deres dagpenge med til andre lande, mens de søger job.
EU-Kommissionen vil hæve det fra tre til seks måneder dagpenge, som for eksempel kan tages med til Bulgarien eller Rumænien. Det vil koste Danmark i omegnen af 166 mio. kr. ekstra om året.
- Det er en alvorlig sag, og det er en af årsagerne til, at vi stemmer imod, forklarer Troels Lund Poulsen.
Når det gælder dagpenge med hjem til et EU-land, så kommer også Mette Frederiksen op af stolen.
- Det er et kæmpe problem. Danske dagpenge hører til i Danmark, og samtidig er det hulens vigtigt, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet, når man modtager dagpenge.
- Det er hele balancen mellem ret og pligt, som EU underminerer. Hvis man sidder i Rumænien på danske dagpenge, så er det en meget høj indtægt i forhold til, hvad man ellers ville få, siger Mette Frederiksen.
2169 EU-borgere fik dagpenge med hjem fra Danmark i 2017 ifølge Beskæftigelsesministeriet. Det er en fordobling siden 2010.