Annonce:
Annonce:

Løkke på ferie med nu fængslet it-topchef

Så tætte er de: Sigtet topfigur i historisk stor bestikkelsessag inviterede den kommende statsminister på ferie i luksus-villa på Mallorca

Cykelven taler ud. Løkke var med varetægtsfængslet it-boss på ferie i pragtvilla, som tidligere var ejet af Lego-arving.  Foto: Jens Dresling/Polfoto/Joan Llado
Cykelven taler ud. Løkke var med varetægtsfængslet it-boss på ferie i pragtvilla, som tidligere var ejet af Lego-arving. Foto: Jens Dresling/Polfoto/Joan Llado
Annonce:
Følg Politik

Danmarks kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var i foråret på ferie under mondæne forhold med en it-topchef, som kort efter blev varetægtsfængslet i en historisk stor korruptionssag.

De boede sammen i den varetægtsfængslede it-topchefs eksklusive luksusvilla, som ligger i det mondæne Port d’Andratx på Mallorca.

Det bekræfter salgsdirektør Kim Holtum Schouw fra firmaet 3A-it til Ekstra Bladet.

– Jeg var selv med, forklarer Kim Holtum Schouw.

Den varetægtsfængslede 51-årige it-topchef har ifølge politiets sigtelse smurt offentligt ansatte med blandt andet luksusrejser og sponsorater finansieret af en hemmelig konto.

Løkke fik check fra sigtet i korruptionssag

Politiets aflyttede telefonsamtaler skal have afsløret, at kontoen blev brugt til at bestikke medarbejdere fra bl.a. Region Sjælland og Rigspolitiet. (læs videre under faktaboksen)

Annonce:

Politiet aflyttede mistænkte i bestikkelsessag

Danmarks største sag om bestikkelse

Seks mænd blev onsdag 10. juni varetægtsfængslet frem til 2. juli.

De nægter sig skyldige og har kæret fængslingskendelsen til Østre Landsret, der i dag afgør, om de skal blive i fængsel.

Blandt de fængslede er to ansatte fra henholdsvis Region Sjælland og Rigspolitiet. De sigtes for at have modtaget bestikkelse.

De fire andre, der er sigtet for at yde bestikkelse, er medarbejdere i de to konkurrerende it-firmaer Atea og 3A-it.

Via en hemmelig millionkonto har de fire ifølge politiets sigtelse bestukket offentligt ansatte med luksusrejser og sponsorater for mange hundredtusinde.

Sagen blev opdaget i forbindelse med en store leverance af offentligt it-udstyr til en værdi på mindst 500 millioner kroner.

Sagen trækker tråde til Statens og KL’s indkøbsorganisation ’SKI’.

Den sigtede it-boss er beskyttet af navneforbud. Men den 51-årige har både som chef i it-giganten Atea – og senere via selskabet 3A-it – givet flere sponsorater til Løkkefonden, hvor Lars Løkke er formand.

Lego-arvingens pragtvilla
Indkvarteringen på ferieøen Mallorca, hvor den fængslede erhvervsmand og statsministerkandidaten blandt andet cyklede sammen, hører da også til i en kategori, som typisk bliver betegnet som luksus.

Tidligere Atea-ansatte: Bestikkelse var helt normalt

Den knap 400 kvadratmeter store villa med udsigt over marinaen i Port d’Andratx tilhørte tidligere Morten Kirk Johansen fra Lego-familien. Den ligger på en 1800 kvadratmeter stor grund med pool og har, ifølge det spanske ejendomsregister, også en separat lejlighed på 104 kvadratmeter. (læs videre under faktaboksen)

IT-direktør: Umuligt at vinde på ærlig vis

På spørgsmålet om, hvad en it-topchef kan have ud af at give sponsorater til Løkkefonden og invitere en af landets mest magtfulde politikere ned i sin luksusvilla på Mallorca, er it-direktør Mogens Nørgaard ikke i tvivl.

– Det betyder sindssygt meget, hvis man kan blive introduceret til de rigtige personer og embedsmænd, som laver udbudsmaterialet til offentlige it-indkøb, forklarer han, der blandt meget andet er stifter af og tidligere direktør i it-selskabet Miracle.

Mogens Nørgaard er kendt som en hård kritiker af både den offentlige indkøbsorganisation SKI og selskabet Atea, som ifølge politiet er en del af den historisk store bestikkelsessag.

– Hvis man via en politisk kontakt kan blive introduceret til den helt rigtige embedsmand, der sidder med udbudsmaterialet, så vinder man. Derfor er det alfa og omega. Det er uvurderligt, og man kan ikke vinde de store it-kontrakter på ærlig vis, forklarer han.

Ekstra Bladet har foreholdt SKI anklagerne fra it-direktøren, og der er ikke forståelse fra den offentlige indkøbscentral.

- Det forbløffer os, når en it-direktør påstår, at konkurrencer kun vindes gennem snyd og bestikkelse. Det billede genkender vi ikke. Han bør gå til politiet med disse alvorlige beskyldninger, hvis han mener, at der er hold i dem. Der er mere end 10 medarbejdere med til at lave en SKI-aftale - og alle vigtige beslutninger træffes af minimum to chefer. Hos os bliver man leverandør ved at give det bedste tilbud, ikke ved at have de rette kontakter. Vi føler os ikke ramt af kritikken, siger administrerende direktør i SKI, Signe Lynggaard Madsen.

Annonce:

Lars Løkke har selv betegnet den fængslede it-topchef, som en af sine ’gode cykelvenner’. Løkke har blandt andet rost og fremhævet it-bossens nye it-firma, der har et mål om en milliard-omsætning inden for tre år.

Men da Ekstra Bladet om mandagen i valg-ugen spurgte til deres personlige relationer, nedtonede Venstre-formanden venskabet med den fængslede.

– Jamen, nu har jeg, som du ved, et stort og omfangsrigt vennebegreb, som også inkluderer Ekstra Bladet, lød det fra Løkke.

Løkke vil hjælpe cykelvenner på finansloven

Lobby-folk til Løkke: Fortæl dog om Las Vegas-tur

Privat tur
Lars Løkkes gymnasie-kammerat, salgsdirektør Kim Holtum Schouw fra firmaet 3A-it, var i januar med til at overrække en check på 34.000 kroner til Løkkefonden. Han deltog selv i Mallorca-turen og bekræfter, at de tre boede i den fængslede direktørs luksusvilla.

– Det var i foråret. Om det var før eller efter påske, det ved jeg ikke. Det var en privat tur, siger han og fastslår, at 3A-it hverken har leveret varer eller tjenesteydelser til Løkkefonden eller partiet Venstre.

Annonce:

Han understreger også, at 3A-it ikke har betalt flybilletter, restaurationsregninger eller andet for den kommende statsminister under rejsen.

Ny redegørelse i bestikkelsessag: Atea snød på vægten

Her er offentlig topleder på charmetur med bestikkelsesmistænkt it-gigant

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: