Løkke på spanden: Borgerkrigen ulmer i Venstre

Problemer med provinsen: Venstre på Christiansborg frygter og forventer flere dybe stød fra partiets egne, efter at Herning-borgmester har sendt de første hug

Lars Løkke er tilbage fra vinterferie til et værre rod i Venstre. I går hjalp han med at sende det sidste borehoved op til overfladen i den københavnske Metro Cityring. Foto: Linda Johansen
Lars Løkke er tilbage fra vinterferie til et værre rod i Venstre. I går hjalp han med at sende det sidste borehoved op til overfladen i den københavnske Metro Cityring. Foto: Linda Johansen

Det kan være ren gift for et parti, hvis man skændes højlydt med sig selv, og nu er et internt oprør i Venstre under opsejling.

Hernings Venstre-borgmester, Lars Krarup, har affyret de første skud mod sit eget parti, som ifølge ham ’sejler i den forkerte retning’. Nu frygter og forventer Venstre-folk på Christiansborg flere af den slags interne angreb fra baglandet. 

Det skyldes kommunalvalget til efteråret, hvor jagten på stemmer kan få Venstre-folk i kommunerne til at kritisere upopulær politik fra regeringen, oplyser flere folketingsmedlemmer, som alle ønsker at være anonyme af frygt for repressalier, til Ekstra Bladet.

– Det vil være naivt at tro, at der ikke kommer flere af den slags solo-meldinger fra baglandet i den kommende tid, fordi det er valgår i kommunerne, og mange har brug for at markere sig, siger et Venstre-medlem på Christiansborg.

En rambuk
– Jeg frygter, at Lars Krarup er en rambuk, der baner vejen til flere solo-meldinger, som skader partiet. Derfor burde han nu trække i håndbremsen og indstille kritikken, siger et andet medlem af Venstres folketingsgruppe.

Lars Krarup skoser Venstre-formand Lars Løkke for uddannelsesloft, boligbeskatning til gavn for Nordsjælland, et rødt trafikforlig uden om regeringen og slagsmålet om, hvad det vil sige at være dansker.

Flere af Venstres medlemmer på Christiansborg kan godt følge flere af kritikpunkterne – særligt uddannelsesloftet og spørgsmålet om danskhed. Men det er kompromisets kunst, og angrebet i pressen skader partiet, mener de.

Se også: Engell: Krarup rammer Løkke med dybt stød

Tøsefornærmet
Lars Krarup er Venstres bykonge nummer et med absolut flertal i byrådet på heden, og flere andre Venstre-borgmestre bakkede da også op, da han første gang kritiserede regeringens udspil til en boligskat.

Nu har Krarup så tilføjet yderligere tre kritikpunkter, og angrebet skyldes ifølge et Venstre-medlem på Christiansborg ikke politiske uenigheder.

– Krarup er tøsefornærmet over, at han ikke fik politiskolen, og han skal til at holde sin mund. Det, han har gang i, hjælper hverken Lars Krarup eller Venstre, siger et tredje medlem af Venstre på Christiansborg.

Banket på plads
Utilfredsheden med Herning-rebellen er også kommet til udtryk officielt, hvor Venstres næstformand, Kristian Jensen, er gået til modangreb.

På spørgsmålet om, hvorvidt Lars Krarup har ret i kritikken, svarer finansministeren:

– Nej. Det synes jeg slet ikke, at han har.

Vurderingen i Venstre er, at partiet vil gå markant tilbage ved det kommende kommunalvalg i forhold til sidst, hvor Venstre fik hele 49 ud af 98 borgmesterposter.

Det skyldes dårlige meningsmålinger på landsplan samtidig med, at partiet brændte flere broer, da politikerne skulle konstituere sig.

Det er Lars Krarup, som med sin krasse kritik har fået uroen til at brede sig. Foto: POLFOTO
Det er Lars Krarup, som med sin krasse kritik har fået uroen til at brede sig. Foto: POLFOTO
 

Se også: Løkkes væbner sviner DF-toppen

Se også: Oprøret fra vest

 

* * *

- Forstår godt at Lars Krarup er frustreret. Der kan være meget at snakke om i Venstre

Ekstra Bladet har talt med en række Venstre-borgmestre om Lars Krarups udfald mod regeringen. 

Her er der ikke enighed om, hvorvidt Herning-borgmesterens kritik er berettiget.

Morten Andersen, borgmester Nordfyn: 

– Det er jo ikke forbudt at have en holdning til, hvordan andre ting skulle have været håndteret. Men i Venstre har vi så mange gode kanaler, hvor vi kan komme med den kritik. Det behøver jo ikke at komme ud i aviserne, derfor syntes jeg nok, at han skulle have brugt nogle

Kenneth Muhs, borgmester Nyborg: 

– For det første så er jeg ikke enig i, at det sejler, eller at vi fejler. Når jeg ikke er enig i det, så er det, fordi vi har en rigtig god dialog i Venstre. Min opfattelse er ikke, at Christiansborg ikke lytter til det kommunale. Men Venstre er et stort parti, og der er plads til, at vi godt kan vi godt være uenige.

Egon Fræhr, borgmester Vejen: 

– Min første tanke var, at jeg synes, at han (Lars Krarup, red.) lød lidt sur. 

– Regeringen agerer jo på den bane, der er i Folketinget, hvor man kun får noget igennem, hvis man kan samle 90 mandater. Det ved Lars Krarup også godt. Jeg vil hellere gå i positiv dialog for at få noget igennem end slå på dem, der knokler.

Se også: Jensen sætter Løkke-allieret på plads

Søren Steen Andersen, borgmester Assens: 

– Jeg tror, at Lars er meget ramt af politiskole-svigt fra Folketinget, og det kan jeg godt forstå. Når de helt store de slås, Thulesen Dahl og andre partiformænd, så kan tingene lande mange steder. Det kan fortælle os noget om, at vi skal ikke tage noget for givet, når vi går ud og kæmper for en stor statslig arbejdsplads til vores kommune.

Tobias Birch Johansen, borgmester Læsø: 

– Jeg kan da egentlig godt se lidt af det, Lars siger, men der er simpelt hen også mange undertoner af, at man er gået glip af noget, man havde forventet at få.

Mikael Klitgaard, borgmester Brønderslev: 

– Jeg står ved, at man skal betale mere i boligskat de dyre steder. Man har lov at sige sin mening uden at genere sin partitop. Vi er på vej det rigtige sted hen, men der er nogle enkeltelementer, hvor man har nogle holdninger. Så præger man sit parti med det. Man kommer igennem med nogle ting.

Mads Jakobsen, borgmester Struer: 

– Jeg har ikke behov for at stille mig op på ølkassen og kritisere hverken det ene eller det andet. Jeg forstår måske godt, at Lars (Krarup, red.) er frustreret, og der kan være meget at snakke om i Venstre – det gør jeg også internt.

Thomas Andresen, borgmester Aabenraa: 

– Det er lidt en forsmået reaktion i forhold til politi-skolen. Jeg tror ikke, at han havde følt den samme anledning til at give en kritik, hvis politiskolen var landet i Herning.

* * *

Løkke: Der er lys for enden

Statsministeren var i går på besøg 20 meter under jorden i det københavnske Metro-byggeri. Borebisser har nemlig færdiggjort de 31 km tunnel, som udgør Cityringen, der ventes at åbne om godt to år.

Efter den officielle tale fik Lars Løkke sig en kop kaffe og en snak med udvalgte pinger. Men da Ekstra Bladet ville høre om hans syn på den kaotiske situation i Venstre, var stemmebåndet pludseligt tørt.

– Du er hjemvendt efter ferie. Det rumler i Venstre?

– Der er lys for enden af tunnelen. Det kan man konstatere ved at være hernede, sagde Løkke.

Herefter forsvandt statsministeren op ad en smal stilladstrappe fulgt af blandt andre den fyrede beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, som nu sidder på posten som bestyrelsesformand i Metroselskabet.

Lars Løkke drikker sin kaffe af papkrus 20 meter under gadeniveau. Symbolikken er næsten for tyk. Foto: Linda Johansen
Lars Løkke drikker sin kaffe af papkrus 20 meter under gadeniveau. Symbolikken er næsten for tyk. Foto: Linda Johansen
 

372 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere