Løkke på retræte

Kristian Thulesen Dahl er glad for at Lars Løkke nu trækker i land omkring nulvækst, der ikke længere er et krav for at blive statsminister. Det var ikke logisk, siger DF-lederen

Lars Løkke (forrest) har muligvis erkendt, at han ikke er enehersker, efter at han i juni var ved at miste formandsposten til Kristian Jensen oven på rækken af bilagsskandaler. Under alle omstændigheder trækker han nu i land. (Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto)
Lars Løkke (forrest) har muligvis erkendt, at han ikke er enehersker, efter at han i juni var ved at miste formandsposten til Kristian Jensen oven på rækken af bilagsskandaler. Under alle omstændigheder trækker han nu i land. (Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto)

Han vil ikke bruge ordet direkte. Men Kristian Thulesen Dahl beskriver Lars Løkkes krav om at overholde Venstres fem pejlemærker som en retræte.

- Jeg tolker det som en justering fra Venstres side. Også en justering i forhold til at finde enighed efter et folketingsvalg, hvis der kommer et regeringsskifte. Det er en måde, de kan komme væk fra den her meget rigide nulvækst på, siger Kristian Thulesen Dahl til Ekstra Bladet om Lars Løkkes udmelding til TV2 News om Venstres fem pejlemærker.

Lars Løkke har i dag på TV2 News krævet, at partiets fem pejlemærker skal overholdes af politiske samarbejdspartnere, hvis Lars Løkke skal lede en regering.

Peter Christensens imødekommende ord om udgiftsstoppet får socialdemokraterne på barrikaderne (Foto: Mie Brinkmann) Dansk politik S efter Venstre-udtalelse: Nu trækker Løkke sig vel?

Punkterne er markant blødere end det udgiftsstop, som Lars Løkke direkte krævede i maj, hvis han skulle acceptere at blive statsminister efter næste valg.

- (...) udgiftsstoppet er det klare udgangspunkt og den grundplatform, jeg ønsker at stille mig op på, hvis jeg skal være statsminister. Og hvis jeg ikke kan få lov til at stille mig derop, så må de andre partier jo stille en anden derop, sagde Løkke til Berlingske i maj.

Det er nu afløst af de fem pejlemærker som bl.a. indebærer, at det 'skal kunne betale sig at arbejde' og at 'vi skal være trygge i hjemmet og på gaden'.

Søren Pape Poulsen, Anders Samuelsen, Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen til Venstres Landsmøde i Herning 5. oktober. (Arkivfoto: Astrid Dalum/Polfoto) Dansk politik Politisk kommentator: DF bliver Løkkes sværeste opgave

- Det med nulvæksten formulerede de jo meget firkantet og ultimativt. Nu erstatter de det med nogle målsætninger, som er mindre firkantede. De er svære at være uenige i. Og det er i hvert fald nogle, vi er enige i som målsætninger, og det er mere til forhandling, hvordan vi når frem til dem, siger Kristian Thulesen Dahl til Ekstra Bladet.

- Han siger jo, at nulvæksten nu skal betragtes som et middel og ikke et mål. Og det er vel for at bevæge sig væk fra den rigide formulering, siger DF-lederen.

Logikken imod Løkke
Allerede i maj undrede Kristian Thulesen Dahl sig over Lars Løkkes bombastiske melding.

- Allerede da han sagde det for trekvart år siden kunne jeg slet ikke forestille mig, at han ville sige nej tak til nøglerne til Statsministeriet, hvis der var et flertal, der vil pege på ham.

Dansk politik Konservative: Løkkes krav er for uambitiøse

- Det vil have logikken imod sig. Logikken er at han siger ja til at blive statsminister, og så kan man indgå politiske forhandlinger i den følgende valgperiode.

- Tror du den nye melding skyldes, at der er ændret på styrkeforholdet mellem dig og Lars Løkke, når man ser på vælgernes opbakning?

- Det kan godt være, at han dengang tænkte, at den hårde retorik dengang måske kunne give noget opbakning i forhold til ønsket om en leder, der er fast i kødet. Men i dag kan han måske se, at det er samarbejdet, han skal fokusere på.

Kristian Thulesen Dahl vil dog ikke direkte drille sin politiske samarbejdspartner ved at kalde det for en retræte af Lars Løkke Rasmussen.

Venstres Peter Christensen. Dansk politik Blå splittelse: Jamen, vi er da enige om varmepumper

- Nej, det vil jeg helst ikke bruge som udtryk. Jeg ser det som en justering af Venstres politik, så vi efter et valg vil have lettere ved at tale os til rette.

- Det er da også ’Christianborgsk’ for retræte?

- Nej, ude i virkeligheden, hvor jeg bor, bruger vi meget det her med at justere. Vi kan også justere på holdopstillingen, uden at trænere blæser til retræte.

0 kommentarer
Vis kommentarer