Løkke om tiden efter Fogh: - Jeg gjorde vold på mig selv

Statsministeren lægger afstand til sin forgænger

I 2004 fremlagde Anders Fogh og Lars Løkke strukturreformen, der skar antallet af kommuner ned til 98. Arkivfoto: Camilla Stephan/ritzau/
I 2004 fremlagde Anders Fogh og Lars Løkke strukturreformen, der skar antallet af kommuner ned til 98. Arkivfoto: Camilla Stephan/ritzau/

Han nærmest vadede igennem 00'erne med et urokkeligt flertal og valgsejre på stribe.

Men Anders Fogh Rasmussen efterlod sig et Danmark på vej ind i en historisk alvorlig finansiel krise, som stillede hans afløser, Lars Løkke Rasmussen, over for gevaldige udfordringer; både personligt og professionelt.

– Jeg var for længe for trofast over for den gamle måde at gøre tingene på, siger statsministeren i andet afsnit af programmet ’Statsministrene’, der bliver sendt søndag aften på DR1.

– I den første start kom jeg til at gøre lidt for meget vold på, hvem jeg egentlig selv er som person og den måde, jeg nu engang arbejder på.

Anders Fogh Rasmussens kongstanke var den såkaldte kontraktpolitik. hvor vælgerne én til én får dét, som Fogh lovede før valgene. Men den strategi holdt ikke virkelighedens prøve, fortæller Løkke. 

– Den der form for kontraktpolitik, hvor vi lover at gøre præcis sådan her – og vi lover dermed ikke at gøre noget som helst andet – er svær i en verden, der pludselig skifter. Og det skete med finanskrisen. Hele den scene vi udlevede politik på, blev rykket rundt.

Langt tilløb
- Der gik noget tid før jeg tog det fulde ejerskab til posten. Selvkritisk vil jeg sige for meget tid, fortæller Lars Løkke – Der gik nogen tid, før jeg tog det fulde ejerskab over posten. Selvkritisk vil jeg sige for meget tid, fortæller Lars Løkke Rasmussen.

Mens Fogh kørte sin butik meget stramt, ønskede Løkke en anden åben dialog med sine ministre. 

– Der er forskel på mig og Anders Fogh som personer. Den måde vi arbejder på, tænker på, tilrettelægger tingene. Jeg kan godt lide det kreative. Jeg kan godt lide, vi har koordinationsudvalgsmøder om et bredt samfundsproblem, hvor folk gerne må starte i hvert deres hjørne. Jeg kan godt lide at få skabt en stemning, hvor folk ikke skal sidde og tænke 'hvad er det egentlig chefen gerne vil have, så må vi hellere prøve at sige noget, der minder om det'.

– Det tager lidt længere tid. Folk får lov at slå nogle større slag med halen. Men jeg tror på – jeg abonnerer på, at der kommer mere holdbare løsninger ud af det, forklarer Lars Løkke i programmet.

Frygter ny Fogh
Anders Fogh Rasmussen har i eftertiden fået gevaldig kritik for, at han ikke brugte de gode år op igennem 00'erne til at reformere det danske velfærdssamfund. Det blev der først lavet om på, da Lars Løkke  i 2011 i sin nytårstale tog et opgør med efterlønnen.

– Vi var nødt til at gribe tingene an. Både for at løse nogle problemer for Danmark, men også for at genvinde noget politisk momentum; tage dagsordenen, tage ejerskabet over politikken, lyder det fra Løkke i udsendelsen.

Statsministeren er ikke den eneste, som gør op med Fogh-tiden i øjeblikket. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll, LA, lovede i denne uge, at han ikke ville gentage samme fejl som Anders Fogh Rasmussen, der har fået skudt i skoene, at han med sin politik var med til at puste til krisen og lade opsvinget gå agurk. 

– Jeg vil gerne sige, at vi ikke er ved at lave en ny 'Fogh'. Vi har meget opmærksomhed på økonomien, og jeg vil gerne advare mod, at man begynder at trykke endnu mere på med det offentlige forbrug, sagde han ifølge Berlingske Business

Anders Fogh Rasmussen, Poul Nyrup Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt, Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen på Marienborg under optagelserne til 'Statsministrene'. Foto:DR
Anders Fogh Rasmussen, Poul Nyrup Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt, Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen på Marienborg under optagelserne til 'Statsministrene'. Foto:DR
 

Fakta: Da Løkke blev boss

Anders Fogh Rasmussen forlod Statsministeriet i april 2009 til fordel for posten som Natos generalsekretær.

Lars Løkke Rasmussen var som finansminister og Venstres næstformand den naturlige arvtager til statsminister-posten.

– Lars, du arver alt det her. Og du kan glæde dig, sagde Anders Fogh Rasmussen til overdragelsesvirksomheden i Statsministeriet 5. april 2009.

– Det er ikke den første opgave, jeg har fået af dig. Faktisk har mit liv siden 1994 været karakteriseret af at løse opgaver, som du har givet mig, lød Løkkes svar dengang for godt otte år siden. 

– Jeg traf det valg at vedgå mig arv og gæld, fortæller Løkke i DR-udsendelsen.

Fra 1998 var Lars Løkke næstformand i Venstre under Anders Fogh. I 2001 blev han gjort til indenrigs– og sundhedsminister og siden finansminister i 2007.